Bár hazájában, Franciaországban régóta kedvelt sütemény, nálunk csak nemrég indult hódító útjára a cseppet sem könnyen elkészíthető, ám annál finomabb macaron. Sikerét jól mutatja, hogy március 20-án már a második Macaron Napot rendezik meg hazánkban, ahol mindenki kedve szerint válogathat a különböző színű és ízű édességek között.

Olasz édesség, ami francia

Bár a macaront Franciaországban készítik és kedvelik a legtöbben, és az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék, eredetileg Velence környékén kezdték sütni 6-700 évvel ezelőtt. Akkoriban még maccarone néven ismerték, s bármilyen apró, mandulából, tojásfehérjéből készített édességet így neveztek. A nemzetközi karriert befutó puszedli végül Franciaországban talált a leglelkesebb fogadtatásra, s ott ezrével készítik a habcsókra emlékeztető, töltött kis korongokat. Bár hazánkban ezért a fajta desszertért nem rajonganak annyira, a macaron más: a két, darált mandulából, cukorból és  tojásfehérjéből készül korongot különböző ízesítésű krémekkel ragasztják össze, roppanós, légies, könnyű, ám cseppet sem száraz édesség - akik megkóstolták, szinte kivétel nélkül csak dicsérni tudták (no meg vásároltak még egy tucatnyit).

Forrás: Thinkstock

Macaron-őrület

Az ételfestékeknek köszönhető vidám színvilágú süteményből a nagyobb cukrászatok naponta akár több ezer darabot is eladnak - annak ellenére, hogy ára nem számít alacsonynak, s darabonkénti egy teáskanálnyi cukortartalma sem elhanyagolható.

Tudtad?
Az édes kis szendvicsek életet is mentettek már: állítólag Medici Katalin unokája macaronok segítségével menekült meg az éhezésből.

Süss te is macaront!

A jó macaron elkészítéséhez általában profi cukrász szükséges megfelelő kellékekkel, hiszen a kis korongoknak megfelelően simának, laposnak, kereknek és roppanósnak kell lenniük. Mivel maga a tészta eleve édes, általában valamilyen kesernyésebb, pikánsabb krém illik hozzá a legjobban, de csoki- vagy vaníliakrémmel töltve is kedvence lehet az édesszájúaknak.

Precíz, gyakorlott és türelmes háziasszonyok viszont maguk is megpróbálkozhatnak a macaron elkészítésével, ehhez azonban először is mandulalisztet kell vásárolniuk, ami hazánkban egyelőre nem is olyan könnyű feladat - a finomra darált mandula is tökéletesen megteszi helyette. A porcukornál sem mindegy, milyen állagú, a mandulához hasonlóan igen finomra kell őrölni ezt is.

Forrás: Thinkstock

Mielőtt e kettőt összekevernénk, mérjünk ki belőlük pontosan 200 grammnyi porcukrot és 110 grammnyi mandulát. A tojásfehérjehab elkészítésénél sem hagyatkozhatunk a "majd lesz valahogy" alapelvre: a 90 grammnyi tojásfehérjét nemcsak pontosan ki kell mérni, de egy napig szobahőmérsékleten kell tárolni (ha ezt elfelejtettük, esetleg mikrohullámú sütőben rá lehet segíteni). Mindezek után 25 gramm cukorral verjünk belőle kemény habot, majd óvatosan, de alaposan keverjük össze a mandulás-cukros keverékkel.

Lávaszerűen folyó masszát kell kapnunk, melyet habzsákba töltve máris elkezdhetünk alkotni: két centiméteres kupacokat kell képeznünk, melyeket aztán még 45 percig szobahőmérsékleten állni hagyunk, csak ezek után mehetnek a 120-150 fokos sütőbe, negyed órára. Ha megsültek, késsel könnyedén felszedhetjük őket a sütőpapírról, s már csak kettesével össze kell ragasztanunk a kiválasztott krémmel - ez lehet epres, pisztáciás, csokis, vaníliás, kávés, a lehetőségek száma szinte végtelen.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!
Svájcban már tilos mikrohullámú sütőt reklámozni - Akkor most káros, vagy nem?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120807-karos-vagy-sem-a-mikrohullamu-suto-egeszsegre-gyakorolt-hatasa.html Ünnepi lakoma bűntudat nélkül: kagylós krémleves sütőtökkel és fehér misóvalhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101215-kagylos-kremleves-sutotokkel-es-feher-misoval.html Ilyen sütiről álmodik minden lány?http://www.life.hu/anyaskodj/20130306-eskuvoi-torta-keszult-angliaban-a-torta-eletnagysagu-es-menyasszonyi-ruhat.html Mennyei csokoládés sütemények - Habos, omlós finomságokhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120828-csokolade-minden-mennyisegben-csokis-sutemeny-receptek.html Így készül a nagymama házi baracklekvárja - Főzési tippek süteményreceptekkelhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120706-igy-keszul-a-nagymama-hazi-baracklekvarja-fozesi-tippek-sutemenyreceptekkel.html Sütemények és csokoládék, amelyek fogyasztanak?http://www.life.hu/hazitunder/20110307-sutemenyek-es-csokoladek-amik-fogyasztanak.html