koleszterin diéta tojás húsvét 2014 húsvét egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leginkább az év ezen időszakában, húsvétkor merül fel bennünk a fenti kérdés, hiszen számtalan információ kering a tojásfogyasztással kapcsolatban. A Life.hu szakértő segítségével utánajárt, mi történik, ha a húsvéti sonka mellé bátran fogyasztjuk a tojást.

Egészséges vagy nem?

A tojás szerves része a mindennapi étkezéseinknek, és nem csak húsvétkor. Vannak, akik szerint ez az élelmiszer a felelős a magas koleszterinszintért, mások pedig olyannyira megbíznak benne, hogy akár tojásdiétára is vállalkoznak. Dadda Noémi dietetikus szerint a tojás mindenképp egészségesnek mondható, mivel a tápértéke igen magas. Sőt, jól beilleszthető azok étrendjébe is, akik nem fogyasztanak húst, mert létfontosságú aminosavakat tartalmaz. "1 db tojás tápértéke megegyezik 124 g tejével vagy 70 g csirkehúséval. A magas, teljes értékű fehérjetartalmán kívül van még benne B2-, A- és D-vitamin, valamint foszfor is" - vallja a szakértő.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Minél tovább tárolsz egy tojást, az a súlyából annál többet veszíthet. Így nem érdemes néhány hétnél tovább tartogatni ezt az élelmiszert.

Mennyit fogyasszunk belőle?

A húsvéti sonka mellé sokszor 3-4 napon keresztül esszük a tojást. Van, akinek ez meg se kottyan, de sajnos ezzel nincs mindenki így. Az MTI szerint az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia-vizsgálatából. Ha valakinél efféle problémák merülnek fel, a megoldás a vérvizsgálat után egy személyre szabott diéta lehet. Dadda Noémi dietetikus szerint azonban ha ez a veszély nem áll fenn, és a tojás nem okoz puffadást, akkor akár este is fogyasztható. A hangsúly itt is a mértékletességen van: heti 3-5 tojásnál többet semmiképp sem ajánlott beiktatni az étrendünkbe. Ha túl sok tojást fogyasztunk, felborulhat az egyensúly a tápanyagok bevitelével kapcsolatban: hosszú távon túlzott lehet a fehérje- valamint a zsiradék- és a koleszterin-bevitel is. A magas koleszterin pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulását okozhatja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakértő tippje:

Mindig a mértékletességre kell odafigyelni, és arra, hogyan készítjük el és mivel fogyasztjuk a tojást. Nagyszerű vacsora lehet egy sárgarépás-sajtos omlett 2 tojásból kevés olívaolajon megsütve, 1 szelet rozskenyérrel és egy kis friss zöldséggel - retekkel, paradicsommal, paprikával, kígyóuborkával. Egy tojás körülbelül 70 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúránkba is beiktatható a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Tényleg jobb a drága biotojás?



Hol vegyük meg a tojást?

A válasz egyértelmű: aki teheti, kiskereskedőtől szerezze be, vagy piacról, gazdaságból vásárolja meg. A szakértő szerint ez azért is fontos, mert a szabadon tartott és a természetes tápokkal etetett állatok húsa és tojása finomabb, ráadásul a bennük lévő tápanyagtartalom is jóval magasabb, mint egy hipermarketben kapható tojásban.

Tudtad?

Ha a tojás sárgája egészen mélysárga, akkor annak a tápértéke jóval magasabb, mint a halványsárga belsejű tojásnak. Az előbbi nemcsak egészségesebb, de a sütemény is sokkal ízletesebb lesz tőle.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A tojást ne csak főzéshez használd, hiszen a benne rejlő tápanyagok miatt szépítkezőszernek is kiváló. 2 evőkanál ricinusolajhoz keverj egy evőkanál olívaolajat és ugyanennyi mézet. Melegítsd pár másodpercig, majd adj hozzá egy egész tojást. A masszát keverd össze, és alaposan oszlasd el a hajadon. Húzz rá egy zacskót, tekerd törölközőbe, és 40-60 percig hagyd hatni. Végül samponozd át 2-3-szor a hajadat: a frizurád csillogó, dús és egészséges lesz.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.