"A városi nyüzsgést lecseréltük egy erdő melletti kis házra" - Interjú Détár Enikővel

Détár Enikő színésznő sportolás ízületi gyulladás hangszál tudatos étkezés egészséges életmód mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Détár Enikő színésznő próbákkal, előadásokkal tarkított életében is szakít időt a feltöltődésre és a sportra. A színpadi megpróbáltatások nem kímélték sem a térdét, sem a hangszálait, de hála az erőfeszítéseknek, mára szinte mindenre képes.

Bár cseppet sem egészségmániás, fontosnak tartja, hogy óvja saját és családja egészségét. Ehhez nemcsak a helyes étkezés, hanem a megfelelő pihenés is hozzátartozik.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

"Szeretem megelőzni a bajt, illetve kompenzálok: tudom, hogy néha nagyon keveset alszom, de amikor van időm, akkor délelőtt ledőlök pihenni, és megengedem magamnak azt a luxust, hogy itthon pár napig ne csináljak semmit. Aztán utána újra hetekig szünet nélkül tolom az előadásokat, próbákat. Ugyanígy, mikor sokáig nehezebb, fűszeresebb ételeket eszem, akkor utána pár hétig próbálom visszafogni magam, és jobban odafigyelek az egészséges táplálkozásra, vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztok, sok vízzel átmosom, megújítom a szervezetemet. Mindezek ellenére nem vagyunk se biók, se vegák, nem tudunk olyan tökéletesen létezni, ahogy kellene, de ha túlterheljük a szervezetünket akár étellel vagy túl sok munkával, akkor utána megpróbáljuk ezt vitaminokkal, pihenéssel kompenzálni. Amiben szerencsések vagyunk, hogy még jó időben kiköltöztünk Budapestről vidékre, és a város néha borzasztó levegőjét, nyüzsgését lecseréltük egy erdő melletti házra. Isteni környezetben tudjuk kipihenni magunkat, kevés nap telik el úgy, hogy én legalább egy fél órát-egy órát ne sétáljak az erdőben, ez nagyon sokat jelent."

Három évvel ezelőtti hangszálproblémái egy időre ugyan megkeserítették Enikő életét, de kemény munkával és megfelelő segítséggel mára az egész napos próbákat is bírja a hangja.

"Igyekszem megtalálni a mindennapi örömeimet és a rossz mögött a jót. Amikor előjöttek a hangszálproblémáim - máig nem tudni pontosan, miért -, akkor volt jó néhány hónap, amikor rettegtem, hogy eddig tartott az én pályám, de olyan csodálatos emberekkel, gyógyítókkal találkoztam, illetve egy mesternővel, aki erre állt rá. Dr. Nádor Magdának hívják, pár faluval odébb lakik - ő a műtét után újra megtanított énekelni. Most már úgy tekintek a felépülés időszakára, hogy nagyon sok munka volt, de megtanultam tudatosabban használni a testem ezen részeit, és a hangszálaimat mozgató izmokat is. Most folyamatos tréninggel karbantartom magam, a próbák alatt napi nyolc órán át beszéltem melegben, porban, és bár hazudnék, ha azt mondanám, nem fáradtam el, de működtem, és nem volt gond a hangommal."

A hangszálműtét előtt Enikő térdével is akadtak problémák, s bár akkor is műtétre szorult, a két év folyamatos gyógytornának meglett az eredménye.

"Négy-öt éve egy Macskák előadás után történt a baj. Bár hajlékony és rugalmas vagyok, gyerekkorom óta recsegnek-ropognak az ízületeim. Időnként fájt a térdem, és amikor érte egy ütés az előadás után, akkor letört egy darab a porcból, de ez már egy folyamat következménye volt. Megműtöttek, majd ezután kétévnyi folyamatos gyógytornába került, hogy újra teljes értékűen használjam a lábam. Sokan mondják, mikor megsérülnek vagy megbetegszenek, hogy miért nem kaphatok egy injekciót vagy egy gyors operációt, aztán megyek is vissza dolgozni. De a munkát, ami a felépüléshez kell, nem lehet megúszni: sem a gyógytornász, sem a foniáter nem fog helyettem tornázni vagy énekelni, azt kitartó munkával nekem kell megcsinálni. Nem lehet sem egy szerepet, sem egy nyelvet megtanulni, sem egy izmot fejleszteni anélkül, hogy abba ne tegyünk munkát. Nyilván oda kell figyelni az étkezésre, a vitaminokra, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a genetikát sem - de azért azt gondolom, meg kell találni azokat az embereket, akik ebben a segítőink, a partnereink, és profik. A mostani Rózsák háborúja előadásban van jó pár verekedős jelenet, ahol akrobatikus elemek is vannak, és aki látta az előadásokat, az tudja, hogy bírtam."

Forrás: Détár Enikő
Forrás: Détár Enikő

Úgy néz ki, mint Jane a Tarzanból - Enikő bombaformában

A sok munka és sport mellett Enikőt a családdal töltött idő kapcsolja ki legjobban, és a zenehallgatás. "Mindkét gyerekünk nevelésénél odafigyeltünk arra, hogy a sport az életük része legyen. Persze ha valamihez nem volt kedvük vagy elhivatottságuk, akkor azt nem erőltettük, hiszen egyiküknek sem kellett teljesítenie a papa vagy a mama álmát, de igenis fontos volt, hogy eleget mozogjanak. A sport az én életemben is nagy szerepet játszik, bár az időbeosztásom miatt nem tudom azt mondani, hogy hetente meghatározott napokon két órát az edzőteremben töltök, vagy hogy hajnali ötkor elmegyek futni. De hetente többször, ahogy időm engedi, sportolok.

Most, hogy a próbafolyamat véget ért, ez két nehéz hónap volt, beszélgettünk itthon arról, hogy elmenjünk-e valahova, de igazából arra vágytunk, hogy nyugiban ellegyünk itthon. Ami nagyon kikapcsol, ha el tudok tölteni időt itthon nyugodtan a családdal, smink és magas sarkú nélkül, illetve a zene, ami nagyon sokat segít. Van egy kis kütyüm mindenféle stílusú zenékkel, így ha arra vágyom, le tudok nyugodni, de ha kell, fel is tudok pörögni a segítségével. Emellett azzal is büszkélkedhetek, hogy van pár olyan barátom, ismerősöm, akivel bármilyen gondomat meg tudom beszélni, és ezért mérhetetlenül hálás vagyok."

http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120313-megorulok-a-sajtokert-de-nem-birja-a-gyomrom-igy.htmlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120511-gyerekkoromban-infuzios-allvanyokat-es-tuket-rajzolgattam-interju-tarany-tamassal.htmlZoltán Erika: http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120604-termeszetes-gyogymodokkal-dieval-tartja-magat-formaban-zoltan-erika.htmlHujber Feri paleolit diétával tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120704-hujber-feri-paleolit-dietaval-tartja-formaban-magat.htmlIllényi Katica: http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120724-jogaval-tanccal-egeszseges-taplalkozassal-tartja-formaban-magat-illenyi-katica.htmlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120502-wolf-kati-odafigyel-gyermekei-egeszseges-etkezesere.htmlJudy: http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120822-sztaregeszseg-judy-11-evvel-ezelotti-baleseterol-beszel-azota-gyermeke.htmlNem az vagyok, akit ki lehet röhögni - Interjú Schobert Norbivalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120411-nem-az-az-ember-vagyok-akit-ki-lehet-rohogni-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.