Népmesék mindenkor: 2013-ban divat a magyar

népmese fashion week divattervező költő Nanushka magyar Abodi Dóra Sugarbird történelem fülbevaló március 15.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vissza a gyökerekhez! - akár ez is lehetne a közös szlogenje az idei, hazai tavaszi-nyári kollekcióknak. 2013-ban többek között Nanushka, Abodi Dóra és a Sugarbird lányok is a kollektív múlthoz nyúltak vissza: a trendi ruhadarabokról híres történelmi személyiségek és népmesei motívumok köszönnek vissza. Che Guevara után talán Kossuth Lajos lesz a következő pólónyomott politikus?

Különös megítélése van itthon a nemzeti vonatkozású ruháknak. Míg Írországban nemcsak természetes, hanem el is várt március 17-én zöld lóherés hacukába bújni, Amerikában pedig az egyszerű hétköznapokon is üdvözölt csillagos-csíkos dresszben feszíteni, addig kicsiny hazánkban maximum politikai rendezvényeken vagy folklórnapokon látni trikolórba öltözött egyéneket.

Fotó: Mudra László/Life.hu
Fotó: Mudra László/Life.hu

Tóth Gabi 2011 végén magyaros blúzban adott interjút a Life.hu sztárszerzőjének, Szily Nórának

A tavalyi év matyóhímzéses sikerét szerencsére egyetlen politikai párt vagy csoport sem lovagolta meg, így maradhatott pusztán az, ami: egy bájos és szerethető nemzeti motívum, ami egy tornacipőn és egy estélyin is tökéletesen mutat. A népszerűségét talán az is növelte, hogy nem voltak vele kapcsolatban divatszabályok, nem mondta meg senki, milyen alkalommal és hogyan illik viselni. Pont ilyen természetes az idei év "magyar kollekciója" is. A tervezők tisztelettel és kreativitással fordultak a történelem felé, hogy megszülessen az, amit egy egyszerű halandó is örömmel, büszkén visel. A ruhadarabokat nézve nevezetes történelmi személyiségek és unalomig hallgatott népmesék tűnnek elő - 2013-as kiadásban.

Sugarbird - Tisztelgés a hősök előtt

Meglepő kollekcióval készültek a celeblányok az idei ünnepre. Az egyszerű fehér pólókra nyomtatott képek és feliratok örök értéket képviselnek - 21. századi formában. Nincsenek felesleges sallangok, sem rikító tévedések. Csak a forradalom jól ismert helyszíne, a Pilvax, a szabadságharc jeles képviselői, például Petőfi és Kossuth, valamint a 12 pont. A Talpra magyar! kollekciót ennek ellenére sok támadás érte. Az internetes fórumokon többen rossz viccnek tartják, de akadnak olyanok is, akik szerint ötlettelen és rendkívül erőltetett dolog március 15-re ilyen "pénzszerző" kollekciót összeállítani - főleg a Sugarbird lányoknak. De vajon Dukai Regina levon-e bármit is Kossuth érdemeiből? Vagy esetleg neki köszönhetően többen is megtudják, mik voltak a 48-as forradalmárok követelései? A negatív visszhang ellenére a rajongók pozitívan fogadták a kollekciót.

Forrás: Sugarbird
Forrás: Sugarbird

Kattints a képre a galériáért!

Nanushka - Mesék szárnyán

A letisztult stílusáról híres Sándor Szandra az idei szezonra is klasszikus darabokkal készült. A funkcionalitást és a dizájnt tökéletes összhangban tartó tervező "magyaros" kollekciójában népmesei alakok és szomorú paripák is feltűnnek. A fehér alapra feketével nyomtatott mintákat nézegetve már várnánk, hogy megszólaljon a Magyar népmesék fülbemászó dallama és elkezdjenek mozogni a jól ismert szereplők. Reméljük, a legkisebb királyfihoz hasonlóan Nanushka is eljut az Óperenciás tengeren túlra, oda, ahol a kurta farkú malac túr, és sikerül elnyernie az unalmas egyenszettekben mászkáló királylányok kezét, lábát és felsőtestét, hogy aztán a segítségükkel legyőzze Donald kacsát és Hello Kittyt...

