Külföldön az első szembetűnő dolog, hogy a nők megadják magukat a rúzsdivatnak és előszeretettel használnak piros, pink és egyéb élénk színeket. Az még feltűnőbb, hogy hazánkban a nők nem rúzsoznak. Vajon félnek megmutatni magukat, nem állják a pillantásokat, vagy egyszerűen lusták? A Life.hu utánajárt, mi lehet a jelenség oka.

Tüntettek a vörös rúzsért

A rúzsozás jelentőségét nagyon jól mutatja egy II. világháború után történt esemény. A  hadi és élelmiszeripar kiszolgálása miatt a kozmetikai ipar háttérbe szorult, ám a nők fellázadtak és tüntetéssel követelték a piros rúzs gyártását. Mivel nadrágot húztak, kemény gyári munkára kényszerültek, a piros rúzs volt az egyetlen mutatója nőiességüknek: ez volt az egyetlen eszköz a kezükben, amivel érzékiségüket, csáberejüket hangsúlyozni tudták. Ha akkoriban a nők ennyire ragaszkodtak a nőiességükhöz, akkor vajon most mi tartja vissza őket attól, hogy színesítsék ajkukat?

Forrás: Thinkstock

Kifogások: túl feltűnő, túl macerás

Megkérdeztem néhány barátnőm véleményét a témáról, és az első ellenvetés az volt, hogy a rúzs feltűnővé tesz és macerás a karbantartása a nap folyamán. Mindkettő igaz. Valóban több pillantásra számíthatunk, ha pink ajkakkal indulunk reggel útnak, és igen, igazítanunk is kell rajta a nap folyamán. Ha csak a kifogásokat látjuk benne, sosem fogunk egy élénk korall után nyúlni. Pedig micsoda érzés, amikor egy rúzs színe a francia Riviérára repít minket!

Továbbá az is a rúzsozás ellen szólt, hogy a férfiak nem szeretik, ha rúzsos ajkakkal találkoznak, valamint sok nő inkább a szemét festi, és két hangsúlyos terület már nem fér meg egy sminken belül. Szerintem a pasik véleményét ne általánosítsuk, a sminkelésben pedig egyetlen szabály van: nincsen szabály.

Szabadulj fel!

A változás ott kezdődhet el, persze ha kacérkodsz a rúzsozás gondolatával, hogy elfelejted az emberek véleményét. Szerintem a nők maguk miatt használjanak rúzst, ne azért, mert a divat diktálja. Ha nem érzed, ne tedd. Ha érzed, kenjed. Olyan ez, mint a csoki, megkívánod, megeszel egy kockával. Ha mohó vagy, megeszel egy táblával. Ha a sminkelésben is mohó vagy, a halványrózsaszín helyett a magentát választod. Személyiséged és kedved legyen a mérvadó a szín kiválasztásában. A félelmeidet tedd félre és tekintsd ezt is játéknak, arcodat pedig egy felületnek, ahol megvalósíthatod magadat és megismerheted sokszínűségedet.

A rúzsozás technikája: alap a rúzsbázis, ciki a kontúr

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, és ne kelljen aggódnod az elkenődés miatt, kövesd tippjeinket. A legfontosabb, hogy ajkadat ápolnod kell: minden fogmosás végén dörzsöld meg a fogkefével, majd kend be balzsammal. A rúzs csakis puha, ápolt ajkakon mutat, ezt ne feledd. Cserepes bőr csak szájfényt visel el, az esztétikumra figyelj oda!

Forrás: Thinkstock

A második legfontosabb dolog, hogy célszerű bázissal a rúzs alá dolgoznod. Napjainkban az előkészítésen van a hangsúly, ugyanis ezzel a "nulladik" lépéssel megadjuk a megfelelő felületet a sminknek. Ha használsz rúzsbázist, nem fut ki az apró ráncokba, nem jön le fél óra múlva, tehát a szín megtartja magát. A tartósságot akkor is növelheted, ha matt, tehát csillámmentes rúzsok mellett döntesz, ezek jobban tapadnak az ajkakra, valamint divatosabbak is. A kontúrozás már a múlté, a legjobb, ha ujjbegyeddel teszed fel a rúzst, ütögető mozdulatokkal, így a felvitt réteg vékonyabb lesz. Színezz a természetességet, a hordhatóságot és a kényelmedet szem előtt tartva.

