Ide ne utazz! - A világ legveszélyesebb városai

Baltimore Acapulco utazás Mogadishu szórakozás program Moszul Ciudad Juárez város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idegen városokat turistaként felfedezni az egyik legjobb dolog a világon, de csak akkor, ha bizonyos helyeket messziről elkerülünk - hacsak nem rajongunk a fegyveres rablásokért, lopásokért és más bűncselekményekért. A világ legveszélyesebb városai ugyanis dúskálnak az erőszakban, és gyakran nem válogatnak az áldozatok között.

1. San Pedro Sula

Egy mexikói civil szervezet összeállította a világ ötven legerőszakosabb városának listáját, s az előkelő első helyet a hondurasi San Pedro Sula kapta meg, ahol az adatok szerint 100 ezer lakosra 159 gyilkosság jut. A közép-amerikai ország, Honduras ipari központjaként San Pedro Sula ugyan az ország GDP-jének kétharmadát megtermeli, mégis sok olyan terület van, ahol csupán az ökölszabály érvényesül. A rendfenntartás, mint olyan, nemigen létezik, az utcai bandák pedig akkor kezdenek egymásra lövöldözni, amikor nekik tetszik. Mindennaposak a tűzharcok, a drogkereskedelem is virágzik, így jobb, ha soha nem keveredünk ebbe a városba.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Ciudad Juárez

A mexikói város - beszédes becenevén Murder City - három éven át csúcstartó volt a meggyilkolt emberek arányát tekintve, ami nem csoda, hiszen arrafelé mostanában tulajdonképpen háború zajlik. A drogkartellek ugyanis Kolumbia után Mexikóba tették át a székhelyüket, a fegyveres harc pedig azóta is folyik a helyekért. Rendszeresek az utcai lövöldözések, a leszámolások, de híresen korruptak a közigazgatásban dolgozók és a rendőrök is - még a külügyminisztérium szerint is csak elkerülhetetlen esetekben látogassunk a városba.

3. Baltimore

A hírhedt amerikai város annak ellenére, hogy már javuló tendenciát mutat, sikerrel küzdötte fel magát az ötven legveszélyesebb város közé. A keleti part egykori ipari központja folyamatosan veszít varázsából és lakosságából is, és egy időben igazán veszélyes helynek számított - de ma sem érdemes megállni az autóval a kritikus városrészekben, vagy esetefelé a parkokban sétálni.

4. Moszul

Az iraki város negyvennegyedik helyen áll a veszélyes városok ötvenes listáján, s nem véletlenül: egykor stratégiai bombázások célpontjává vált, és a helyreállító munkálatok azóta is késnek, a közbiztonság pedig majdhogynem nem is létezik. A hat éve kivégzett diktátor, Szaddám Husszein bukása óta a város az egyik legveszélyesebb helynek számít, hatalmas vallási és etnikai feszültségek, harcok, merényletek jellemzik, a támadások pedig ugyanúgy megtörténnek a nyugatiak, mint a keresztények vagy kurdok ellen. Az utóbbi években rendkívül sokan menekültek el a városból, tehát jobb, ha mi sem megyünk oda.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

5. Acapulco

Rengeteg mexikói városban uralkodnak az utcákon a drogkartellek, nincs ez másként a turistaparadicsommá kikiáltott Acapulcóban sem, ahová a jó idő, az izgalmas éjszakai élet, a strandok és a korhatárhoz nem kötött ivászat többszázezer amerikait vonz. A nagy bulizásban azzal már senki sem törődik, hogy belőlük a háttérben meghúzódó drogkartellek húzzák a hasznot, s csak azért óvják őket, hogy minél több dollárt hagyjanak ott. Bár bulizásra kiváló helyszín - ha el tudunk tekinteni a drogbárók minden koktéllal nagyobbra dagadó pénztárcájától -, bizonyos negyedekben a külföldieket sem kímélik.

6. Mogadishu

Szomália fővárosa egyenlő a bűnözéssel és az erőszakkal. Bár korábban fontos kikötőváros volt, az évtizedek óta dúló polgárháború teljesen tönkretette, s mára az igazán fifikás bűnözők tanyájává silányult. A közlekedési dugókat vagy más konfliktusokat gyakran oldják meg gépfegyverek segítségével. A kormány teljesen hatalmát vesztette, így senki sem kontrollálja a bűnszövetkezeteket. Mivel még a vállakozások is fegyveres őrökkel védik magukat, jobb oda sem dugni az orrunkat a következő párszáz évben.

3 őszi gasztrokaland ínyenceknekhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20121030-szorakozas-utazas-program-erzeki-kalandozas-a-gasztronomia-birodalmaban-3.htmlSzeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországbanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120810-trieszt-maranello-murano-burano-torcello-cefalu-olaszorszag-titkos-uti.htmlEdd körbe a világot - A 7 legjobb étterem Bécstől Tel-Avivighttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120523-edd-korbe-a-vilagot-a-7-legjobb-etterem-becstol.htmlLazulj itthon! A legjobb wellness úti célokhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110930-utazas-program-lazulj-itthon-a-legjobb-wellness-uti-celok.htmlLjubjanától Triesztig - 3 különleges városnéző program az őszrehttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110922-3-kulonleges-varosnezo-program-az-oszre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.