Forrás: Nanushka
Forrás: Nanushka

Kattints a képre a galériáért!

Abodi Dóra - Színpompás Erdély

A macaronok sokszínűségét és a rusztikus erdélyi népmeséket gyúrta össze 2013 tavaszi-nyári kollekciójában Abodi Dóra. A fiatal magyar tervező ecsetként használja a szabóollót: a pontos illesztéseknek köszönhetően szinte egy festmény jelenik meg előttünk, melyben a mesevilág jól ismert állatalakjai a fantáziavilág vásznán mesélik el örök történeteiket. Az egyedi dizájn egyébként tökéletesen illeszkedik a nemzetközi trendekbe, hiszen idén a mintás és csíkos ruhadarabok uralkodnak majd. A geometrikus formákat letisztult színekkel, fehérrel, feketével és arannyal kombinálta. Még a legszőrösszívűbb ítészek sem találhatnak kivetnivalót a "magyar kollekcióban", hiszen pont annyira kreatív és sokszínű, mint amilyenek valójában vagyunk mi, magyarok. Határokon innen és túl.

Forrás: Abodi Dóra
Forrás: Abodi Dóra

Kattints a képre a galériáért!

Nemzeti kollekció férfiakra szabva

Ha nem is árasztották el a piacot a férfiaknak szóló "magyar kollekciók" 2013-ban, 1-1 izgalmas darabbal azért nekik is készültek a tervezők. Lakatos Sándor, a Sandor Lakatos Menswear fiatal kreátora idén piros-fehér-zöld öltönyt álmodott a világfiaknak. Az elegáns szabást nemes anyaggal párosította, így az erőteljes minta ellenére letisztult megjelenést kölcsönöz viselőjének a trikolór öltöny.
Ezt az új trendet lovagolta meg Tilla stylistja is, hiszen a népszerű műsorvezető betyárokkal díszített nadrágban lépett színre a Nagy Duett egyik adásában. A fehér alapra nyomtatott fekete betyáros alsórészt hófehér zakóval párosította, így adva tökéletes keretet a mintának.

Forrás: Sandor Lakatos Menswear
Forrás: Sandor Lakatos Menswear

Kattints a képre a galériáért!

Kultúra füleinknek!

A Nova Design, azaz Novotny Anna aprócska online boltja is igazi kincseket rejt. A bölcsészlány Költők és Múzsák kollekciója nem csak az irodalomrajongókat fogja lenyűgözni. Az aprólékos technikával, saját kezűleg készített fülbevalókat magyar költők képei díszítik - szerelmükkel az oldalukon. A kollekcióban megtalálhatók a magyar irodalom leghíresebb szerelmespárjai, például József Attila és Vágó Márta kettőse, Radnóti és Fanni portréja, valamint Ady és Léda fényképe. Külön említésre méltó a tálalás: a tervező minden fityegőhöz csatolta kedvenc versét az adott szerzőtől. Nem is tagadhatná, hogy a valódi művészettől nyer ihletet a tervezéshez.

Forrás: Nova Design
Forrás: Nova Design

Kattints a képre a galériáért!

Reméljük, idén hazánk fiai is büszkén viselik majd tehetséges tervezőink "magyar kollekcióját" - politikai hovatartozás nélkül. Akár kokárda mellé is. Te viselnéd a magyar tervezők nemzeti ihletésű kollekcióit?

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



3 alapdarab, ami nélkül nem kezdődhet a tavaszhttp://www.life.hu/legytrendi/20130310-3-divatos-ruhadarab-amit-erdemes-beszerezni-tavaszra.htmlÁtalakítunk! Végre igazi nőnek érezheti magát Bernadetthttp://www.life.hu/legytrendi/atalakitunk/20130311-atalakitunk-nanasi-pal-fotomuvesz-es-holdampf-linda-az-xfaktor-stylistja.htmlA tavasz trendszíneihttp://www.life.hu/legytrendi/20130305-a-tavasz-divatszinei-2013ban.htmlTranszszexualitás, avagy a harmadik nemhttp://www.life.hu/legytrendi/20130308-transzszexualitas-avagy-a-harmadik-nem-szerepel-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.