továbbtanulás kommunikáció diploma felvételi jogász egyetem érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március elsejével lezárultak az egyetemi, főiskolai jelentkezések. Egyesek az álmaikhoz ragaszkodnak, mások pedig a várható jövedelem vagy a foglalkoztatottság alapján választanak, hiszen cseppet sem lényegtelen, hogy az adott szakra valóban szükség lesz-e a munkaerőpiacon. A Life.hu összeállításából megtudhatod, melyeknél van erre a legnagyobb esély.

Felesleges diplomák?

Egyre több fiatal, diplomás pályakezdő kénytelen alulfizetve, középszerű munkát végezni, vagy egy keresettebb szakirányra átképezni magát. A pályaválasztáskor ugyanis nemcsak a ponthatárokat, a képességeinket és a vágyainkat kell összeegyeztetnünk, de az adott szakot is meg kell vizsgálnunk: mennyire felkapott, szükség lesz-e rá a munkaerőpiacon, milyen mértékű a túljelentkezés? A legismertebb példa erre a kommunikáció szak, melyet korábban tízezrek végeztek el, és legtöbbjük képtelen volt elhelyezkedni vele.

A Life tippje:

A személyes érdeklődés is fontos szempont, hiszen hiába fizetnek sokat egy munkahelyen, ha egyáltalán nem érzed jól magad munkavégzés közben. De a nagy álmok megvalósításának is elkérhetik az árát: alacsonyabb fizetésből nehezebb lesz boldogulni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ahová mindig kell az utánpótlás

Ha képességeid vagy vágyaid is afelé mutatnak, érdemes a hiányszakmák közül választani, hiszen a képzés végeztével szinte biztos, hogy könnyen el tudsz majd helyezkedni. Az informatikusok, a webfejlesztők, a pénzügy-számviteli szakemberek, a villamos- és gépészmérnökök, a több idegen nyelven magas szinten beszélők nemcsak most, de valószínűleg három év múlva is keresettek lesznek, ahogy a fizika-, matematika- vagy biológiatanárok is.

A Life tippje:

Ha teheted, válaszd a neves egyetemeket, ahol értékes kapcsolatrendszert építhetsz ki, ami tovább könnyíti majd az álláskeresést.

Hol kereshetsz a legtöbbet?

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a választott pályán milyen fizetésre számíthatsz. A gazdasági, pénzügyi területeken már a pályakezdők is többszázezres fizetést vihetnek haza, befutott szakemberként, tízéves tapasztalattal pedig már havi félmillió forintot is kereshetnek. A jogászokat sem fizetik rosszul: bár az elhelyezkedés során rengeteg akadályt kell leküzdeni, és a szakvizsga megszerzéséig is hosszú az út, de a negyedmilliós havi fizetés így is sokakat csábít a pályára. A villamos- és gépészmérnöki területek sem alaptalanul népszerűek, már pályakezdőként is 150-250 ezer forint között kereshetnek, ami az évekkel arányosan nő. Ugyanez igaz az informatikai területre, ahol például egy mobilalkalmazás-fejlesztő bére a jogászéval vetekszik.

Ahol már tömegek tolonganak

Természetesen idén is akadnak szakok, ahol szó szerint tolonganak a jelentkezők. A divatot követni azonban nem feltétlenül kifizetődő, hiszen nemcsak a felvételinél, de az álláskeresésnél is rengeteg vetélytársad akad majd. Az elmúlt években a gépészmérnöki, a mérnök informatikus, gazdálkodás és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány és a turizmus-vendéglátás szakok voltak a legkelendőbbek, míg a hosszú ideig népszerű jogász szak most jóval hátrébb szorult.

A Life tippje:

Azok a tömegszakok, melyek túl általánosak, és nem adnak specifikus képzést, szinte semmit sem érnek: a már említett kommunikáció, a mostanság népszerű andragógia, a marketing, a művészettörténet, esztétika, filozófia is ezek közé tartozik. Szakmai tapasztalat nélkül, friss diplomásként nagyon nehéz ezeken a területeken elhelyezkedni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ha nem tudsz dönteni

Azoknak, akik nem tudnak dönteni a szakok között, kiváló áthidaló megoldást nyújt a nyelvtanulás: a felsőfokú szinten beszélt nyelv nemcsak a felvételinél, de az álláskeresésnél is nagy előnyt jelent. Többen épp emiatt választanak külföldi egyetemeket, főiskolákat, de jó tudni, hogy ez esetben a megélhetés igen költséges lehet.

Egyáltalán érdemes még diplomát szerezni?

A szakértők egybehangzó válasza szerint igen. Diplomával a kezedben jóval nagyobb eséllyel találsz munkát, és magasabb fizetést is kérhetsz. A vágyott vezetői posztokra szinte lehetetlen diploma nélkül feljutni, de természetesen nem mindegy, milyen szakról van szó, és hogy azt milyen eredménnyel végezted el - jó képességek nélkül csupán a papírral nem boldogulsz.

Akinek sikerült: Dia (27)

"Nagyon sok pénzt öltünk a közgazdász diplomámba. Az tartotta bennünk a lelket, hogy hamarosan sokat kereshetek majd a végzettségemmel. Nem így lett. Miután lediplomáztam, annyira nagy volt a konkurencia, hogy még az ismerősök segítségével sem találtam állást. Recepciósként, adminisztrátorként kerestem a kenyerem, miközben tudtam, hogy sokkal többre lennék képes. Rengeteg interjú után tavaly végre felvettek egy multihoz, ahová diploma és nyelvvizsgák nélkül esélyem sem lett volna bekerülni. Most végre annyit keresek, amennyiről álmodoztam."

Akinek még nem: Zita (25)

"Mindenki mondta, hogy nem kéne bölcsész szakra jelentkeznem, de engem semmi más nem érdekelt, és ragaszkodtam az álmaimhoz. Az az öt év, mely során belemélyedhettem abba, ami mindig is érdekelt, az egyik legszebb időszak volt az életemben, és minden vágyam ma is, hogy ezt valahogy hasznosítsam. Csakhogy nincs rá kereslet, és ezt mostanra nekem is be kellett látnom. Szerencsére találtam munkát, amivel úgy-ahogy elboldogulok, és nem bántam meg a döntésem, bár mai fejjel azt hiszem, továbbképezném magam egy keresettebb szakirányra."

András (32)

"Nem a végzettségtől függ az elhelyezkedés, hanem attól, hogy mennyire talpraesett, életrevaló valaki, és mennyire széles az ismeretségi köre. Az egyik barátnőm egy büfészaknak nevezett kommunikáció szakot végzett, aztán csak hobbiból jelentkezett egy ingyenes tanfolyamra, ahol annyi emberrel ismerkedett meg, hogy hetente kap állásajánlatokat. Jómagam angol nyelv és irodalom szakon végeztem, tanári végzettségem is van, de egyelőre csak magánórákból tudom fenntartani magam. Szerintem az elhelyezkedés mindig, minden szak esetében attól függ, hogyan állunk hozzá. Ismerek regisztrált munkanélkülit informatikus diplomával is..."

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.