Misztikus utazás a múltba - Egy csésze fekete Lvivben

Ukrajna Lviv utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha az elmúlt években már kipipáltad a legismertebb európai nagyvárosokat, most olyan izgalmas kalandra hívunk, ami kiváló alternatívája a turistáktól hemzsegő helyeknek. Télen se töltsd az időt a négy fal között, hisz a bájos ukrán város tökéletesen alkalmas egy romantikus kiruccanásra.

Séta a múltban

Az ukrán település viharos történelme során sok háborút és hódítót látott - tatárok, lengyelek, litvánok, törökök és osztrákok próbálták elpusztítani a várost, amelynek a nevét is többször megváltoztatták (Leopolis, Levensburg, Lemberg stb.). Bár az alvó oroszlán városa sokat változott az elmúlt évszázadokban, továbbra is a legmisztikusabb hely nemcsak Nyugat-Ukrajnában, de egész Európában. A multikulturális város olyan, mint egy szabadtéri múzeum, a hangulatos, szűk utcákon andalogva te is megtapasztalhatod azt a különleges érzést, amit a város nyújt. Az első komoly kulturális élményt legintenzívebben egy csendes régi templomban élheted át, miközben hallgatod az ukrán ortodox éneket. A városban szépen megférnek egymás mellett a gótikus katedrálisok, a reneszánsz paloták, a szecessziós épületek és a modern lakóházak is. Lviv híres lüktető művészeti életéről, ahol olyan hírességek alkottak, mint Ivan Franko, a neves ukrán író, Adam Mickiewicz, az elismert lengyel költő, Sholem Aleichem, a zsidó irodalom kiemelkedő alakja, vagy a perverz-erotikus írásairól híres Leopold von Sacher-Masoch, a "mazochizmus" fogalmának névadója.

Thinkstock
Thinkstock

Fiatalos energia, középkori misztériumok és helyi ínyencségek

Lviv a meleg vendégszeretet, a gazdag kultúra, a színes népi hagyományok és sok-sok nemzet kozmopolita keveréke. A történelmi belváros 2001 óta az UNESCO Világörökség része, a régi piactér (ploscsa Rinok) minden épülete egy-egy építészeti gyöngyszem, a környék macskaköves utcái és a templomok pompája hűen őrzik a 16-18. század hangulatát. A város főbb nevezetességei a Szent György-bazilika, a Boim család kápolnája, az Örmény székesegyház, a reneszánsz stílusú Fekete Ház, a lenyűgöző Potocki-palota, a zöld tetejű Domonkos Templom és az 1897-ben épült Balett- és Operaszínház, ahol különleges előadásokat tekinthetsz meg. Biztos, hogy élvezni fogod a híres zöld villamosokon való utazást is, a helyi piacon pedig hímzett blúzokat, fából készült tojásokat (pysanky), kézzel készített ékszereket és sok más kézműves portékát vásárolhatsz. Lehet, hogy már ismered az olyan orosz specialitásokat, mint a borscs (orosz céklaleves), de Lvivben érdemes megkóstolnod a helyi finomságokat is, mint például a "perohy" (töltött gombóc), a "pampushky" (fahéjas-porcukros fánk) vagy a "kovbasa" (hagyományos kolbász). A laktató ebéd után tegyél egy kellemes sétát a népszerű Stryiskyi-parkban, de felgyalogolhatsz a 130 méteres kilátóhoz is, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az óvárosra.

Thinkstock
Thinkstock

"Igyunk meg egy kávét!"

A helyiek hisznek abban, hogy mindent egy csésze kávéval kell kezdeni - a reggelt, a munkát és igen, a randevút is. Az a kifejezés, hogy "Igyunk meg egy kávét!" sokkal többet jelent az itt élők számára, mint pusztán egy javaslatot. Ebben a városban a kávéfogyasztás hagyományai a távoli múltban gyökereznek, ahol minden egyes kávézónak megvan a maga története, és több tucat egyedi recept alapján főzik a fenséges feketét. A kávézók a késői 18. századtól a társadalmi élet színterévé váltak, ahol sok vers, dal és regény született, és ma már szinte lehetetlen elképzelni a régi utcákat a csábítóan fanyar illatú kávé nélkül.

Ha tudni szeretnéd a kávé és csokoládé minden titkát, látogass el a híres MazohKaféba, az egyedülálló Lviv Chocolate Workshopba (itt bepillantást nyerhetsz az igazi csokoládé készítésének rejtelmeibe), a lenyűgöző Svit kávyba és a bohém Dzyhába, ahol megkóstolhatod a különleges módon főzött forró italokat és megcsodálhatod az antik kávédarálókat. Lviv Ukrajna kulturális fővárosa, így a legjobb hely arra, hogy decemberben te is tanúja legyél a színes forgatagnak. Télen a város történelmi utcái egyedülálló fénybe öltöznek, a karácsonyi piacok mesés hangulatot árasztanak, a helyiek pedig tradicionális ukrán jelmezekbe bújnak, és ünnepi dalokat énekelve járják a várost.

Különleges olasz romantika Jessica Biel módrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20121120-szorakozas-utazas-program-romantikazz-a-csodas-olasz-falucskaban-ahol-justin.htmlReggae a Kék lagúnában - Irány Jamaika!http://www.life.hu/lifeutazas/20121116-szorakozas-utazas-program-felejtsd-el-a-bobcsapatot-fedezd-fel.htmlNovemberben irány a Mátra!http://www.life.hu/lifeutazas/20121114-utazas-szorakozas-program-novemberben-is-szep-a-matra.htmlUtazás az érzékek birodalmában - Fedezd fel Marokkót!http://www.life.hu/lifeutazas/20121109-szorakozas-program-erzeki-utazas-fedezd-fel-marokkot.htmlA "333"-as szoba rejtélye - Kísértetjárta hotelekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20121108-szorakozas-utazas-program-5-kisertetjarta-hotel-ahol-szellemek-barangolnak.htmlMárton-napi mulatságokhttp://www.life.hu/lifeutazas/20121106-szorakozas-utazas-program-martonnapi-mulatsagok.html4 hely Lengyelországban, amit nem szabad kihagynihttp://www.life.hu/lifeutazas/20121031-szorakozas-utazas-program-5-hely-lengyelorszagban-amit-nem-erdemes-kihagyni.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.