Csík Zenekar Balázs Klári pálinka Újfehértó Érpatak zsindelyes Dolly roll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyümölcspálinkával ízesített süteménnyel, a tájegység ízeit bemutató gasztrofaluval, kézművesudvarral és pálinkakóstoltatással csábítják a szervezők a közönséget szeptember 1-jén Érpatakra a Zsindelyes pálinka- és népi gasztronómiai fesztiválra.

Thinkstock
Thinkstock

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó és Érpatak határában lévő Zsindelyes-tanyán hatodik alkalommal megtartandó rendezvényre tavaly közel 17 ezren voltak kíváncsiak, és idén is nagyjából ennyi nézőt várnak - hangoztatta Papp József, a szervező Zsindelyes Pálinkafőzde ügyvezető-tulajdonosa a szerdai beharangozó helyszíni sajtótájékoztatón.

A fesztivál jellege és lényege nem változott, továbbra is a pálinkára, a népi ételek és mesterségek bemutatására helyezik majd a hangsúlyt. A rendezvény szombat reggel a szabolcsi tájegység és a Hajdúság ízeit bemutató hagyományőrző főzőversennyel, valamint a kézművesudvar megnyitásával veszi kezdetét, utóbbi igazi vásári hangulattal, régi mesterségekkel várja a látogatókat. Külön szigeten alakítják majd ki a kis házikókból álló, népi motívumokkal díszített gasztrofalut, a kézművesudvarban pedig - ahol az érdeklődők a mesterségek titkaiba is bepillantást nyerhetnek - negyven kiállító pakolja ki portékáit.

A fesztivál idei különlegessége egy sütemény lesz: az olasz eredetű macaron egy első ránézésre habcsókot idéző desszert, amely darált mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készül, és ez alkalommal pálinkával ízesített krémmel, szilva, barack és meggy ízben kínálják majd.
A kulturális program délután két órakor kezdődik a nagyszínpadon. Az Érpataki Asszonykórus alapozza meg a hangulatot, majd két színpadon Korda György és Balázs Klári, a Dolly Roll, a Wassabi KHT, a Nap Együttes, a Supernem, a Csík Zenekar, a Roxan és a Republic ad koncertet. Emellett egész nap elismert néptáncegyüttesek, zenekarok, asszonykórusok szórakoztatják a résztvevőket, és lesz fogathajtó verseny is.
A gyerekeket játszóház is várja, délután lesz divatbemutató és műrepülő-bemutató is, majd a szakmai zsűri rangsorolja a főzőversenyen indult csapatokat. A három legjobb a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség díjait kapja, a pálinkát is felhasználó ételek készítőit pedig különdíjjal jutalmazzák.
A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén sokkal nagyobb kapacitással várják a látogatókat az ingyenes Zsindelyes pálinkatúrára, amelyen a gyümölcs feldolgozásától az érlelőn keresztül egészen a pohárig kísérhetik végig a pálinka útját az érdeklődők.
Az esti könnyűzenei koncerteket tűzijáték zárja, de a fiatalabbak az idén debütáló diszkósátorban vasárnap hajnalig is szórakozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.