bölcsesség névnap jelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A görög eredetű név jelentése bölcsesség, s hazánkban és külföldön is igen gyakran adták különböző uralkodói családok leánygyermekeinek.

Az 1500-1700-as években igen sok Zsófia szaladgált, de a név népszerűsége a huszadik századra jócskán visszaesett. A kétezres években viszont újra fellángolt, a 4-9. leggyakoribb női névként szerepelt.

Az ezoterikusok szerint a Zsófiák találékony, éles eszű nők, akik zavartalanul szeretik végezni munkájukat, és szeretik a rendet maguk körül, illetve az életükben is. A komoly névhez komoly életfilozófia társul, a Zsófiák komolyan veszik az életet, de azt is, ha megbántják őket, hiszen rendkívül érzékenyek.

Számos királyné, hercegnő és főrangú hölgy viselte már e keresztnevet, például Erzsébet királyné első gyermeke, Zsófia Friderika, vagy a badeni nagyhercegné, de akadt Zsófia nevű holland, spanyol, svéd és görög királyné is. Magyarok közül I. és II. Béla lányát is Zsófiának hívták, de I. Rákóczi Ferenc édesanyja, Báthory Zsófia vagy Könyves Kálmán anyja, Loozi Zsófia is ismert történelmi személy. Korunkhoz közelebbi Zsófia a régész Torma Zsófia, Balla Zsófia költő, Bán Zsófia irodalmár, vagy külföldiek közül Sophia Loren olasz filmszínésznő, illetve Sophie Marceau francia filmszínésznő.

Névnap: Mária, a kicsik kedvencehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120907-nevnap-maria-nev-jelentese.htmlViktor, a győzteshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-viktor-jelentese-gyoztes.htmlZakariás, a gyengék támogatójahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-zakarias-nev-jelentese-jahve-ismet-megemlekezett.htmlNikolett, az álmodozóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-nikolett-nev-jelentese-a-nep-gyozelme.htmlRegina, a királynőhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-a-regina-nev-jelentese-kiralyno.htmlAdrienn, a családcentrikushttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-adrienn-nev-jelentese-hadria-varosabol-valo.htmlNévnapos: Edit, a találékonyhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120910-nevnapos-edit-nev-jelentese.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.