Égőpiros rúzs állásinterjúra nem oké

Azt persze leszögezhetjük, hogy állásinterjúra, első randira, a pasid szüleivel való első vacsira nem ajánlatos az égőpiros rúzsodat feltenned, sem a többi rikító színűt. Közönséges leszel tőle, az emberekben pedig inkább visszatetszést kelt, meghökkennek. Fontos az első benyomás, főleg olyan közegben, ahol a kapcsolatot szeretnéd megtartani. De! Ha üzleti tárgyalásra mész, és kevésbé vagy biztos magadban, netán férfi a tárgyaló partnered, egy piros vagy élénk rúzs csodákra képes, akár a megbeszélés kimenetelét is befolyásolhatod. A kacér énedet hagyd otthon, de mutasd meg határozottságodat. Arra mindig figyelj, hogy a fogadon ne maradjon rúzsnyom!

Nagyon vékony ajkú és feltűnően vastag szájú lányok csak óvatosan!

Ajkad vastagsága is mérvadó lehet a rúzs kiválasztásánál. A nagykönyv szerint a vékony ajkú lányokon a rúzs nem mutat, bár szerintünk ez nem kőbe vésett szabály. A sötét rúzsokat jó, ha kerülik, de az élénk színek ajkukat még ki is emelhetik. A dús ajkú lányoknál hasonló a helyzet, csak a véglet másik oldaláról - óvatosan az élénk színekkel, nehogy ízléstelen legyél. Ahogy mondtuk, általános szabályok nincsenek, próbálkozzatok magatokon.

Dukai Regina érett cseresznyepirosat, Tóth Gabi neonszínű rúzst is bevállal

A magyar ismert lányok közül Dukai Regina és Tóth Gabi, akik előszeretettel használnak élénk színű rúzsokat. Regina már tudja, hogy a rúzs egyszerű és elegáns viselet, elsősorban az érett cseresznyepiros a kedvence. Gabi a vagányabb vonalat képviseli, bátran nagyítja-vastagítja ajkait és neonszínű csodákban pompázik.

Forrás: www.facebook.com/DukaiReginaOfficial, RTL II./Sajtóklub

Élvezd a pillantásokat!

A személyiség, vérmérséklet felvállalása a titok nyitja. Ha fittyet hánysz az emberek véleményére, és kedved szerint kezded festeni magadat, kitárul a világ. Ha valaki megnéz téged színes ajkaid miatt, az az ő dolga, rúzsod élénk színe benne indított meg valamit, amiért nem tudja levenni rólad a szemét. Élvezd a pillantásokat! A gondolataikkal ne törődj, inkább kacsints az emberekre és mutasd meg, hogy jó érzés felszabadultan élni.

Cseréld drámaira a rúzsod! - Heti beauty-mustrahttp://www.life.hu/szepulj/20120511-heti-beautymustra-csereld-dramaira-a-ruzsod.html Rúzsozz, mint egy profi! - Sminktippek a szakértőtőlhttp://www.life.hu/szepulj/20120403-tavaszi-szepsegtrend-ruzsozz-mint-egy-profi-sminktippek-a-szakertotol.html Lilás rúzzsal sokkolt a Született feleség - Heti beauty-mustrahttp://www.life.hu/szepulj/20111028-lilas-ruzzsal-sokkolt-a-szuletett-feleseg-heti-beautymustra.html Vörös hajhoz pink rúzs? Igen!http://www.life.hu/szepulj/20110909-a-legszebb-es-legrosszabb-sminkek-es-frizurak-a-heten.html Menő vagy égő a vérszínű rúzs?http://www.life.hu/szepulj/20110902-emma-roberts-verszinu-ruzsa-az-igazan-meno.html Születésnapod elárulja, milyen rúzs illik hozzád!http://www.life.hu/szepulj/smink/20110228-ruzshoroszkop.html