hajápolás hajfesték frizura haj egészség szépség fodrász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nő egyetért abban, mit szeretne: gyönyörűen ápolt, egészségesen fénylő, csillogó hajat, akár a samponreklámokban szereplő modelleké. De hiába a sok drága sampon, a rengeteg szárításba és vasalásba ölt idő, a végeredmény soha nem ugyanaz, mint a tévében. Íme a Life.hu 7 szuper tippje a gyönyörű, egészséges hajért.

A jó vágás és a megfelelő szín titka

A gyönyörű frizura legelső szabálya nem más, mint egy jó vágás és egy jól eltalált szín. "Nagyon fontos egy olyan fazon kialakítása, amely passzol az arcformához, a haj textúrájához és az illető mindennapi rutinjához. Illetve fontos a megfelelő hajszín, ami harmonizál az arc színeivel" - mondja a New Yorkban saját szalont működtető Mark Garrison. Ha biztosra akarsz menni, minden esetben bízd magad profi szakemberek kezére, hiszen ők pontosan tudják, mi áll jól neked. Ha megtaláltad a számodra szimpatikus és megfelelő szakértőt, járj hozzá rendszeresen, hogy fürtjeid mindig ápoltak legyenek.

Thinkstock
Thinkstock

Haladj a korral!

Ami a hajtrendeket illeti, hatalmas különbség van egyedi és divatjamúlt hajkorona között. "A legnagyobb hiba a középiskolás vagy éppen egyetemi években viselt frizurához ragaszkodni" - véli Garrison. Változik a tested, az arcod és ha a hajad nem változik hozzá, úgy az sokat öregíthet rajtad. Ha mégis nagyon ragaszkodsz egy hajstílushoz, próbálj meg csak apróbb dolgokban módosítani az összképen: vágasd rövidebbre, növeszd meg, tetess bele halvány melírcsíkokat vagy próbáld ki a frufrut - még a legapróbb változtatás is sokat frissíthet mind a frizurádon, mind a külsődön.

Törekedj a minőségre!

A fodrásznál tett látogatás után otthon is folytatnod kell a szakszerű ápolást, ha szeretnéd megőrizni gyönyörű frizurádat. Válassz hajtípusodnak megfelelő minőségi termékeket. Vásárlásnál ne hagyd magad befolyásolni. Ne higgy feltétlenül a megnyerőnek tűnő reklámoknak vagy a barátnőidnek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanarra a termékre van szükségetek. A szakértő tanácsa, hogy kérdezd ki fodrászodat, mit ajánl neked, az üzletekben pedig mindig gondosan olvasd el, milyen hajtípusra ajánlják az adott sampont vagy balzsamot.

Védd a hőtől!

Akár szárításról, hajvasalásról vagy épp napozásról van szó, a meleg levegő roncsolja frizurád szerkezetét. Használj a tincseid védelmére hajkondicionálót vagy hő ellen védő hajspray-t! Ezek segítenek megőrizni hajad hidratáltságát, így az továbbra is gyönyörűen fénylik.

Ne harcolj a természettel!

"Minden nap fantasztikus lehet a hajad, ha megtanulod szeretni azt, ami adva van" - szól Nick Arrojo tanácsa, aki szintén egy menő New York-i szalon tulajdonosa. Ne küzdj tehát az ellen, ami van, hiszen így nemcsak időt rabolsz magadtól, hanem csalódott is leszel, és soha nem leszel maximálisan elégedett a végeredménnyel.

Thinkstock
Thinkstock

Bízz a márkákban!

Vásárolj minőségi hajápolási eszközöket és tanuld meg őket használni! Egy márkás hajszárító, sütővas vagy hajvasaló hosszú távú befektetés: mind pénzügyileg, mind pedig a frizurádnak megéri majd. Keress olyan termékeket, melyek hőfokszabályzóval vannak ellátva. Érdemes a fésűk vásárlásánál is körültekintőnek lenned: válassz természetes sörtéjű hajkefét a sima hatásért vagy körkefét a haj volumenének növeléséhez! Ha biztosra akarsz menni, kérd ki fodrászod tanácsát, mit ajánl neked.

Étkezz helyesen!

A megfelelő étrend betartásával nemcsak a tested, hanem hajad egészségéért is sokat tehetsz. Ha belülről is megfelelően táplálod, gyönyörű csillogással és erős tartással hálálja meg extra gondoskodásodat. Egy hajbarát diétának tartalmaznia kell minden olyan értékes tápanyagot, amire a fürtjeidnek szüksége van, ezért fogyassz sok fehérjében, omega-3 zsírsavban, vasban és B-vitaminokban gazdag ételeket! Ha tudni akarod, mely olajok szépítik leginkább a hajat, kattints ide!

Íme Takács Nóra, a Life.hu sztárszerzője és a Hogyan legyek jó nő háziasszonyának jól bevált hajápolási trükkje:

Tönkreteszik bőrünket a kedvenc kozmetikumaink?http://www.life.hu/szepulj/20121217-kozmetikumok-borapolo-szerek-veszelyes-osszetevoi.html5 perces smink későn kelőknek - Lépésről lépésrehttp://www.life.hu/szepulj/20121214-5-perces-smink-keso-keloknek-lepesrol-lepesre.htmlSzexi fehérneműk kerekded modellekenhttp://www.life.hu/szepulj/20121212-gok-wan-divattervezo-plus-size-modelleknek-tervez-szexi-fehernemuket.htmlCsinos lehet egy nő 42-es méret fölött is?http://www.life.hu/szepulj/20121210-csinos-ruhak-42es-meret-folott.htmlPigmentek - Sminkelj varázsporral!http://www.life.hu/szepulj/smink/20121210-igy-hasznald-a-pigmenteket-hogy-gyonyoru-legyen-a-sminked.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.