Zöldségekkel és étrendváltoztatással gyógyult ki a mellrákból egy 55 éves nő

betegség diagnózis mellrák gyógyszer étrend
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mellrákkal diagnosztizált nők ezreinek a kezelés elkerülhetetlen részét képezi a kemoterápia. Az 55 éves Jessica Richards azonban visszautasította ezt és a gyógyszereket, és friss zöldségek segítségével vette föl a harcot a betegség ellen.

A korábbi modell a melleltávolító műtétet és a sugárkezelést is elutasította, helyette inkább életmódot váltott. Kép itt látható Jessicáról. Fölhagyott a tejtermékek fogyasztásával, drasztikusan megnövelte zöldségbevitelét és nagy dózisú C-vitamin infúziókat kért. A változtatások kezdete után három héttel a daganata "alvó állapotba" került, és vérképének értékei normalizálódtak.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

"Éppen a repülőtéren várakoztam 2007 májusában, amikor megtudtam, hogy a vizsgálati eredményeim alapján mellrákom van. Rengeteg kérdést tettem föl, hogy milyen típusú ez a daganat és milyen lehetőségeim vannak. A kapott információkat azonban kevésnek és hiányosnak ítéltem, ezért bosszúsan szálltam föl a gépre" - mesélte Jessica.

"Alig múltam 50 éves, amikor a mammográfiai szűrés kimutatta, hogy valami nincs rendjén. Öt esztendővel korábban már találtam egy csomót a mellemben, de a kivizsgálás negatív eredménnyel zárult. Ezúttal azonban az ultrahang megerősítette, hogy a tumor mérete miatt majdnem biztosan emlőeltávolító operáció és többhónapos kemoterápia, majd ötéves gyógyszeres hormonkezelés vár rám. Nem tudtam, túlélem-e" - folytatta az angol asszony.

"Racionalista vagyok, ezért próbáltam a tényeket nézni. Talán alternatívnak tűnik az út, amit választottam, de szigorú orvosi felügyelet mellett tettem" - hangsúlyozta Jessica, akinek dr. Andre Young-Snell, a londoni Szent György kórház szakértője, dr. Mark Kissin, a Royal Surrey Megyei kórház sebésze és dr. Caroline Hoffman, a Mellrák Menedék alapítvány kutatója segített. Tanácsukra egészségesnek mondható étrendjét egy anyagcsere-központúra váltotta, melyben a lúgos kémhatású táplálékokat részesítette előnyben a savasokkal szemben, továbbá mellőzni kezdte a cukrokat. A gabona és a legtöbb gyümölcs így kimaradt a táplálkozásából, helyette zöld levelű zöldségeket evett a rendszeres C-vitamin infúzió mellett, amit a kemoterápia természetes formájaként is említenek.

"Három hét múlva a daganat alvó állapotba került, további két hónap elteltével pedig felére csökkent a mérete és elkezdett lebomlani. A felépülésem folyamata fokozatos volt, de biztató. Az akkor 74 éves édesanyámnál 2008 februárjában hasnyálmirigyrákot állapítottak meg. Hiába ismerte a történetem, a műtétet és a kemoterápiát választotta. A következő évben meghalt" - idézte föl Jessica, aki 2008 közepéig kapta a C-vitamin infúziókat.

Justin Stebbing, a Cromwell kórház onkológus professzora, aki egyébként nem ellenzi a kiegészítő terápiás módszereket, korántsem ilyen lelkes."Nagyon örülök, hogy a hölgy jól van, de az említett kezelések orvosi beavatkozás helyett történő igénybevétele életveszélyes vállalkozás. Szerencsére időről időre előfordulnak hasonló csodaszámba menő példák. Ezek azonban kivételt jelentenek, hiszen tízezres nagyságrendű rákos beteggel foglalkoztam eddig a munkám során, és egyikük sem gyógyult meg csupán vitaminoktól. Az alternatív terápiáknak megvan a maguk helye és ideje. Érthető, hogy bizonyos esetekben az emberek az utolsó szalmaszálban is próbálnak megkapaszkodni, ám a folyamatosan fejlődő kemo- és sugárkezelés bizonyítottan életeket ment" - fűzte hozzá dr. Stebbing.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.