Reggae a Kék lagúnában - Irány Jamaika!

utazás szórakozás program szabadidő Jamaica
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valaha a felfedezőket és a kalózokat ejtette szerelembe a karibi térség harmadik legnagyobb szigete, amelyről már Kolombusz is elragadtatva írt. Ma a turisták vágynak arra, hogy legalább egyszer az életben eljussanak - majd pedig hogy visszatérjenek - a fehér homokú strandok, a kék hegyek, a reggae és a rum hazájába.

Kingston: a reggae fővárosa

A reggae lakcíme errefelé 56 Hope Road: itt áll ugyanis az a ház, ahol Bob Marley valaha lakott, és amelyben ma múzeum és emlékhely működik. A Port Royal Múzeum a kingstoni öböl melletti félszigeten Jamaika régi, az 1692-es földrengés során megsemmisült fővárosát mutatja be. A Hope Gardens a karibi térség legnagyobb parkja ritka fafajtákkal, kókuszházzal és egy saját állatkerttel, a kikötő pedig egyenesen pompázatos, de a piacon is érdemes körülnézni, és persze kihagyhatatlan a séta az igazi jamaikai hangulatú utcácskákon is.

Thinkstock
Thinkstock

A Kék lagúna

Itt, Jamaikában, azon belül is Port Antonióban van az a tengeröböl, ahol annak idején a 14 éves Brooke Shields megmártózott a Kék lagúna vizében. A lagúna egyébként korántsem veszélytelen hely: néhol akár 56 méter mély is lehet, a fenekén rejtőző tengeri szörnyekről szóló legendáknak pedig se szeri, se száma.

Tippünk: Nézd meg a Kék lagúna című filmet!


Rio Grande

A folyón valaha terményeket, leginkább banánt szállítottak a híres bambusztutajokon - az első kedvtelésből tutajozó turista a legendás filmsztár, Erroll Flynn volt, aki Port Antonióban telepedett le. A bambusztutajos utazás cukornád- és banánültetvények között vezet, de a háttérben ott magasodnak a Kék hegyek is. Aki nem egyedül érkezett, a Lovers Lane-en, vagyis a szerelmesek sikátorában megcsókolhatja a kedvesét, és kívánhat valamit a hely szellemétől.

Kék hegyek

A sziget legmagasabb hegyvonulata a messziről kékes színű ködbe burkolózó Kék hegyek (Blue Mountains), amelynek legmagasabb csúcsa a 2256 méter magas Blue Mountain Peak. Ha bejárod a túraútvonalak valamelyikét, a csúcsról mind az északi, mind a déli partvidéket beláthatod, sőt, ha szerencséd van és tiszta az idő, akár Kubáig is elláthatsz. Az úton sem kell unatkoznod, hiszen a hegység közel 200 egzotikus madárfaj és 800 különleges növényfaj otthona.

Thinkstock
Thinkstock

Discovery Bay

Az északi partvidék mészkőbarlangjainak labirintusa nem véletlenül kapta nevét a felfedezések koráról: itt épült fel a Kolombusz Park, amely Amerika felfedezőjének állít emléket, aki 1494-ben kötött ki a szigeten. A mészkőlabirintus egyébként máskor is szerepet kapott a sziget történelmében: a katonák itt rejtették el a felszereléseket, az élelmiszer- és italutánpótlást (különös tekintettel a rumra), de szökött rabszolgák is bujkáltak benne. A Green Grotto nevű barlangrendszerben egy földalatti tó is megbújik, de az őslakos taino arawak kultúra emlékeit is megőrizték a barlangok. A sziget 1655-ös angol lerohanása idején az arawakok és az afrikai rabszolgák szabadságukért cserébe itt segítették a spanyol hódítók menekülését.

Északon és délen

Északon a legjobb bulihely Montego Bay, ahol egész nap szól a zene, nyüzsög a tömeg, és mindig történik valami. Aki azonban megelégeli a partizást, a tengeri természetvédelmi parkba is ellátogathat, ahol már egyetlen búvárszemüveggel és pipával (amely akár a helyszínen is bérelhető) megcsodálhatja a színes tengeri élővilágot, ha pedig búvárfelszerelést ölt és mélyebbre merészkedik, akár elsüllyedt roncsokat és víz alatti barlangokat is láthat.

A déli Treasure Beachen pedig a napé, a homoké és az azúrkék tengeré a főszerep: minden együtt van egy olyan lazítós nyaraláshoz, amilyenről szinte mindenki álmodozik: színes halászhajók siklanak a kék tengeren, miközben a pihenni vágyó turista a pálmafák közé kifeszített nyugágyban élvezi az életet - itt aztán igazán el lehet feledkezni a hétköznapi stresszről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.