Az egykor úri passzió ma már a mindennapok része. Kénye-kedve szerint bárki "fogyaszthatja". Kérdés, hol a határ? A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ez alkalommal a meztelen igazság a téma.


A reklámipar íratlan szabálya, hogy pucér női testtel szinte bármit el lehet adni. Kétségtelen, a szex és a meztelenség már hosszú ideje hozzátartozik a divathoz. A divat-meztelenséggel nincs is gond, jobban mondva, már megszoktuk, hiszen mindenhol jelen van. Gondoljunk csak az áttetsző ruhakölteményekben flangáló modellekre, vagy éppen az erotikától túlfűtött reklámkampányokra. A szakma persze mindig feszegeti a határokat. 

Forrás: www.matthiasvriensmcgrath.com
Matthias Vriens botrányos képeit nézd meg galériánkban!

Ennek pedig Matthias Vriens dán fotós az egyik nagymestere. Kamerája előtt nincsenek tabuk. Fotósorozatát elnézve ez nem is vitás. Képein az apró fehérneműk és a bujaság játssza a főszerepet. A kritikusai szerint mindez nem más, mint divatanyagba burkolt kéjelgés.

A már megszokott pucérság elnézése azonban végképp csődöt mond, mikor az erotikával fűszerezett divatanyagokról kiskorúak sandítanak vissza ránk. 2009-ben például több szervezet is tiltakozott a gyermekek érdekeire hivatkozva a Calvin Klein Jeans plakátjai ellen. Az egyöntetű vélemény szerint a két félmeztelen fiúval enyelgő fiatal lányt szerepeltető reklám határozottan pornográf, így tilos lenne kiskorúak számára is hozzáférhető helyen közzétenni. A New York-i SoHo tiltakozói egyenesen gusztustalannak, sokkolónak és sértőnek tartották a plakátot. Az esettel foglalkozó napilapok egyike azután a járókelők megkérdezésével folytatta a témát. A plakátot jó néhány kritika érte a civilek körében is. Volt olyan nyilatkozó is, aki a reklámban szereplő modellek érdekeire hívta fel a figyelmet. Azt is javasolta, hogy a márka kreatívjai gondolkozzanak el azon, kitehetik-e ezeket a fiatal modelleket ilyen helyzetnek, melyekbe a fotózás során kerültek.A Calvin Kleinhez hasonlóan az American Apparel sem szívbajos, ha a határok feszegetéséről van szó. A 2012 nyarán már széttárt lábú idős nővel és "kifotosoppolt" lóval is sokkoló márka a tavalyi év végére is tartogatott egy kis fejtörést az angol reklámfelületi testületnek. Az amerikai márka melltartó nélkül pózoló kiskorú modellekkel kívánta reklámozni legújabb kollekcióját, amit, érthető módon, a britek felelőtlennek és szexuálisan provokatívnak találtak. Ugyanis a 23 darab színes és fekete-fehér fotó kapcsán rövid időn belül több bejelentés is érkezett, melyek szerint az ízléstelen képek rossz hatással vannak a fiatalokra, akik akár egy kattintással is elérhetik az American Apparel oldalát.

Forrás: www.americanapparel.net

A cég persze kifogásolta a brit szigort, mitöbb, érthetetlennek tartotta. Véleményük szerint mások is reklámoznak "hasonló stílusban", mégsem éri őket lesújtó kritika. Az American Apparel egy tisztességes vállalat, és eszerint is képviseli a termékeit. Modelljeiket sem retusálják ki, többségük pedig nem is profi, hanem hétköznapi ember, állítja a cég.

   

Úgy tűnik azonban, hogy az American Apparel kitart a reklámstratégiája mellett. Azok után, hogy képeit Angliában betiltották, a Vice magazinban egy újabb döbbenetes kampányfotóval rukkoltak elő: kiskamasz, bugyi nélkül. Divat, pornó vagy talán művészet? Ezt döntse el mindenki maga.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!
Ha pedig korábbi képeket néznél szépséges modellekről, kövesd az Akkor és Most oldalt!Divatbotrányok: Milliárdos és filléres sztáresküvőkhttp://www.life.hu/legytrendi/20130121-divatbotranyok-eskuvo-sztar-modra-szerepel-benne-grace-kelly-celine-dion.html Divatbotrányok: Újra hódít a barokk stílushttp://www.life.hu/legytrendi/20130121-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-a-heten-a-barokk-stilus-visszatereserol.html Divatbotrányok: Újra hódítanak a Dallas szettjeihttp://www.life.hu/legytrendi/20130117-divatbotranyok-a-dallas-cimu-sorozat-ikonikus-ruhai-ma-is-divatosak.html Divatbotrányok: Sztártébolydahttp://www.life.hu/legytrendi/20130110-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-britney-spears-drew-barrymore-es-macaulay.html Divatbotrányok: Férfias nőiességhttp://www.life.hu/legytrendi/20130103-divatbotranyok-nok-ferfias-ruhaban-ez-a-boyfriend-stilus.html Divatbotrányok: Sztárszabászathttp://www.life.hu/legytrendi/20121219-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-vilagsztarok-plasztikai-mutetei-szerepelnek.html