Utazás az érzékek birodalmában - Fedezd fel Marokkót!

utazás szórakozás Marokkó program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Marokkó évtizedek óta az egzotikumra, az arab világ minden kényeztetésére vágyók kedvelt úti célja. Hagyd, hogy az érzékeid vezessenek!

A szemnek

Fedezd fel Casablancát, Ingrid Bergman és Humphrey Bogart városát. Nézd meg a fényűző villákat az Anfa-dombon, vagy a nyugati arab világ legnagyobb modern mecsetét, a II. Hassan-mecsetet, amelynek egy része az óceánra épült. Látogass el Meknes befejezetlen városába és a fővárosba, Rabatba, ahol a királyi rezidenciában, a Hassan-toronyban és az Oudaia erődben gyönyörködhetsz. Ülj be a Mór kávézóba, ahol egy finom mentatea és édességek mellett szemlélheted a festői panorámát.

Thinkstock
Thinkstock

II. Hassan-mecset - Casablanca

A szájnak

Hagyd, hogy elvarázsoljon Marrakesh, a vörös város. Merülj el a Jemaa El Fna tér kavalkádjában, nézd meg a kígyóbűvölőket, a jövendőmondókat, hallgasd meg a zenészeket, majd ülj be egy étterembe, és próbáld ki az igazi marokkói ételkülönlegességeket: a csúcsos agyagedényben készülő, zöldséges-húsos tagine-t, a kuszkuszt, a kebabot, a sáfrányos rizst és szárnyasokat, a tenger gyümölcseit, a 44 különböző fűszer keverékében főtt csigát. Próbáld ki a pastillát, amely nem más, mint rétestésztaszerű lángosba töltött fahéjas galambhús. Fejezd be az étkezést egy szinte már ragacsosan édes, mandulával vagy mogyoróval töltött kaab el gzhallal vagy shebbakiával, esetleg egy finom naranccsal, végül pedig az elmaradhatatlan mentateával. Ügyelj, hogy a tálból csakis jobb kézzel szedj, mivel a bal tisztátalannak számít, és csak a tál feléd eső oldalán "garázdálkodj".

Thinkstock
Thinkstock

Jemaa El Fna - Marrakesh

Az orrnak

Látogasd meg Fez és Marrakesh óvárosában a fűszerpiacot. A szivárvány valamennyi színében pompázó halmokhoz az orrod is odavezet majd: a sáfrányon, a korianderen és az őrölt köményen kívül megismerheted az édenmagot, amely leginkább a bors, a gyömbér és a kardamom keverékére emlékeztet, és amelyet főként a bárányhús és a padlizsános ételek ízesítésére használnak. A harissa nevű csípős paprikakrém aromáját a kuszkuszhoz adagolva élvezheted. Az orrod a fezi Karaouine mecset közelében a tímárudvarokba is elvezethet, de ez korántsem lesz olyan kellemes élmény, mint a fűszerpiac. Az itt készülő vajpuha bőráruknak azonban nemigen fogsz tudni ellenállni.

Thinkstock
Thinkstock

A fülnek

A marrakeshi és fezi szukok nyüzsgését még sokáig őrzöd majd emlékezetedben. Az árusok fennhangon kínálják a portékájukat, a zenészek marokkói dallamokat játszanak, a tömeg morajlik. A bazárban érdemes beszerezned egy-két népzenei cédét, hogy otthon is felidézhesd majd az emlékezetes piaclátogatást. Figyelem: az alkudozás kötelező, akár cédét, akár kelméket, akár bőrárut, akár fűszert vásárolsz.

A bőrnek

Agadir mérsékelt időjárású, rendezett és közkedvelt üdülővárosában hagyd, hogy a napfény és a tenger végigsimogassa a bőrödet. Az Atlasz-hegység nyáron is visszatartja innen a szaharai hőséget, az Atlanti-óceán pedig nyáron kellemesen hűsíti, télen melegíti a vidéket. Ha meguntad a fürdőzést, kóstolj bele a Szaharába is, legalább egyszer simítsd végig a forró, száraz homokot.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.