havazás hólapátolás zsírégetés fogyókúra mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor vastag hórétegbe fullad a táj, és el kell takarítani a havat, bosszankodás helyett okosabb dolog a hólapátolást zsírégető edzésként felfogni. Az időjárásra való tekintettel összegyűjtöttünk néhány igazán hatékony érvet a sokkoló havazás védelmében.

A havazás "alakformáló" előnyei:

1. Vége a lustálkodásnak!

Felejtsd el azt a mondatot, hogy "ma nincs kedvem", főleg, ha olyan helyen élsz, ahol akadozik a központi hóeltakarítás. Ha nem akarsz a hó rabságában élni napokig, kénytelen vagy bevállalni az extrém testmozgást.

2. Hótaposás órákig

Valószínűleg veszélyesnek nyilvánítod az autóvezetést, esetleg félted az autódat a sérülésektől. Így vagy a tömegközlekedést választod, vagy gyalogolni fogsz. Lehet, hogy hónapok óta először?

Thinkstock
Thinkstock

3. Édes bűnök

Felmentést adhatsz magadnak a szénhidrát-tilalom alól! A hólapátolás ugyanis annyi extra energiát éget el, hogy akár egy egész tábla csokoládé beleférhet a napi menübe, és még akkor is mínuszban van a kalóriafogyasztásod.

4. Folyadékbevitel

Télen meglehetősen nagy gond, hogy kevésbé érzünk szomjúságot, közel sem iszunk annyit, mint amennyire szüksége lenne a szervezetnek. A hólapátolás során viszont szomjazni fogsz, az egészen biztos, és kívánod majd a meleg folyadékot. Reszelj egy kis gyömbért a teádba, imádni fogod!

5. Titkos izmok

Az órákig tartó szokatlan mozgásforma megdolgoztatja azokat az izmaidat is, amelyeket máskor elhanyagolsz, ráadásul minden izomcsoportot érint a dolog. Hólapátoláskor a vádliizmoktól a fejbiccentő izomig garantált az edzés. Hidd el, estére érezni fogod azok létezését!

6. Oxigén-wellness

Az edzés szabad levegőn történik, és friss oxigénnel látod el a szervezetedet. A hólapátolásnak ugyanis nem sok értelme van melegben, zárt ajtók mögött, bár ha lendületbe jössz, a "lapátoló mozdulatot" magaddal viheted a lakásba.

7. Lelki edzésforma

A hólapátolás, főleg ha folyamatos az utánpótlás, kitartásra kényszerít, akkor sem hagyhatod abba, amikor a fitneszteremben a kardiógépről már rég ledőltél volna.

8. Fát lehet vágni a hátadon

Növeli a fizikai állóképességet is, ha napokon át kell küzdened a hóval. Egy hét elteltével pedig már meg se kottyan az az erőkifejtés, amely néhány nappal azelőtt még brutálisnak bizonyult. A hideget is jobban tűröd majd, mint előtte!

Thinkstock
Thinkstock

A hóesés a léleknek is jót tesz!

1. Észreveszed, hogy rajtad kívül mások is a hó fogságában ragadtak, és valamiért fontosnak érzed, hogy ne csak a saját portád előtt lapátolj...

2. Ha autóval közlekedsz, nagyobb eséllyel veszel fel potyautasokat, ha integető hóembert látsz az út szélén, hiszen felébred benned a segítségnyújtás ösztöne.

3. Elakadt autó esetén, akár te kerülsz bajba, akár más, tudod, hogy jó dolgok történnek majd veletek. Megtapasztalod, hogy baj esetén van segítség. Megtolnak, kihúznak, és mindig van valakinél egy forró teával teli termosz.

4. A nagy havazás remek alkalom párkeresésre. Egy németországi felmérés szerint hóhelyzet esetén a szokottnál 25 százalékkal több telefonszám, e-mail cím cserél gazdát ellentétes nemű bajbajutottak között.

5. Kiderülhet, hogy nő létedre profin vezetsz, valamint ügyesebben és gyorsabban szerelsz hóláncot, mint sok férfi. Mi ez, ha nem lelki nyereség? Vagyis a nagy havazást simán tekintheted önbizalomerősítő tréningnek.

6. Egy párkapcsolatban kölcsönösen profitálhattok a hóeltakarításból, hiszen ha egyenlő mértékben kivettétek a részeteket a munkából, nincs mentség, mindkettőtöknek jár a profi, izomlazító, fűszeres masszázs. Az is lehet, hogy szex lesz a havazásból...


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.