a nap cikke Adria Dubrovnik utazás kikötőváros szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A '70-es években a bájos dél-adriai kikötőváros Elizabeth Taylor és Richard Burton egyik kedvenc helye volt, azóta pedig olyan sztárok horgonyoztak le partjainál, mint Beyoncé, Ashley Judd és Owen Wilson. Dubrovnik lenyűgöző szépsége, gazdag történelme és kulturális sokszínűsége egészen biztosan téged is rabul ejt.

1. Szerelmes andalgás az óvárosban

Dubrovnik a 15. században Európa egyik leggazdagabb városa volt, amely otthont adott a kontinens legkiválóbb művészeinek és építészeinek. A történelem viharai nem kímélték a települést (pl. az 1667-es földrengéskor, illetve a délszláv háború idején, amikor 1991 októberétől 1992 májusáig lőtték a várost a szerb és montenegrói csapatok, nem kímélve annak műemlékeit), mégis sikerült megőrizni a város gyönyörű gótikus, reneszánsz és barokk épületeit, ezért az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A hatalmas falakkal körülvett óváros márvány utcái, a csodálatos templomok, a lélegzetelállító szökőkutak turisták millióit csábítják a világ minden tájáról. A stílusát hűen őrző Stradun csillogó fehér köveivel talán az egyik legszebb főutca a világon, és a helyiek kedvelt találkahelye. A történelmi központban hangulatos éttermek és piciny kávézók váltják egymást, ahol egy pohár helyi bor társaságában élvezheted a kellemes semmittevést.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A tavasz hangulatát már februárban érezheted, amikor virágoznak a mandulafák és egyre hosszabbak a nappalok. Élvezd az első meleg napsugarakat az Adriai-tengeren, és töltődj fel energiákkal Dubrovnik wellness szállodáiban.

2. Kompozz át a kincses szigetre

Nem kell messzire utaznod a várostól, hogy felfedezd a szigetek békés nyugalmát. A dubrovniki öbölben őrangyalként áll a lakatlan Lokrum-sziget, ahol a legendák szerint Anglia híres királya, Oroszlánszívű Richárd is kikötött. A megkapó szépségű sziget buja mediterrán növényzetével, őshonos fenyőerdeivel és sziklás strandjával egy igazi oázis, ahol romantikus sétákat tehetsz. A botanikus kertben egzotikus trópusi növényekben és gyönyörű pávákban gyönyörködhetsz. A sziget különleges látnivalói közé tartozik a ferences-rendi kolostor, az apró sósvizű tó, melynek oldalán egy tavi barlang is húzódik, valamint a franciák által épített középkori erőd, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Dubrovnikra és az idilli kisvárosra, Cavtatra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

Dubrovnikban bátran hódolhatsz a meztelen fürdőzés örömeinek is, mivel a sziget természeti szépségei mellett híres nudista strandjáról is.


3. Hal, olívaolaj és egy pohár bor - Gasztrokalandok mediterrán módra

Ha szeretnéd megtapasztalni, milyen egy hétköznap Dubrovnikban, látogass ki a piacokra, ahol megkóstolhatod a friss és helyben készült finomságokat. A szombat a "spenza", azaz a heti bazár napja, ahol a kereskedők szezonális gyümölcs- és zöldségféléket, valamint sajtot, olajbogyót, mézet és mediterrán fűszereket árulnak. A piacokon egy kis szerencsével rálelhetsz a legjobb "zelena menestra"-ra (káposztából, füstölt húsból és burgonyából készült tradicionális étel) és a legfinomabb narancstortára. Egy dalmát étkezés nem lehet teljes a kiváló minőségű borok nélkül, mint pl. a Dingae, a Pošip és a Grk.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Life tippje:

A piacokon nem érdemes alkudozni, ám a nap végén kaphatsz egy kis kedvezményt. Ha szereted a halakat, akkor érdemes minél korábban felkeresni az árusokat, hogy még idejében tudj válogatni az Elafiti-szigetekről érkező friss portékából.


4. Irány a hegy! - Ahol a természet és a technológia egyesül

Élvezd a csodálatos naplementét, a felejthetetlen utazást és a könnyű frissítőket 405 méterre a tengerszint felett. A sikló, Dubrovnik régóta várt turisztikai attrakciója két évtized után (a délszláv háború idején lebombázták - a szerk.) újra üzemel, és alig öt perc alatt ér fel az Srdj-hegyre. A felső állomáson lévő panorámás étteremből egyedülálló kilátás nyílik a tájra, és megízlelheted a hagyományos dalmát ételeket és italokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Egy retúrjegy ára 87 kuna, az egy útra szóló jegy 50 kunába kerül, amit online is lefoglalhatsz: http://www.dubrovnikcablecar.com/

5. Deríts fényt a reneszánsz kor titkaira

Látogass el a dráma- és vígjátékíró, Marin Držia dubrovniki emlékházába, ami páratlan élményt nyújt. A hírességet sokan irodalmi zseniként emlegetik, aki nem sokkal azután halt meg, hogy Shakespeare született. Pillants be a 16. század titokzatos világába egy 40 perces audiovizuális előadás keretében, ami betekintést enged az író életébe és munkásságába. A Marin Držia Házban múzeum, tudományos dokumentfilmintézet és kiállítótér működik, a poszterek, a bábuk és a jellegzetes színpadi kellékek pedig hozzájárulnak a felejthetetlen kulturális élményhez. A belépés Dubrovnik kártyával ingyenes, nyitva tartás: naponta 09.00-13.00 óra között, vasárnap: zárva.
Bővebb infó: http://mdc.hr/hr/

A Life tippje: Az időutazás sok feltaláló régi álma. Ha szeretnéd átélni ezt az élményt, ne hagyd ki a Dubrovnik Multimédia Múzeumot, ahol 5 dimenzióban ismerkedhetsz meg a város történelmével. Bővebb infó: http://www.visiadubrovnik.com/


És még:
- Ha spórolni szeretnél, érdemes Dubrovnik kártyát vásárolnod, amivel jelentős kedvezményekre számíthatsz az éttermekben, üzletekben és a helyi közlekedésben.
- Ha előkelő szállodákat keresel, a Hotel Excelsior&Spa megnyitása óta a város ikonikus látnivalója, míg a Pucic Palace egy csodálatos barokk épület, a város egyik legjobban felszerelt borbárjával.
- A pénztárcakímélőbb szállásokért itt érdemes körülnézned: http://www.only-apartments.com/apartments-dubrovnik.html, http://www.hostelbookers.com/hostels/croatia/dubrovnik/
- Nincs közvetlen légi járat Budapest és Dubrovnik között, ezért legegyszerűbben a bécsi repülőtérről vagy autóval (kb. 940 km) juthatsz el a városba.

Helsinki, az élhető kultúrvároshttp://www.life.hu/lifeutazas/20130222-szorakozas-utazas-program-helsinki-az-elheto-kulturvaros.htmlA legszebb bortúrák Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130221-a-pittjolie-hazaspar-piacra-dobta-sajat-borat-a-legszebb-butik.htmlNézd meg az északi fényt! - Varázslatos jéghotelekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130219-szorakozas-utazas-program-aludj-luxusigluban.htmlTallinn, az észt mesevilághttp://www.life.hu/lifeutazas/20130215-utazas-szorakozas-program-villamlatogatas-a-gyonyoru-szupermodell-carmen-kass.htmlBrugge, az álmodozók és ínyencek városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130214-utazas-program-szabadido-brugge-az-almodozok-es-inyenek-varosa.htmlLicsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130212-utazas-szorakozas-program-gasztrotura-parizsban.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.