betegség diéta fogyás gyomorszűkítő műtét fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napi 5000 kalóriára van szüksége egy brit nőnek az életben maradáshoz a gyomorszűkítő műtétje után.

Az 51 éves Julie Dunbar súlycsökkentő műtéten esett át, amikor a testsúlya már elérte a 130 kilogrammot. Mindössze egy év leforgása alatt Julie közel 90 kilótól szabadult meg, de a rosszul sikerült gyomorszűkítő műtét következtében időközben súlyos alultápláltság alakult ki nála. A súlycsökkentő műtéten átesett pácienseknek jellemzően sokkal kevesebbet kell enniük, mint a műtétet megelőzően, azonban Julie Dunbarnak naponta nem kevesebb mint 5000 kalóriát kell elfogyasztania annak érdekében, hogy életben maradjon, és szervezete elegendő vitamint és tápanyagot tudjon felvenni.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

A Leedsben élő Julie gyomorszűkítő operációja sajnálatos módon rosszul sikerült, és 130 kilóról mindössze 12 hónap alatt alig több mint 40 kilósra fogyott. A félresikerült gyomorszűkítő műtét óta három további operációt végeztek el az 51 éves nőn, és egy ideig az orrán átvezetett csövön keresztül próbálták táplálni. Egy évvel később az orvosok Wernicke-féle enkefalopátiát diagnosztizáltak Julie-nál, ami a súlyos tápanyag- és vitaminhiány következtében alakult ki. A kórosan lefogyott nőnek elképesztő mennyiségű ételt kell naponta elfogyasztania, csak hogy életben maradjon. "Az emberek el sem hiszik, hogy képes vagyok ennyi mindent megenni. Az ételszámlák elképesztően magasak, hetente legalább 200 fontba (kb. 68 000 forint) kerül az ennivalóm. Gyakorlatilag megállás nélkül ennem kell, hogy életben maradjak, és elég tápanyagot és vitamint tudjak bevinni" - mondta a kórosan lefogyott Julie. "Sokkal többet eszem ahhoz képest, mint amikor túlsúlyos voltam. Mindig van valami étel a kezem ügyében, és éjszaka is gyakran felébredek egy kis harapnivalóért. És mindeközben úgy nézek ki, mintha koplalnék. Az első héten még tetszett a dolog, de most már nagyon unom és utálom ezt az áldatlan állapotot."

Julie reggelire általában tojásos omlettet eszik rengeteg sajttal, hozzá joghurtot, egy tál kukoricapelyhet és három csésze kávét, ebédre többnyire sült húst eszik körettel és süteménnyel, napközben pedig rengeteg gyümölcsöt, édességet, kekszet, sonkát nassol, amit csak éppen megkíván. "Amint egy kicsit kevesebbet eszem, a súlyom azonnal elkezd tovább csökkenni. Naponta 5000 kalóriát kell megennem, hogy tartani tudjam a jelenlegi, 50 kilós súlyomat" - panaszkodott a nő, akinek ha egészséges lenne, a súlya és az életkora szerint naponta elég lenne 1200 kalória is.



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.