A 4 legjobb úti cél Csehországban

utazás szórakozás program szabadidő Csehország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne gondold, hogy mindent láttál, ha már keresztül-kasul bejártad Prágát: Csehország rengeteg szebbnél szebb látnivalóval vár a fővároson kívül is!

1. Cesky Krumlov, a középkori ékszerdoboz

A középkori hangulatú, dél-csehországi kisváros az ország második leglátogatottabb turisztikai célpontja, és a Világörökség része. Történelmi városközpontját teljesen körülöleli a Moldva kanyarulata - a történészek szerint erről kapta nevét is, amely állítólag az ónémet Krumme Aue, magyarul görbe mező kifejezésből származik.

Thinkstock
Thinkstock


Krumlovra érdemes több napot is rászánni. Először is barangold be a vár (amely egyébként Csehország második legnagyobb vára) öt udvarát és negyven épületét, a felső vár és a barokk színház közti boltozatos hidat, majd nézd meg a jó állapotban fennmaradt, különleges barokk kastélyszínházat, amelyhez fogható alig néhány van a világon. Végül nézz le a városra a Krumlov jelképének tekintett vártoronyból, és járj utána, laknak-e még medvék a várárokban. Az óvárosban sétálj egyet a középkori utcákon, csodáld meg a város másik jelképeként számon tartott Szent Vitus templomot és a főtéren álló városházát. Kóstold meg az Eggenberg sörgyár italát, és ha a középkor mellett arra is kiváncsi vagy, milyen volt az élet errefelé a 19-20. század fordulóján, keresd fel a Fotoateliér Seidel fotómúzeumot.

2. Karlovy Vary: a békebeli fürdőváros

A Prágától 130 kilométerre, nyugatra fekvő híres cseh fürdőváros alapítójáról, IV. Károly német-római császárról kapta a nevét. 1508 óta számít fontos európai gyógyhelynek, olyan neves vendégei is voltak, mint Liszt Ferenc, Gogol, Schiller, Tolsztoj, Mozart vagy Chopin. Több mint 300 gyógyvízforrása van, és a Becherovka is itt kerül a jellegzetes palackokba.Legfontosabb látnivalói természetesen a gyógyerejű fürdők: az I. számú fürdő, azaz a Császárfürdő a filmfesztiválnak is otthont adó Grand Hotel Pupp közelében épült, ma kaszinó működik benne. A III. számú a Teplá folyó bal partján, a Malomkút kolonnád mellett található, koncerttermében hangversenyeket tartanak. Az V. számú fürdő Csehország legnagyobb gyógyfürdője a Smetana parkban várja a gyógyulni vágyókat.

Thinkstock
Thinkstock


A gyógyvizekből a kolonnádokban is vehetsz: az oszlopcsarnokok épp azzal a céllal épültek, hogy a lakosság kényelmesen részesülhessen a forrásokból feltörő vízből. A leghíresebb a Malomkő- és a Parkkolonnád, míg a legmelegebb, 72 Celsius-fokos víz a Forró Tavasz Kolonnád alatt kerül a felszínre. Ha már elég volt a wellness-programból, kapaszkodj fel, vagy menj fel siklóval a tengerszint felett 547 méterrel található Diana-kilátóba, és élvezd a város panorámáját, vagy a városi séta közben (a sétálóutcák teljes hossza a 135 kilomtétert is eléri!) nézd meg a barokk Mária Magdolna templom oltárfestményeit, és a Szt. Péter és Pál orosz ortodox templomot, amelynek építését a városban gazdag orosz vendégei finanszírozták. A sétát a Grandhotel Pupp környékén zárhatod, amely a Casino Royale című James Bond-filmből is ismerős lehet, bár a város a vásznon Montenegrót "alakította".

3. Holesovice: falusi hangulat cseh módra

Holasovice, a Ceské Budejovicétől 15 kilométerre fekvő falucska olyan, mintha egy skanzenbe csöppentél volna. 140 fős lakossága a 23 kiemelt műemlékvédelem alatt álló "parasztbarokk" épületben lakik, amely az állattenyésztést, valamint a termények tárolását szolgáló épületekkel együtt 1998 óta a Világörökség része. Összesen mintegy 120 épület áll a "skanzen-faluban", amelyek között nemcsak lakóházakat, hanem egy kápolnát és egy kovácsműhelyt is találhatsz. Az 1870 körül épült épületegyüttes máig megőrizte eredeti állapotát, így séta közben ma is egy 19. századi cseh falucskában érezheted magad. A helyi múzeumban a vidék életét bemutató kiállítást tekintheted meg.

Thinkstock
Thinkstock

4. Plzen: a sör városa

Ebben a városban született a világos sörök "őse", a Pilsner Urquell, amelyet egy Josef Groll nevű bajor sörfőzőmester készített el először, mégpedig 1842. október 5.-én. Nemcsak kiváló, helyben főzött sört állított elő ezzel, hanem megalkotta az úgynevezett plzeni típusú sörök családját is.
A város legfontosabb nevezetessége természetesen a sörgyár, és a sörmúzeum, amelyet egy középkori malátacsíráztatóban alakítottak ki. De érdemes felkaptatni a főtéren álló Szent Bertalan templom tornyába is, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre. A városközpont közelében működik az Állatkert és a Botanikus Kert is, amelyet szintén nem érdemes kihagyni, ha erre jársz.

Thinkstock
Thinkstock


A várostól 25 kilométerre található Planában áll a világ első sörfürdője is: a Chodova család sörfőzdéjében található gyógyfürdőben két óriási, viktoriánus stílusú medence kapott helyet, ahol a meleg ásványvíz, a barna sör, a sörélesztő és különféle gyógynövények elegyében mártózhatsz meg. A sörfürdőnek és a sörös masszázsnak kiváló hatása van a bőrre, amit sörös kozmetikumokkal fokozhatsz tovább - és persze meg is kóstolhatod a helyben főzött italt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.