Az utóbbi években jelentek meg azok a dekortapéták, melyekből egyetlen csík is elég ahhoz, hogy teljesen átalakuljon a szoba hangulata.

Ha a tapétázást saját kezűleg végzed, több tízezer forintos kiadástól óvod meg magad, ráadásul egyetlen csík tapéta felragasztása nem igényel különösebb energiát sem.

Thinkstock

TIPP

Ha már borítja valamilyen tapéta a falat, akkor olyan dekortapétát válassz, mely felragasztva is harmonizál a már meglévő mintájával, színével. Tény azonban, hogy előbbiek egyszínű, minta nélküli felületek mellett érvényesülnek igazán, ezért egyetlen csík tapétával inkább a festett, egyszínű szobákat érdemes dekorálni.

Amire szükséged lesz:

- egy tekercs a kívánt tapétából
- glett
- durva és finomszemcsés csiszolópapír
- tapétaragasztó
- széles ecset
- mérőszalag
- olló

Előkészítés és tapétázás, lépésről lépésre

A tapétázás egyik legfontosabb lépése a fal megfelelő előkészítése. Alaposan vizsgáld meg a felületet, és ahol repedéseket, vagy korábbi szögek, csavarok okozta lyukakat találsz, ott kevés glettel javítsd ki a hibát. A megszáradt glettet csiszolópapírral csiszold vissza a fal síkjáig, hogy egyenletes legyen a felület. Végül ceruzával halványan jelöld meg, hogy pontosan hova kerül majd a csík, ez a jelölés a ragasztózásnál is a segítségedre lesz.

Keverd ki a tapétaragasztót a használati útmutatója szerint - abban, hogy mennyi ragasztóra lesz szükség egy csík tapéta felragasztásához, a barkácsüzletekben tudnak segíteni -, majd a széles ecset segítségével ragasztózd be a fal minden egyes négyzetcentiméterét ott, ahol a dekortapéta fedi majd.

Ezután várnod kell - általában ragasztótól függően - 24 órát, majd jöhet a tapétázás utolsó lépése. Vágj olyan hosszú csíkot a tapétából, amekkorára szükséged lesz, majd a hátoldalát kend át tapétaragasztóval, a közepétől indulva a szélek felé, különös tekintettel a sarkaira. Néhány percig hagyd pihenni így, majd a sarkainál fogva, felülről lefelé haladva tedd fel a falra. A felragasztása közben középről a szélek felé folyamatosan simítgasd a tapétát, így a felesleges ragasztót és a levegőt is kiszorítod, amellyel biztosítod a dekoratívfelület tartósságát és egyenletességét.