Isztambuli forgatag: gőzfürdőzz és alkudozz

Isztambul Törökfürdő utazás James Bond szórakozás program szabadidő Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Isztambul már régóta a turisták kedvenc célpontja, és most, hála az új Bond-filmnek, Törökország iránt nagyobb az érdeklődés, mint valaha. A virágzó nagyváros nemcsak azért érdekes, mert itt forgatták a Skyfall néhány jelenetét, de a gazdag történelmi múltú város különleges helyeket és egzotikus ízeket is tartogat az ide látogatók számára.

Az ellentétek titokzatos városa

Ian Flemingnek, a 007-es ügynök megalkotójának kedvenc városa Isztambul, és az égbetörő karcsú minaretek, a kacskaringós sikátorok, a látványos hidak és az utcán hömpölygő tömeg tökéletes helyszínül szolgáltak a Skyfall című legújabb epizódhoz. James Bond az elmúlt 49 évben most harmadjára kirándult a történelmi metropoliszba: 1963-ban az Oroszországból szeretettel forgatásán járt Isztambulban, de 1999-ben is feltűnt a színen A világ nem elég című filmben. Az Eminönü kerületben Dennis Gassner látványtervező felépíttetett a forgatások idejére egy hatalmas bazárt, ami szerepel a film nyitójelenetében, és mivel a város legforgalmasabb fűszerpiacát naponta több százezren látogatják, az autós üldözéses jeleneteket csak vasárnaponként tudták felvenni. Bár a brit színész, Daniel Craig túlságosan elfoglalt volt a filmforgatás alatt, szánt némi időt a pihenésre is, és kipróbálta a hagyományos török gőzfürdőt a Çiragan Palace Kempinski luxushotelben. Ha szeretnél James Bond nyomába eredni, látogass el a keleti hangulatú Nagybazárhoz, ahol a látszólag végtelen útvesztőben fűszerkereskedők, ékszerkészítők, kézművesek és szőnyegárusok kínálják a szebbnél szebb portékákat, és itt remekül élesítheted alkudozási képességeidet.

Thinkstock
Thinkstock

Buja teakertek, csillogó kaftánok, imára hívó müezzin

A varázslatos Isztambul Kelet és a Nyugat találkozása, az ősi és a modern eklektikus keveréke, gazdag kultúrával és élő történelemmel. A metropoliszt kettészeli a Boszporusz-szoros, az ázsiai oldalon a város történetét meséli el a Kék Mecset, a világ egyik legnagyobb fedett piaca, a Grand Bazaar, a Topkapi-palota és a bizánci építészet csodája, a Hagia Sophia-bazilika. A legtöbb történelmi látványosság Isztambul európai részén található, mint például a 19. századi Çiragan-palota, a fényűző Dolmabahçe-palota és az ikonikus Galata-torony, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a Boszporuszra és az Aranyszarv-öbölre. A 15 millió lakosú város minden évszakban élvezetes kirándulást kínál a vásárlás, a kultúra és a művészetek szerelmeseinek. A török gasztronómiában is megfigyelhető a kettőség: az ételekben az ázsiai és keleti kultúra keveredik hagyományos európai ízekkel, ami egyedülálló kulináris élményeket nyújt. Bármerre is jársz, mindenütt megkínálnak teával és a híres török kávéval, és ha romantikus pillanatokra vágysz a kedveseddel, üljetek be egy eldugott kis teakertbe, és kóstoljátok meg a zamatos almateát. Isztambul éjszakai élete kihagyhatatlan, számos bár, teázó, üzlet és étterem található a nyüzsgő Taksim téren. Itt betérhetsz egy tradicionális étterembe, és megkóstolhatod a fenséges török "manti"-t (hússal töltött tésztatáska) vagy a "gözleme"-t (töltött lepény), amihez tökéletes kiegészítő a gyümölcsös ízesítésű vízipipa.

Thinkstock
Thinkstock

Ahol garantáltan tudsz lazítani

Évszázadokkal ezelőtt az oszmán lakások fürdőszoba nélkül épültek, és a tisztálkodáshoz közfürdőket (hamam) használtak, ami nagyon fontos szerepet játszott a törökök mindennapi életében. Az egész napos városnézés után mi más lehetne pihentetőbb élmény, mint egy nyugtató fürdő. A hamam nem csupán azért kihagyhatatlan, mert itt részesülhetsz a legjobb masszázsban, hanem azért is, mert történelmi rituálék kapcsolódnak hozzá. Ha belépsz a fürdőbe, először csavard bele magad egy selyem vagy pamut törölközőbe, aztán indulj a gőzmedencék felé. A hagyományos török fürdőben kellemesen ejtőzhetsz és kiizzadhatod magadból a méreganyagokat, miközben forró vizet locsolnak rád. A következő fázisban tetőtől talpig átdörzsölnek egy durva kesztyűvel, ezután olívaszappanos mosdatással kényeztetnek, amit relaxációs masszázs követ. A hideg fürdőteremben napozóágyak és frissítők biztosítják a teljes ellazulást, és a szertartás végén úgy fogod érezni magad, mint aki valósággal újjászületett. Isztambul a fürdők fellegvára, egyik leglátványosabb hamamja a Cagaloglu, de méregtelenítés céljából választhatod a történelmi Çemberlitaót is, amit a híres építész, Mimar Sinan tervezett 1584-ben.

Bővebb infó: http://www.cagalogluhamami.com.tr/, http://www.cemberlitashamami.com.tr/

Misztikus utazás a múltba - Egy csésze fekete Lvivbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20121121-szorakozas-utazas-program-bizsergeto-elmenyek-lvivben.htmlKülönleges olasz romantika Jessica Biel módrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20121120-szorakozas-utazas-program-romantikazz-a-csodas-olasz-falucskaban-ahol-justin.htmlReggae a Kék lagúnában - Irány Jamaika!http://www.life.hu/lifeutazas/20121116-szorakozas-utazas-program-felejtsd-el-a-bobcsapatot-fedezd-fel.htmlNovemberben irány a Mátra!http://www.life.hu/lifeutazas/20121114-utazas-szorakozas-program-novemberben-is-szep-a-matra.htmlUtazás az érzékek birodalmában - Fedezd fel Marokkót!http://www.life.hu/lifeutazas/20121109-szorakozas-program-erzeki-utazas-fedezd-fel-marokkot.htmlA "333"-as szoba rejtélye - Kísértetjárta hotelekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20121108-szorakozas-utazas-program-5-kisertetjarta-hotel-ahol-szellemek-barangolnak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.