Katalin hercegnő hercegnő szülés Vilmos herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2013 júliusára várja első gyermekét Vilmos herceg és Katalin hercegnő.

A St. James-palota - Vilmos és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - a hétfői bejelentésben egyértelművé tette azt is, hogy a brit trón majdani várományosának hitvese nem ikrekkel várandós. Katalin ikerterhességének lehetőségét annak nyomán vetették fel a brit sajtónak nyilatkozó szakértők, hogy a cambridge-i hercegnő a nagyon heveny terhességi rosszulléteket okozó hyperemesis gravidarum nevű tünetegyüttestől szenved, és emiatt a múlt hónapban többnapos kórházi kezelésre is szorult. A brit lapok által megszólaltatott szakértők szerint ez a szindróma a várandós nők 0,5-1 százalékát érinti, és a tünet ilyen heveny változatától szenvedő terhes nők esetében az átlagosánál kétszer-háromszor nagyobb az esélye az ikerterhességnek, mivel a rosszulléteket okozó terhességi hormon megnövekedett mennyiségét egynél több magzat jelenléte is okozhatja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A brit királyi családnak a trónhoz ennyire közeli szintjén még soha nem születtek ikrek, és azonnal felmerült a kérdés, hogy ha Katalin hercegnő ikreknek adna életet, az utódok közül ki örökölné majdan a koronát. Brit alkotmányjogi hírmagyarázók szerint ebben az esetben is az egyszerű születési sorrend döntene: az újszülöttek közül az lenne a trón várományosa, amelyik először a világra jön. A hercegi pár első gyermeke lesz a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő harmadik olyan leszármazottja, aki majdan örökli tőle a koronát. A trónöröklési sorban ugyanis a királynőt fia, Károly walesi herceg követi, utána pedig Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, vagyis Vilmos következik. A brit kormány által nemrégiben elindított reformfolyamat alapján Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz édesapja után, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A tervezett törvénymódosítások ugyanis várhatóan felszámolják azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.

Forrás: MTI

Ha kíváncsi vagy, milyen volt Katalin hercegnő kislányként, az Akkor és Most oldalon egy különös galériát láthatsz róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.