tömeggyilkos a nap cikke autizmus agresszív erőszak mentális betegség Asperger-szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai édesanya, Liza Long  retteg attól, hogy különlegesen okos, de érzelmileg kiszámíthatatlan fia mikor fordul ellene - vagy a társadalom ellen. Az újságíróként dolgozó Liza és családja már többször rákényszerült, hogy elmeneküljön fia dühkitörései elől - ám ami a leginkább kétségbeejtő, hogy kisfia állapotán sem ő, sem a szakemberek nem tudnak segíteni.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


A tavaly decemberben történt tragikus végkimenetelű newtowni iskolai mészárlás kapcsán sok mindenről szó esett: a fegyvertartási szabályozásról, a politika, a média, a szülői nevelés és az oktatási rendszer felelősségéről, és persze szóba került a tömeggyilkos, Adam Lanza mentális betegsége is. Ahogy korábban megírtuk, a fiatal tömeggyilkosnak Asperger-szindrómája (az autizmus egy enyhébb formája) volt, ami megmagyarázhatja, hogy alapvetően miért volt olyan szégyenlős, esetlen és magába forduló - bár nem magyarázhatja meg azt, miért lett belőle gyilkos.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Bár hazánkban szerencsére nem jellemző a tömeggyilkosság, érdemes meghallgatni azt az amerikai édesanyát, aki bevallottan retteg attól, hogy különlegesen okos, de érzelmileg kiszámíthatatlan fia mikor fordul ellenük - vagy a társadalom ellen.

Liza Long, egy újságíróként dolgozó kétségbeesett anya

Három nappal azelőtt, hogy a 20 éves Adam Lanza lelőtte édesanyját, majd megölt 26 embert, Liza Long 13 éves fia, Michael nagyon csúnyán összeveszett az édesanyjával kötelező iskolai egyenruhája miatt. A vita hevében a kamasz fiú "hülye kurvának" nevezte az anyját, aki büntetésül kilátásba helyezte, hogy Michael egész nap nem számítógépezhet, és nem nézhet tévét sem. Michael ekkor stratégiát váltott, bocsánatot kért anyukájától abban bízva, hogy így elkerülheti a szigorú büntetést. Liza azonban megpróbált következetes maradni, és közölte a fiával, hogy aki így beszél, az megérdemli a büntetést. Michaelnél ekkor szakadt el a cérna. Üvöltözni kezdett, és azzal fenyegette anyját, hogy megöli és magával is végez, ha nem vonja vissza a büntetést. "A fiamnak mentális betegsége van. Nagyon szeretem őt, de időnként teljesen megrémít a viselkedése" - mondta az újságíróként dolgozó Liza Long.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Mikor Liza közölte Michaellel, hogy aki így beszél az anyjával, az megérdemli a büntetést, a fiú ütni-vágni kezdte az anyját, és azt kiabálta, hogy most azonnal kiugrik a kocsiból. A nő a heves dulakodás közben egy kórházhoz vezetett, ahol az ápolók segítségével sikerült lefogni az őrjöngő fiút.

Nem ez volt az első dühkitörés

Néhány héttel korábban Liza megkérte a fiát, hogy vigye vissza a könyvtárba régen lejárt könyveit, amire Michael úgy felkapta a vizet, hogy a konyhából felkapott egy éles kést, és azzal kezdett fenyegetőzni. "Gyűlöllek, elvágom a torkodat és aztán magammal is végzek" - ordította magából kikelve a 13 éves fiú. Azonnal a család autójába szálltak és belülről bezárták az ajtókat. A konfliktus végül úgy végződött, hogy a rendőröknek sikerült leteperniük a fiút és elvették tőle a kést, majd mentővel a sürgősségi osztályra szállították. A kórházban azonban nem volt szabad hely, ezért csak nyugtatókat adtak neki, majd hazaengedték.

"Valójában azóta sem tudjuk, hogy mi baja van Michaelnek. Az orvosok és pszichológusok sokféle diagnózist felállítottak már az autizmus spektrumzavartól, az ADHD-n át az időszakos kirobbanó személyiségzavarig, és a szociális munkások és nevelési tanácsadók segítsége ellenére semmi javulást nem lehet tapasztalni."

Kiszámíthatatlan, de rendkívül okos kisfiú

Hetedik osztályos korában Michael egy speciális csoportba került, ahol a különösen jó képességű gyerekek tanultak. Michael IQ-ja rendkívül magas, és órákon át képes a görög mitológiáról, vagy éppen az einsteini és a newtoni fizika különbözőségeiről beszélni. A fiú az esetek többségében jó hangulatban van, de teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor borul el váratlanul az elméje.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Az Asperger-szindróma nem lehet magyarázat!

Tudnunk kell, hogy bár Adam Lanza magába forduló személyiségét megmagyarázza az Asperger-szindróma, a bűncselekményt, amit elkölvetett, azt nem. Az itt megemlített 13 éves fiú ugyan mentális betegségben szenved, de kitörő agresszív megnyilvánulásait szintén nem lehet az autizmussal megindokoli. A médiában sokszor az autizmust teszik felelőssé a tömeggyilkosságokért. Azonban az nem állítható, hogy az Asperger szindrómával élő emberek hajlamosabbak lennének a brutális tettek elkövetésére, mint egészséges társaik. Nem kell félnünk a fogyatékkal élő embertársainktól - nem követnek el gyakrabban bűntényt, mint az egészséges emberek. Az viszont mindennapos, hogy rendszeres bántalmazásban, megalázásban részesülnek a környezet tudatlansága, kirekesztése, kegyetlensége miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.