tojás húsvét 2014 kutatás David Spence
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók.

Thinkstock
Thinkstock

A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nőkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdőívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikről. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nő, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval erőteljesebb. A felmérés szerint a heti három tojásnál többet evőknél lényegesen előrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek.

David Spence - a felmérés vezetője - elmondta, hogy a tojás sárgája nemtől, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtől, testtömegindextől függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát - adta hírül a The Sun című brit lap.

A tojás veszélyéről már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendőkben kezdődött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan - 1973-ban - heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a "tyúkgyümölcs". A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre - jegyezte meg a 9newscom című amerikai hírportál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.