Eltorzult egy házaspár teste a rengeteg hamburgertől

hamburger elhízás gyorsétterem kalóriabevitel transzzsír fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emma és Dylan Smith nap mint nap gyorséttermi ételeken éltek, aminek meg is lett az eredménye: ketten együtt majd' 250 kilót nyomtak. Egy felettébb kínos vidámparki jelenet után azonban végre tükörbe néztek, úgyhogy mára már rájuk sem ismerni.

A négygyermekes házaspár, Emma és Dylan Smith tulajdonképpen éjjel-nappal gyorséttermi ételeken élt: reggelire ott ették a rántottás szendvicset, ebédre a menüt, vacsorára pedig tizesével vitték haza a hamburgereket. Ha édességet kívántak, azt is gyorséttermekből szerezték be, és az eladók már a törzsvendégeknek kijáró tisztelettel tették eléjük kérés nélkül is a megszokott rendelést. Mindez odáig fajult, hogy másfél éve a 41 éves családfő 108, felesége 140 kilóra hízott - érdekes módon mindkettejüknek főleg a hasa öltött kissé már torz méreteket. Iskolás korú gyerekeik ugyanazt ették, mint ők: Emmának sohasem jutott eszébe, hogy főzni kéne, vagy esetleg zöldségeket, gyümölcsöket adni a családnak, így a gyerekek is tetemes túlsúlyt cipeltek magukon, és vérszegények lettek.

Northfoto
Northfoto

Kínos pillanatok a vidámparkban

A házaspárnak csak akkor tűnt fel, hogy nincs minden rendben kényelmes életükkel, mikor egy vidámparki kiránduláson nem tudták bekapcsolni pocakukon a biztonsági övet, így a személyzet leszállította őket síró gyerekeik mellől. A kínos incidens után Smithék - talán először az elmúlt évek során - tükörbe néztek, és elhatározták, hogy változtatnak a helyzeten. Csatlakoztak egy fogyókúrás programhoz, és messziről elkerülték a gyorséttermeket: egy év alatt mindketten hetven kilósra fogytak, szinte rájuk sem ismerni. Most teljes kiőrlésű gabona a reggeli, ebédre zöldséget esznek hallal, de vacsorára is egészséges, főtt ételt fogyasztanak. Visszatérve a vidámparkba már minden játékra felülhettek, az apuka vérnyomása is helyreállt, a gyerekek pedig boldogabbak, mint valaha: az egész család élvezi, hogy egészségesen ehet.

Miért hizlal ennyire a gyorséttermi étel?

Ahogy arról a Life.hu már korábban beszámolt, a hamburgereknek magas a transzzsírtartalmuk - emellett sok a nátrium-klorid és a finomított cukor bennük, tehát valóságos kalóriabombát alkotnak, mely tápanyagban és vitaminokban viszont nagyon szegény. Bár az is igaz, hogy a legtöbb gyorsétterem a külföldi korlátozó rendelkezések hatására hazánkban is jelentősen csökkentette sütőolajai transzzsírtartalmát, és a gyerekmenüt is igyekeztek egészségesebbé tenni.

Northfoto
Northfoto

Antibiotikum a csirkefalatokban

A gyorséttermi hússal azonban nem ez az egyetlen probléma: nemrég tört ki botrány több élelmiszerláncnál is Kínában, mikor sanghaji beszállítójánál az ellenőrzések során súlyos hiányosságokat találtak, melyről állítólag a gyorsétterem vezetői is tudtak - csak éppen nem tettek ellene semmit. Így történhetett meg, hogy vásárlók tízezreihez jutott el éveken át a hormonkeverékekkel, antibiotikumokkal és más gyógyszerekkel kezelt, vagy frissen betegségben elhullott csirkék húsa. Az ételekben található antibiotikum pedig igen veszélyes, hiszen kedvez az antibiotikum-rezisztens baktériumok kifejlődésének, a hormonkezelt hús pedig a mi hormonháztartásunkat is felboríthatja - nem is beszélve az érzékenyebb szervezetű gyerekekről. Ennek ellenére hazánkban is hosszú sorok állnak a gyorséttermek kasszái előtt, és a 18-24 éves korosztály aggasztóan magas, 94 százalékos arányban eszik rendszeresen gyorsételt.

Mit mond a dietetikus?

Antal Emese dietetikus az egyéni felelősséget hangsúlyozza: "Az az igazság, hogy mi döntjük el, bemegyünk-e egy gyorsétterembe, ott mit választunk, mennyit, és milyen gyakran. Ha egy egészséges felnőtt hetente egyszer-kétszer megfordul egy gyorsétkezdében, és egyik nap mondjuk eszik egy salátát, másik nap egy hamburgert, azzal még nem teszi ki magát veszélynek. Arra azonban figyelnie kell, hogy aznap hogyan alakítja az étrendjét. Ezt segíti, hogy a legtöbb esetben ráírják a csomagolásra, hogy - többek mellett - hány kalóriát fogyasztottunk, így mindenki eldöntheti, mennyi kalóriát visz be ott a szervezetébe. A másik nagyon fontos dolog a sport: a bevitt energiát le is kell adnunk, s ezért szintén mi magunk vagyunk a felelősek."

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!



Viszlát 140 kiló! Misi visszaszerezte vonzerejéthttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130220-fogyokuras-sikertortenet-misi-140-kilorol-fogyott-le-35-kilot.htmlJáksó László: "Nem fontos, hogy vékony legyek"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130219-jakso-laszlo-is-kiprobalta-mar-az-atkins-dietat.html93 évesen is megfordulnak utána a nőkhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130218-93-eves-a-vilag-legfittebb-nyugdijasa-charles-eugster.htmlEzért vékonyabb Katalin hercegnő, mint Pippahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130215-az-elsoszulott-gyermekek-nagyobb-valoszinuseggel-lesznek-cukorbetegek-viszont-magasabbak-es.htmlFegyencedzés - ha szabad akarsz lennihttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130214-fegyencedzes-uj-fitnesziranyzat-es-filozofia-egyben.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.