fashion week betegség baktérium ruhadarab
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a legelkötelezettebb divatőrültek is beismerik, hogy vannak olyan pillanatok, amikor a ruhák viselése fájdalmas. Lehetséges, hogy ruhatárunk veszélyesebb az egészségünkre, mint a pénztárcánkra? A Life.hu utánanézett, hogyan törnek az életünkre a legdivatosabb ruhadarabok.

1. probléma: Szövetekben lévő vegyi anyagok

Tavaly novemberben a Greenpeace közzétett egy felmérést, melyből kiderült, hogy bizonyos fast fashion boltláncok mérgező vegyi anyagokat használnak. A szervezet elmondása szerint a szövetek festése és feldolgozása során használt vegyi anyagok nagy része ártalmas a hormonokra, sőt rákkeltő hatásuk lesz, amint a természetben lebomlanak - ezeket a vegyi anyagokat ugyanis a gyárak közvetlen közelében lévő folyókba ürítik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A megoldás: Ha megoldható, vásárolj olyan kisebb márkák vagy tervezők kínálatából, akiknek termelése átlátható. Vagy egyszerűen csak vásárolj kevesebbet. Manapság sokkal több ruhánk van, és kevesebbet fizetünk értük, mint a történelem során bármikor. Úgy, hogy a szekrényedben tornyosuló ruhák nagy részét te sem használod?

2. probléma: Magas sarkú cipők, különösen a hegyes orrúak

A magas sarok a kínzó bütykök és a kalapácsujj kialakulásáért lehet felelős, ezek pedig fájdalmas és drága műtéthez vezethetnek. Hiába gyönyörű egy lábbeli, ha alig tudunk benne járni, és az életünket kockáztatjuk, amikor egy buszt vagy villamost akarunk elérni.

A megoldás: Legyen nálad váltócipő, és cseréld le magas sarkúdat lapos talpúra, amikor sokat kell gyalogolnod.

3. probléma: Húgyúti és hüvelyi fertőzéseket okozó tangabugyik

Vannak, akik imádják, a legtöbb nő számára a tangabugyi mégis kényelmetlen és idegesítő. A legnagyobb probléma mégis az, hogy ennek az alsóneműnek köszönhetően veszélyes baktériumok jelenhetnek meg a legérzékenyebb területeken.

A megoldás: Ha ragaszkodsz a tangához, akkor legalább alváshoz válassz tiszta pamutból készült alsóneműt, hogy csökkentsd a fertőzés esélyét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

4. probléma: Alakformáló fehérnemű

A kívánt homokóra alak elérése érdekében lycra alsóneműkbe préseljük magunkat. Kevesen tudják, hogy ezek a szűk darabok összenyomhatják az idegeket, aminek eredménye fájdalom és zsibbadás, sőt, ha minden nap felvesszük ezeket, akkor gombás fertőzéseket is okozhatnak.

A megoldás: Csak akkor viselj szűk, alakformáló fehérneműt, ha nagyon muszáj. Költsd a pénzedet inkább edzőteremre, így előbb-utóbb nem is lesz ezekre szükséged.

5. probléma: Túl nehéz fülbevalók

A túlméretezett fülbevalók kárt okozhatnak a fülcimpában. A bőr kinyúlik az ékszerek súlya alatt, a hatalmas lukat pedig csak plasztikai beavatkozással lehet helyrehozni.

A megoldás: Hordj kisebb fülbevalókat, azok is mutatósak. Ha pár napon keresztül nagy, nehéz darabokat viseltél, pihentesd a fülcimpádat.

6. probléma: Telepakolt, pokoli nehéz kézitáskák

A nagy, túlpakolt táskák hát- és vállfájást okozhatnak. Sokan túl sok felesleges dolgot cipelünk magunkkal, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ugye te sem szeretnéd egy csontkovácsnál hagyni a pénzedet?

A megoldás: "Takarítsd ki" a táskád, biztos, hogy a tartalmának felét otthon hagyhatod. Kisebb táskát is választhatsz, abba nem fér el olyan sok minden.

7. probléma: Szoros övek

Nemcsak kényelmetlenek - különösen evés után -, de fájdalmat is okozhatnak. Irving Friedman neurológus azt mondja, hogy sok esetben a szoros övek felelősek az altáji zsibbadásokért.

A megoldás: Ne akarj minden áron darázsderekat, lazíts az öveden, főleg étkezés után.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

8. probléma: Skinny farmer

Nehéz belebújni, szinte lehetetlen felhúzni a cipzárt rajta, és mint kiderült, veszélyes is. Karen Boyle urológus szerint ez a ruhadarab felelős az úgynevezett meralgia paresthetica nevű betegségért, mely akkor jelentkezik, amikor a comb külső részén található egyik idegre nyomást gyakorol valami, ez összepréselődik, és olyan tünetekhez vezethet, mint a bizsergés, a zsibbadás és a fájdalom.

A megoldás: Ne hordd a skinny farmert minden nap, viselj más, kényelmesebb darabokat is, a boyfriend farmer is legalább olyan trendi.

Tudjuk, nem egyszerű betartani ezeket a tanácsokat, és a szépségért szenvedni kell, de ne kockáztassuk a testi épségünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.