pszichológus öngyilkos tinédzser lány osztálytárs szépség zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Osztálytársai folyamatos zaklatással halálba kergettek egy fiatal brit lányt, csak azért, mert túl szép volt - a lány édesanyja legalábbis ezt a magyarázatot sejti a dolog hátterében. De lehetséges az, hogy a kivételesen vonzó külső bárkinek az életét veszélyeztesse?

A 13 éves Erin Gallagher önkezével vetett véget életének, miután elege lett osztálytársai állandó piszkálódásaiból. A lány édesanyja szerint Erinnek nem volt semmi vétke szépségén kívül. Vajon a puszta féltékenység kergette a lányt a halálba?

A vonzó külső önmagában ritkán jelent hátrányt. Több pszichológiai kísérlet is rámutatott, miszerint szép emberhez automatikusan "szép" tulajdonságokat társítunk: kedvességet, barátságosságot, szimpátiát. Pákozdi Zoltán pszichológus szerint a szépség önmagában nem ad rá okot, hogy valakit bántsanak: "A szépséghez általában hozzátartozó sztereotípiákat társítunk: ha az illető kívül vonzó, akkor belül is annak kell lennie. Bár akadhat olyan eset, amikor ez megnehezíti a vonzó ember életét."

Thinkstock
Thinkstock

A szép emberekről ritkán feltételezzük, hogy valaha voltak magányosak, sikertelenek és emiatt szomorúak, hiszen külsejük nem ad erre okot. Azt végképp nehéz elképzelni, hogy sokszor nehezebb mélyebb kapcsolatot kialakítaniuk az emberekkel, és emiatt magukba fordulhatnak.

"Erin esetében nem tudhatjuk, kihez milyen kapcsolat fűzte. Nem tudjuk, milyen volt a most kétségbeesett anyuka és a már halott lánya közti viszony, milyen baráti körhöz tartozott, illetve ami a legfontosabb: milyen személyiséggel rendelkezett" - vélekedik a pszichológus.

Erin korábban már próbálkozott öngyilkossággal, akkor azonban sikerült megmenti az életét. Halála előtt egy nappal egy közösségi oldalon figyelmeztette zaklatóit, ha nem hagyják békén, véget vet az életének. Később megtalálták levelezéseit, melyekből kiderült, hogy az iskolában fizikailag bántalmazták, illetve ringyónak nevezték, aki visszaél testi adottságaival.

Ám Pákozdi Zoltán pszichológus szerint kiközösítésre, féltékenységre, a tettel és szóval történő bántásra nem adhat okot önmagában a lány külseje: "Az elképzelhető, hogy a lány úgy viselkedett vagy olyat tett, ami társaiban ellenszenvet váltott ki. Az öngyilkossághoz azonban jóval rögösebb út vezet. Valószínű, hogy a lány személyiségével gondok voltak."

www.facebook.com
www.facebook.com

Erin Gallagher

Milyen nehézségekbe ütközhet egy szép ember?

A szépségnek megvannak a maga árnyoldalai is: sok esetben a pozitív színezetű sztereotípiák mellé arroganciát, nagyképűséget, távolságtartást és felületességet társítanak. Éppen ezért hajlamosak lehetünk szakadékot állítani egy kifejezetten csinos nő vagy jóképű férfi, illetve önmagunk közé. Szép emberek társaságában nehezebben oldódunk fel. Sokszor fordul elő, hogy elutasítóvá válunk, zavarban érezzük magunkat, és mindez nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy kerüljük őket.

"A tinédzserkor már önmagában számos problémával szembesíti az embert" - hívta fel a figyelmet a pszichológus. "Sokan és sajnos egyre többen érzik úgy, nem képesek megoldani az eléjük kerülő nehézségeket, vagy képtelenek elviselni egy érzést. Sajnos ilyenkor sokan választják a legvégső problémamegoldást: kiszállnak és önkezükkel véget vetnek az életüknek."

Hazánkban is egyre több fiatal kísérel meg öngyilkosságot. Akár komolyan gondolja, akár csak eljátszik a gondolattal, a szuicid képzelődés minden esetben előjel lehet, melyet komolyan kell venni. A korai felismerés minden esetben életeket menthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.