A zsírleszívástól belülről leszel zsíros

zsír zsírleszívás zsírszövet belső szervek testtömegindex BMI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igaz, hogy a zsírleszívás eltünteti a bőr alatti zsírpárnákat, egy új brazil kutatás eredményei szerint azonban növeli a szervek körül felhalmozódó, úgynevezett zsigeri zsírszövet méretét.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Sao Paulo Egyetem kutatói most azt is megfigyelték, hogy a bőr alatti zsírszövetet hirtelen eltávolító zsírleszívásos beavatkozások növelik a zsigeri zsírrétegek méretét. A kutatók szerint ez egyfajta látszólagos kompenzáció, ami a kétfajta zsírréteg között történik. Jó hír ugyanakkor, hogy a kutatók azt is kimutatták, ha a zsírleszíváson átesett páciensek a felépülést követően tornázni, mozogni kezdenek, elkerülhetik ezt a fajta kompenzációt.

A kutatásba 36 egészséges, 20-35 év közötti nőt vontak be, akik 2010 és 2011 között hasi zsírleszíváson estek át. A résztvevők csak kis súlyfelesleggel rendelkeztek, BMI indexük mindegyiküknél 30 alatt volt. A beavatkozás után a szakemberek a nőket két csoportra osztották, étrendjük azonos mennyiségű és minőségű ételekből állt. Az egyik csoportnak azonban heti három edzést írtak elő, míg a másik csoport résztvevői folytathatták mozgásszegény életmódjukat. Négy hónap elteltével a mérések után kiderült, hogy lényegében a has körül eltávolított zsírt nem szedték fel újra a nők, vagyis a kozmetikai műtét sikeres volt. A sportoló csoporttal ellentétben ugyanakkor a második csoport tagjainál megfigyelték, hogy átlagban nőtt a belső szerveiket borító zsír mennyisége.

"Fontos, hogy a négyhónapos, felügyelet mellett történő edzésprogrammal megelőzhető a kompenzációs zsírnövekedés, ami növeli a fizikai kapacitást és csökkenti az inzulin-rezisztenciát is" - fűzte hozzá Fabiana Benatti, a kutatás vezetője. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism oldalain jelent meg.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.