Így készítsd fel a gyereket a sulira, hogy lelkesen várja

vásárlás iskolakezdés nevelés iskolakezdés 2012
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolakezdés bizony nem könnyű dolog. Az óvoda játékos világa után a tanulásé lesz a főszerep, ez, illetve az új közösség szorongással töltheti el a legbátrabb kis szíveket is. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetsz azért, hogy csemetéd könnyedén vegye az akadályokat.

Izgalmas, de félelmetes is

Az első tanítási napot a legtöbb gyermek nagy izgalommal várja, a talán már kicsit unalmas óvodai játékok után az új hely, az új társak, új játékok és kihívások várják. Ez a nagy várakozás viszont feszültséggel is jár, ezek felismerésében és oldásában te lehetsz a legnagyobb segítségére a gyermekednek. A szerepjáték és a készülődés mellett a jó hangulatú, feszültségoldó beszélgetésekkel máris nagy lépést tehettek a sikeres iskolakezdés felé.

Thinkstock
Thinkstock

Az első és legfontosabb: a beszélgetés

A nyár utolsó heteit ne csak az iskolai tanszerek beszerzésével töltsétek, legyen idő nyugodt beszélgetésekre is, ahol a gyerek elmondhatja félelmeit, és felteheti a legképtelenebb kérdéseit is. Emellett te is mesélj neki sokat az iskoláról, arról, mi vár rá, a legáltalánosabb dolgoktól kezdve odáig, hogy hogyan tud szólni, ha vécére kell mennie, vagy mit tegyen, ha elesik és megüti magát az udvaron. Jóval hatásosabbak lehetnek ezek a beszélgetések, ha iskolanézéssel is összekötitek: ha lehetőségetek van rá, akkor még a tanévkezdés előtt járjátok kézenfogva végig az iskolát - így az odafelé vezető utat is megismeri: mutasd meg neki a tantermeket, a tornatermet, a tanárit, az udvart, és magyarázd el, mi mire használható - persze ehhez jó előre tájékozódj a tanító nénitől a napirendről és az iskolai szabályokról. Meséld el neki, mivel tölheti majd az órák közti szüneteket, és ne felejts el mesélni saját élményeidről! Így az iskola félelmetes, zegzugos monstrumból gyermekbarát, ismerős hellyé változhat, ahol anyu vagy apu is jól érezte magát gyerekként.

Szerepjáték közben a félelmek is napvilágra kerülhetnek

Az ismeretlen, szokatlan iskolai életbe szerepjáték segítségével is belerázódhattok: rendezzetek be otthon egy mini iskolát, legyen egy "tanári asztalod", neki pedig valamiféle padja, amit akár egy kartondobozból is elkészíthettek - a testvéreit, barátait is bevonhatjátok a játékba. Játsszd először te a tanárt, a gyerkőc pedig jó diákként figyeljen arra, amit tanítasz, szólítsd fel, számoljatok, rajzoljatok, elővehetitek az iskolaszereket is. A jó hangulatért aztán, kilépve a szerepedből, mesélhetsz a saját élményeidről, vagy elmagyarázhatod, miért kell odafigyelni csendben, míg óra van.

Aztán cserélhettek is: erre az alkalomra engedd beöltözni a gyerkőcöt tanárnak, és ne szabj határt a képzeletének - ilyenkor kiderülhet, belül igazából milyen irreális elképzelései vannak a tanárokról. Ha az apukája öltönyzakójában, magasra emelt fejjel masírozik be, és azonnal szigorúan rendet teremt, tudhatod, hogy belül ez a sztereotípia él benne, és azonnal közelítheted a valósághoz. Amikor ő a tanár, legyél te a jó kisdiák, ezzel is megmutatva neki, mi lesz a dolga a valóságban. De az öltözős, lakásfelforgatós szerepjáték mellett rajzolhattok is az iskoláról, vagy építőkockákból felépíthetitek "élethű" mását, ahol ismét nagyokat játszhattok, cserélgetve a szerepeket - így a gyerkőc észrevétlenül, játékos formában szokik hozzá új, kisiskolás mivoltához.

Thinkstock
Thinkstock

Neked is meg kell nyugodnod

Ha - akár rossz gyermekkori élményeid, akár más miatt - rejtett félemeid vannak az iskolával kapcsolatban, akkor ezeket általában hiába próbálod eltitkolni a gyerek elől, saját félelmeihez hozzáadva ő is cipeli őket veled együtt. Ugyanúgy, ahogy az óvodakezdés előtt fontos volt, hogy először magadban tisztázd az érzelmeidet, úgy iskolakezdés előtt ez még inkább lényeges. Ha félsz, hogy a gyermeked nem állja majd meg a helyét, vagy bántani fogják, akkor minél hamarabb tisztázd ezeket magadban: jó segítség lehet egy barátnő, vagy a társad, akivel megoszthatod a kétségeidet - ha te megnyugodtál, a gyermeked sem fogja annyi szorongó érzéssel várni a nagy napot.

Azt pedig, hogy esetleg félelmeid voltak, akár gyermekkorodban, nyugodtan oszd meg egy bizonyos szintig vele is: egyrészt így ő is könnyebben elmeséli saját problémáit, másrészt látja, hogy nincs egyedül, ilyen nagy változások előtt mindenki izgul egy kicsit. Bíztassátok egymást, mesélj neki az iskola pozitív oldaláról, dolgokról, melyeknek te is örültél gyerekkorodban. Emellett az is megnyugtató lehet, ha biztosítod arról, hogy minden körülmények közöttt megvéded, és segítesz megoldani a problémáit, amíg magától nem képes rá.

Induljatok neki a sulinak együtt

Az iskola bizony korán keléssel is jár, főleg, ha az intézmény picit messze is esik az otthonotoktól. Ehhez a változáshoz viszont nem elég szeptembertől hozzászoktatni a gyereket, már most szép lassan átállíthatod a reggeli felkelés időpontját a szeptemberben szükséges, vagy ahhoz közeli időpontra. Az étkezések időpontjával is megteheted ugyanezt, ha most még nagyon eltér az iskolaitól. Ha még nem tetted meg, a reggelizéshez is jó előre hozzászoktatni a kicsit, hogy az elsó órák kihívásai ne üres gyomorral érjék majd.

A tanszerek, ruhák, az iskolatáska megvásárlását is próbáld nyugodt mederbe terelni: eszeveszett kapkodás helyett együtt, nyugodt tempóban válasszátok ki a megfelelő darabokat, és vond be a választásba a gyermeked is: így könnyebben sajátjának érzi majd őket. Ahogy közeledik a szeptember, úgy szép lassan az iskolatáskáját is bepakolhatjátok együtt, így látja, hogyan lehet praktikusan elhelyezni a dolgait, és mesélj neki arról, hogyan tarthatja őket rendben. Ne csinálj meg mindent helyette, mikor már alszik: a bepakolás is legyen közös program, ahol ismét beszélgethettek egy jót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.