Így szigetelj házilag - Tízezreket spórolhatsz!

spórolás trükk fűtés otthon tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van az ősz, és vele a fűtési szezon hosszú hónapjai is elkezdődtek. Ha eleged van a hónapról hónapra egyre magasabb összegű gázszámlából, akkor néhány egyszerű trükk segítségével többezer forintot is spórolhatsz havonta! Íme a Life.hu költséghatékony tippjei.

Nincs mindenkinek lehetősége szigetelni

Ahhoz, hogy igazán hatékonyan fűtsd a lakást, a legtöbb helyen a falak szigetelése és a régi nyílászárók cseréje jelentené a leghatékonyabb megoldást, hiszen ez tizenöt százalékos fűtési költség csökkenést eredményez. Csakhogy ez több százezer forintos kiadást jelent, ami legtöbbünknek kifizethetetlen - bár ha előre spórolsz rá, akkor a ráköltött összeg szépen lassan megtérül a rezsiszámlákon. Akik házközpontú fűtéssel rendelkeznek, azok a készülékek felülvizsgálatával, tisztán tartásával is spórolhatnak, de ma már olyan korszerű kazánok kaphatók, melyekkel feleannyi tüzelőanyagra van szükség. De ezeknek az ára is olyan magas, hogy csak hosszú hónapok spórolásával elérhetők. Léteznek viszont sokkal kisebb anyagi ráfordítást igénylő praktikák, melyek segítségével csökkentheted a lakásból kiszökő meleget, javíthatod a benti hőérzetet, és még pénzt is megtakaríthatsz.

Thinkstock
Thinkstock

Alacsonyabb hőmérséklet

A legegyszerűbben úgy csökkentheted a gázszámlát, ha nem fűtöd túl a lakást: 20 fokban is könnyen elboldogulni, alváshoz vagy a ritkán használt helyiségekben pedig elég a 18 fok. Minden egyes fokkal hat százalék fűtési költséget spórolsz, miközben meleg plédbe burkolózni és pulóvert felvenni nem nagy dolog. Az őszi színekben pompázó meleg papucsok és szabadidőruhák javítják a hangulatot és a hőérzetet - ha nagyon fáznál, akkor az elektromos melegítő takaró vagy párna időnkénti bekapcsolásával hosszú órákra melegen tarthatod magad. Ha aggódsz a magasabb villanyszámla miatt, akkor választhatsz a talpmelegítő kövekből is, melyek nem fogyasztanak semmit, viszont sokáig melegítik a lábad. Az alacsonyabb hőmérséklet mellett a szellőztetésre is érdemes odafigyelni: napi kétszer öt perc intenzív szellőztetés többet ér, mint egy órákra résnyire nyitott ablak, melyen folyamatosan szökik ki a drága meleg.

Praktikák az ablakokhoz

A nem megfelelően szigetelt falakon kívül az ablakokon keresztül távozik a legtöbb hő a lakásból. Ezt jócskán mérsékelheted pár ezer forintért kapható öntapadós hőszigetelő fóliával, melyet egyszerű felhelyezni. Javítja az üveg hőszigetelő képességét, és ha a tükörlapos változatot választod, még a szomszéd sem lát be többé hozzád. Redőnnyel és függönnyel is sokat tehetsz a szobák melegéért. Esténként, mikor úgyis villanyt gyújtasz, húzd le a redőnyt - ma már kapható fém hőszigetelős változat is -, így nemcsak a hideg nem fér az ablakhoz, de a huzatot is megszüntetheted. Ha csak függöny áll a rendelkezésedre, az is jó szolgálatot tehet, de csak akkor, ha kellően vastag anyagból készült, elég széles, és nem lóg rá a fűtőtestre - ekkor ugyanis többet árt, mint használ. Ugyanígy rontasz a fűtés hatásfokán, ha bútorokkal bástyázod körül a radiátorokat vagy a konvektorokat, mert ezzel megakadályozod a meleg levegő áramlását. Sőt, a fűtőtestek közvetlen ruhaszárításra sem ajánlottak. Ha régiek az ablakaid, akkor szinte biztos, hogy a réseken befúj a szél, és persze szökik a meleg. Lehet, hogy ezek csak pici lukak, de ha összeadod az összeset, sok lakásban egy kosárlabda méretű terület jön ki, melyen keresztül folyamatosan fűtöd az utcát. Öntapadós szivacscsíkokkal és a két ablak közé helyezhető szivacspárnával sokat javíthatsz a helyzeten.

Thinkstock
Thinkstock

Szőnyeg a padlóra, falvédő a falakra

Hacsak nem emeleten laksz, akkor ősszel és télen problémát jelenthet a hideg padló is, de ezen sem nehéz segíteni: egy vastag szőnyeg jól szigetel, sokat javít a hőérzeten, és még a lakást is szebbé teszi. Ma már kaphatók elektromosan fűthető szőnyegek is, ezek viszonylag nagy teljesítménnyel működve gyorsan leadják a hőt, így elfelejtheted a fázós lábakat. Ha pedig nem üzemelteted őket folyamatosan, akkor a villanyszámlád sem ugrik az egekbe. Ugyanígy a vastagabb anyagú falvédő is jó szolgálatot tehet, főleg az északi falakon - megfogja a hideget, kanapék és ágyak mögé télen szinte kötelező feltenni a megfelelő hőérzet érdekében. Végezetül a fűtőtestek rendszeres szakemberrel történő ellenőriztetése és tisztíttatása sem maradhat el, hiszen nemcsak a balesetektől óvhat meg, de a fűtés hatásfokán is javíthat. A radiátor vagy konvektor mögé helyezett hőtükör pedig a hő visszaverésével nemcsak öt százalékos fűtésszámla-csökkenést, de jobb hőérzetet is jelent.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.