A csoki segít a gondolkodásban

agy gondolkodás csokoládé kutatás Mars Giovambattista Desideri antioxidáns flavon édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy olasz kutatás szerint a csokoládéban is előforduló antioxidánsokban, flavanolokban gazdag kakaós ital segíthet a memóriazavarban szenvedő emberek agyműködésének javításában. A flavanolok a teában, szőlőben, vörösborban, almában, és különösen a kakaóbabban fordulnak elő, és fogyasztásuk a demencia csökkent kockázatával hozható összefüggésbe.

Thinkstock
Thinkstock

"A demencia megelőzését már fiatal korban el kell kezdeni az egészséges életmód követésével, többek között a szív-érrendszeri kockázat szabályozásával, rendszeres testmozgással, testsúlykontrollal, valamint kalóriakorlátozott és tápanyagokban kiegyensúlyozott étrenddel" - állítja a Hypertension online kiadásában közzétett kutatás vezetője, Dr. Giovambattista Desideri, a L'Aquila Egyetem munkatársa. " Ebben az összefüggésben a kakaóban lévő flavanol rendszeres fogyasztása hatékony stratégiának tűnik az agy és a szív-érrendszer egészségének és működésének fenntartására." A kutató elmondta, hogy a flavanolok valószínűleg azért segítenek az agyműködés megőrzésében, mert védik az agysejteket, javítják az agy anyagcseréjét és vérkeringését, ami segít a memória fenntartásában.

A Mars édességgyártó vállalat finanszírozásával készült kísérletben 90 idős ember vett részt, akik enyhe emlékezetzavarban szenvedtek. Az alanyok nyolc hétig naponta olyan italt fogyasztottak, amely vagy 990 milligramm, vagy 520 milligramm, vagy 45 milligramm kakaó flavanolt tartalmazott. A kutatási időszak végén a résztvevők agyműködését különböző tesztekkel mérték. Az adatok azt mutatták, hogy a nagy és közepes mennyiségű flavanolt fogyasztók a tesztek egy részében jelentős javulást mutattak. A szem-kéz koordinációval, a munka- és a verbális memóriával, valamint a verbális folyékonysággal kapcsolatos feladatokban is jobban teljesítettek, mint a kevés flavanolt tartalmazó italt fogyasztók.

A kutatók úgy vélik, hogy a nyugati országokban a népesség elöregedését figyelembe véve az eredmények azt támasztják alá, hogy a kakaóban található flavanolok fogyasztása hatékony intervencióként szolgálhat a mentális egészség megőrzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.