"Pofon ütött gyerek szindróma" miatt halt meg Coco

betegség vírusfertőzés meghalt újszülött magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 25 éves Simone Richardson első terhessége 20. hetében kezdte tapasztalni magán a humán parvovírus fertőzés tüneteit, aminek következtében koraszülött kisbabája, Coco végül kétnapos korában életét vesztette.

A humán parvovírus főleg a kismamákra nézve veszélyes fertőzés, és jelenleg nincs ellene védőoltás. A betegség cseppfertőzéssel terjed, leginkább gyerekek kapják meg. "Pofon ütött gyerek szindrómának" is hívják, mivel általában semmi egyéb bajt nem okoz, minthogy kipirosodik tőle a gyerekek arca. Viszont ha egy kismama kapja meg, akkor a méhlepényen át bejuthat a vírus a magzatba, ahol megöli a vörösvértesteket termelő sejteket, és ez akár a baba halálát is okozhatja.

Az észak-walesi Rhylben élő Simone Richardson és férje, a harmincéves Oliver Espley nagyon várták első gyerekük érkezését, ám a terhesség 20. hetében a kismama elkezdte a parvovírus B19 fertőzés tüneteit produkálni.

"Először csak azt vettem észre, hogy az arcom kiporosodott, majd a pír átterjedt a testem több részére is, és nagyon sokat hánytam. Az éjszaka közepén derékig ki kellett hajolnom az ablakom, mert olyan forróság járta át a testem, alig kaptam levegőt, és erős szédülést éreztem" - emlékezett vissza a tünetek jelentkezésére Simone. "Másnaptól éles fájdalmat éreztem a hasamban, és ugyan még csak a terhesség felénél jártam, a hasam úgy feldagadt, minta már a kilencedik hónapban járnék. A következő héten a lábaim is erősen megduzzadtak. Ekkor már kezdtem komolyan aggódni."

Thinkstock
Thinkstock

Simone Richardsont a Liverpooli Női Kórházba szállították, ahol megállapították, hogy a magzat nem mozgott, ezért két adag vértranszfúziót adtak a nő méhébe, és öt nap megfigyelés után hazaküldték. Két nappal később azonban elfolyt Simone magzatvize, és a terhesség 28. hetében sürgősségi császármetszéssel megszületett a baba, akit azonnal inkubátorba tettek az orvosok.

"Mikor először megláttam Cocót, úgy nézett ki, mint egy kis Buddha, a nyaka egyáltalán nem látszott, és teljesen fel volt dagadva a szervezetében felgyülemlett rengeteg folyadéktól" - mondta Simone. Képeket Simone-ról és a kis Cocóról ide kattintva nézhetsz.

A szülők úgy döntöttek, hogy megkeresztelik az egynapos babát, de másnap az orvosok azt tanácsolták, hogy fontolják meg, hogy lekapcsolják a babát az életmentő készülékről, ugyanis kevesebb mint 1 százalék esélye van a túlélésre. "Szörnyű volt látni, hogy mennyire szenved a kisbabám, és csak a gépek tartották életben, ezért a férjemmel közösen úgy döntöttük, hogy hagyjuk elmenni Cocót" - mondta Simone, aki azóta miden erejével azon van, hogy felhívja a várandós anyukák figyelmét a humán parvovírus veszélyeire.

Beckham büszke lehet kislányára: még csak totyogni tud, de már rohan a focilabda utánhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121001-beckham-le-sem-tagadhatna-kislanyat-meg-csak-totyogni-tud-de.htmlNem muszáj utálni a matekot - Játékos tanulás kisiskolás korbanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121001-jatekos-tanulas-kisiskolas-korban.html200 000 forintos babacipőt kapott a 8 hónapos sztárcsemetehttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20120928-meregdraga-babacipot-kapott-beyonce-kislanya.htmlDr. Czeizel Endre: Emiatt lesz különleges, kétféle színű szeme a gyereknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120928-dr-czeizel-endre-emaitt-szuletik-kulonleges-ketfele-szinu-szeme-a.html"A fiúkból nem szeretnénk versenysportolókat nevelni" - Jaksity Kata őszintén vallott a gyermeknevelésrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120925-igy-nevelik-a-gyereket-a-sztaranyukak-jaksity-kata.htmlA lámpa is öltöztet - Íme a legaranyosabb lámpák a gyerekszobábahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120927-szines-jatekos-lampak-a-gyerekszobaba.htmlKisebb, mint a játékmackója! Iskolába megy a 68 cm-es Charlottehttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120925-mindossze-68-cm-iskolaba-megy-a-rendkivul-ritka-betegsegben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.