mézeskalács advent finomság egészséges életmód sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ködös, esős és hideg novembert csupán az ünnepek közeledte - no és a sütemények - dobják fel. Néhány praktika segítségével nemcsak egészséges, de különlegesen látványos finomságokkal kápráztathatod el a családot!

Egészséges sütemények

A különböző édességekről, süteményekről nem az egészség az első, ami eszünkbe jut, hanem inkább a sok cukor és fehér liszt, mely jó ízt ad ugyan, de növeli az elhízás, a cukorbetegség és a fogszuvasodás esélyét is. A jó íz és az egészséges élemód között viszont ma már nem kell választanod: egyre könnyebben hozzáférhetők azok a természetes cukorpótlók, teljes kiőrlésű lisztek, melyekkel egészséges és nagyon finom édességeket süthetsz. Ellentétben fehér társaikkal, ezek nem emelik hirtelen magasra a vércukorszintet, jobban el is telítenek, és a fogakat sem rontják. Az egészséges alapanyagok használata ráadásul nem is bonyolult: a teljes kiőrlésű liszteket ugyanúgy használhatod, mint a megszokott fehéret, de óvatosabbak fele-fele arányban is keverhetik. Édesítésnél pedig a cukor helyett a méz, a juharszirup, a xilit, a sztívia, az eritriol vagy más cukorpótlók ugyanolyan finom édes ízt adnak, és például a xilitnél adagolásuk is megegyezik. Egyedül kelt tésztáknál szükséges egy kanálnyi kristálycukrot használnod, mert sok cukorpótló nem lép kölcsönhatásba az élesztővel. Az egészséges hozzávalók drogériákban, bioboltokban, de az internetről is könnyen elérhetők, s az adagolásukat is megkönnyítik a tájékoztatók - a családtagok zöme pedig észre sem veszi majd, hogy egészséges finomságokat majszol.

Thinkstock
Thinkstock

Így lesznek igazán látványosak a sütemények!

Ünnepek táján nem elég finomat sütni, sokan a látványban is gyönyörködnének - pláne, ha vendégek is várhatók. A szilikonos, gyönyörű karácsonyi süteményformák, a csillag alakú muffinsütők vagy a betlehemes témájú mézeskalácskiszúrók segítségével látványos alakú kekszeket, édes tésztákat készíthetsz. De kapható már olyan mézeskalács-szaggató is, mellyel egy mozdulattal elintézheted az egész tészta formázását, vagy apró aranyos formák, melyeket olvasztott csokival tölthetsz meg. Az elkészült finomságokat gyűjtsétek össze dekoratív kekszesdobozba vagy ünnepi díszítésű tálba, melyeket szintén feldíszíthettek. Az egészséges és ősszel könnyen hozzáférhető olajos magvak, aszalt gyümölcsök pedig nemcsak kiváló díszítőelemek, de még finomak is - ki tudna ellenállni például egy házi készítésű mogyorós-mazsolás keksznek? Szerezz be sok mogyorót, diót, kesudiót, aszalt gyümölcskockákat, s a különböző kreatív süteményeknek már csak a fantáziád szab határt!

Thinkstock
Thinkstock

Süssetek együtt!

Ahelyett, hogy a konyhában órákig egyedül szorgoskodnál, kiváló családi programot jelent némi közös süteménygyártás. A gyerekek eleve szeretnek édes masszákkal gyurmázni, vagy azokat díszítgetni, s ha a sütő közelébe nem engeded őket, akkor órákig biztonságban gyárthatjátok a finomabbnál finomabb süteményeket. Arra is figyelj, hogy a gyerekek véletlenül se nyúljanak a darálóba, játsszanak éles késsel, vagy piszkálják a forró süteményeket - bár a legtöbb gyerkőc hajlandó betartani az előre megbeszélt szabályokat a süteménykészítés kedvéért. A férfiak pedig az elkészült finomságok lopkodása mellett darálhatnak diót, kutyulhatják a tésztákat, vagy segíthetnek a gyerkőcöknek díszíteni - az első Csillagok háborúja mintára ékesített keksz máris meghozza a kedvüket a pepecseléshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.