vár fesztivál bor Budapest Budavári Borfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fiatalság, borosság címszó alatt a fiatal, második generációs borászok állnak a 21. Budavári Borfesztivál középpontjában. A számos újdonsággal jelentkező fesztivál idén szeptember 12. és 16. között várja a borkedvelő közönséget a Budai Várban.

Az ötnapos gasztronómiai eseményen a szakma "nagy öregjei" mellett az ország tíz borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője kínálja nedűit a közönségnek az Oroszlános udvarban - hangzott el a fesztivált bemutató sajtótájékoztatón szerdán.
A borfesztiválhoz mindig is szervesen kapcsolódott a zene, idén ezen a területen is több újdonsággal bővül a programkínálat. Nyitóprogramként szeptember 7-én a MOM Kulturális Központban rendeznek világzenei koncertet Hangoló címmel. A Hungarian HeartBeats program azt a zenei és kulturális sokszínűséget mutatja be, amely ma Magyarországon a táncházmozgalom hagyományaiból indulva virágzik. A produkció 2011-ben Koppenhágában a Womex Világzenei Kiállításon már nagy nemzetközi sikert aratott.
A 21. Budavári Borfesztivál díszvendége idén Horvátország lesz: 100-120 féle horvát bor várja az érdeklődőket. Ilyen nagyszámú borral még nem képviseltette magát ország a fesztiválon - mondta el Zilahi Zoltán, a rendezvény főszervezője.
Ismét lesz Boregyetem, amelynek keretein belül fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, izgalmas előadásokat. Míg 2011-ben a vakok és gyengén látók vehettek részt szakszerű borkóstolón, szerezhettek értékes információkat a borkészítés csínjáról, idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné ugyanezt az élményt megadni a Boregyetem. Az érdeklődőknek jeltolmács is a segítségükre lesz.
Természetesen mint minden évben, a borkóstolás mellett idén is központi szerepet kap a kultúra, elsősorban a zene. Színpadra lép az öt nap alatt mások között a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh O'droM, a Ghymes. Szombat - szeptember 15. - hagyományosan a Népzene és Néptánc Gála napja, illetve ekkor rendezik meg a szüreti felvonulást is, amelyen a borrégiókat képviselő néptáncosok, együttesek, borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.
A Magyar Jazz Szövetség közreműködésével a zárónapon, a Magyar Jazz Napján színpadra lép a MoNaMO és Vendégei valamint a Budapest Bossanova Quintett. A borfesztivál záróműsorát a Ricardo Salsa Club zárja.
A várbéli borozgatásból a belvárosi éttermek is igyekeznek kivenni a részüket. A Table Free Budapest segítségével szeptember 7. és 17. között 17 étterem öt fogásból és hozzájuk illő borból álló, fix áras menüsort készít. Vacsorafoglalásra a ww.budapest.tablefree.hu internetes oldalon van lehetőség.
A fesztivál programja és részletes információi megtalálhatóak a www.aborfesztival.hu internetes oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.