hőmérséklet öltözködés megfázás tél gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tapasztalt anyukák szinte azonnal rávágják a választ: rétegesen. Az első gyermeknél viszont akár hatszor is visszafordulhatunk lecserélni a melegnek hitt kabátot, annyira bizonytalanok vagyunk - pedig a túlöltöztetéssel is árthatunk.

Csak meg ne fázzon a pici!

Az érzékeny, pár hónapos, stabil 22-24 fokban tartott kisbabát az első alkalommal legtöbben félve viszik a hideg téli levegőre: vajon nem fog megfázni, vajon elég meleg a sapka, vagy egy másik anorák kellett volna? Pedig a picik épp olyan könnyen elviselik a nagy hideget - feltéve, ha fokozatosan vannak hozzászoktatva -, mint a nagy meleget. Ha nem süvít az északi szél, akkor megfelelően melegen felöltöztetve nyugodtan elindulhattok sétálni a mínusz öt fokban is: eleinte csak negyed órát töltsetek a szabad levegőn, majd minden alkalommal pár perccel növelheted az időtartamot. Túlöltöztetni viszont még ilyen hidegben sem szabad a picit, mert bár mi felnőttek örömmel bújunk bele a bundás ruhadarabokba, addig a mozdulni sem bíró hóembernek öltöztetett baba pont attól betegedhet meg, ha kiizzad a hat réteg ruha alatt: elég egy réteggel több ruha rá, mint amennyi rajtad van. A még beszélni nem tudó gyereknél még így is rendszeresen ellenőrizned kell, nem melegedett-e ki: ha a nyakán vagy a tarkóján megérintve melegnek érzed, biztos, hogy nem fázik, a hátán átnedvesedett ruha vagy a csapzott haj viszont már az izzadást, tehát a túlöltöztetést jelzi, ekkor egy külső réteget érdemes átmenetileg lehámozni róla.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A kulcs a rétegezés

Az általános, már említett szabály, hogy a gyerekre pont egy réteggel több ruhát adjunk, mint mennyit magunk is viselünk, egy-másfél éves korig tökéletesen megfelel. Azt azonban szintén számításba kell venned, hogy minden gyerek másféle hidegtűrő képességgel születik, ami ráadásul eltérhet a tiédtől: vannak porontyok, akik a nyári negyven fokot bírják gondtalanul, télen viszont három pulóverben is fáznak, de akadnak északi típusú babák, akik télen egy vastagabb kabát alatt is izzadnak, míg nyáron csak pihegnek a hőségben. Egy idő után aztán minden anyuka kitapasztalja, az ő gyermeke melyik kategóriába tartozik, és ehhez mérten öltözteti. A rétegekről viszont egyik típusnál sem szabad elfeledkezni: egy gyapjúval bélelt, négy centi vastag anorák helyett jobban jársz azzal, ha a body és a póló fölé pulóvert adsz, arra egy közepes, könnyen kinyitható anorákot, és erre esetleg egy takarót, így egy fűtött helyiségbe térve könnyebben levetkőztetheted a picit, és nem melegszik túl.

Trükkök, ha nem akar felöltözni

A gyerkőc igényeihez azonban csak egy bizonyos pontig érdemes alkalmazkodni: nagyobbacskák már gyakran nyafognak a vastag sapkától, kesztyűtől, esetleg a sálat nem hajlandók felvenni. Ilyenkor kerülnek elő az anyai trükkök - sál helyett garbó vagy kis kendő, kesztyűben végződő anorák, illetve kapucni -, no meg a rábeszélés: meg kell értetni a picivel, hogy ha ki akar menni a hidegbe játszani, annak bizony ára van: megfelelően fel kell öltözni. Fokozottan igaz ez akkor, ha órákat töltötök a hóban vagy a nagy hidegben: a vízálló bundás csizma, a vízhatlan kesztyű, sapka és az anorák nem lehet vita tárgya.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kimehet, ha meg van fázva?

Ez az a kérdés, melyben még a gyermekorvosok sem értenek egyet. Lázas beteget természetesen nem szabad kivinni, de a kicsit náthás vagy köhögő, hógolyózásért könyörgő csemete esetében már az anyukára van bízva, kiengedi-e egy fél órára a szabadba a gyereket. Az orvosok egyik fele ugyanis a ridegtartásban és a friss levegő gyógyító hatásában hisz, a másik párt viszont meg van róla győződve, hogy a gyerekek akkor gyógyulnak meg a leghamarabb, ha szobahőmérsékleten pihennek, és nem kell a hideghez alkalmazkodva energiát pazarolniuk. A kérdés eldöntésében ismét csak a tapasztalat segít: előbb-utóbb kiderül, hogy a te gyermekednek jót tesz-e, ha kicsit megfázva is kiengeded, vagy belázasodik tőle.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!
További stílustippekért pedig ajánljuk a StílusZsaru oldalt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.