műanyag folyadékbevitel vízfogyasztás fogyókúra palack folyadék kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Australian and New Zealand Journal of Public Health vezércikkében Spero Tsindos, a La Trobe Egyetem szakértője azt állítja, szervezetünknek körülbelül két liter folyadékra, de nem kifejezetten vízre van szüksége.

Tsindos úgy véli, hogy a vízivás népszerűsítése mögött anyagi érdekek állnak, nem pedig egészségügyi megfontolások. "Harminc évvel ezelőtt még nem láthattunk műanyagpalackokat, ma pedig már szinte divatkelléknek számítanak" - írja a szakértő. "Az azonnali kielégülés szimbólumaként a palack sikkessé vált." Tsindos a víz a fogyókúrával kapcsolatos szerepéről úgy vélekedik, hogy önmagában a nagy mennyiségű vízfogyasztással még nem lehet testsúlycsökkenést elérni, ehhez kalóriaszegény étrendre is szükség van.

Thinkstock
Thinkstock

"A kutatások azt mutatják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek víztartalma nagyobb előnnyel jár a fogyással kapcsolatban, mint az ételek teljes mellőzése. Arról is fel kell világosítani az embereket, hogy a tea, a kávé és más italok is hozzájárulnak a folyadékigényhez, és koffeintartalmuk ellenére nem okoznak kiszáradást" - fejti ki cikkében Tsindos.

A szakértő szerint a folyadékegyensúly fenntartása érdekében tényleg kell vizet inni, de a friss gyümölcsökben és zöldségekben lévő folyadékot és a gyümölcsleveket is számításba kell venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.