Manapság minden fájdalomra és tünetegyüttesre gyógyszereket veszünk be, vagy orvoshoz fordulunk. Az ájurvéda egy olyan tudomány, amely arra ösztönöz, hogy megismerjük szervezetünk energiaáramlásait, és a számunkra legmegfelelőbb természetes gyógymódokkal hozzuk egyensúlyba a testünket.

Az ájurvéda szemlélete három energiatípusú állapotot különböztet meg. A szél típus a váta alkat, a tűz típus a pitta alkat, a víz típus a kapha alkat. Az ájurvédás gyógyítók, amikor egy beteg felkeresi őket, egy kérdéssorozattal leszűrik, melyik típusba tartozik és a betegségére milyen terápiát kell alkalmazni. Súlyos betegségeket is lehet gyógyítani az ájurvédával, de akkor már tanácsos szakértőhöz fordulni. Kisebb állapotváltozásainkat, mint például nátha, influenza, hányinger, fejfájás, elhízás, kóros soványág, testi fájdalmak, remekül tudjuk gyógyítani önfigyeléssel, gyógynövényekkel és étkezésünk megváltoztatásával.

Forrás: Thinkstock

A víz típusú emberek nagyon érzelmesek, kedvesek, türelmesek és általában nagyobb testalkatúak. A tűz típusba azok tartoznak, akik szó szerint nagy lángon égnek, tervezgetnek, hirtelen haragúak és közepes testalkatúak. A szél típusú emberek kapkodnak, nem tudnak hosszabb ideig koncentrálni és vékony testalkatúak. Azt, hogy melyik csoportba tartozol, egy rövid teszttel kiderítheted. Utána pedig odafigyeléssel pontosan kiszűrheted, mely ízek, ételek vannak a szervezetedre jó hatással, és melyek azok, amik növelik az ártó energiákat.

Tudtad?
Évek óta felröppenek a hírek, hogy a tej milyen egészséges, aztán fél év múlva arról hallunk, hogy mennyire ártalmas a fogyasztása. Az igazságot akkor tudjuk kideríteni, ha személyre szabottan vizsgáljuk meg a kérdést. A víz típusú emberekre a tej egyáltalán nincs jó hatással, mert növeli a vízenergiát, a szeles és a tüzes típusnak azonban megfelelő, mert csökkenti a tüzet és stabilizálja a szelet. "Nekem abban segített az ájurvéda, hogy megtanuljam észrevenni a szervezetem jelzéseit. Mikor elkezdtem az önfigyelést, észrevettem, hogy a harag felmelegíti a testem, mert a tűzenergia fokozódik, ilyenkor egy kis tejet kell inni, vagy aszalt gyümölcsöket enni, mert ezek csökkentik a tűzenergiát" - vallja az 59 éves Irén.

Forrás: Thinkstock


Dr. Boros Gyula ájurvéda szakértő a diploma megszerzése után Indiában tanult ájurvédikus orvosi egyetemen. "Fontos a testünk vizsgálata, amelyről a nyugati emberek sokszor elfeledkeznek, pedig bőrünk színéről, nyelvünk felületéről, körmünk, hajunk, szemünk állapotából sok minden kideríthető. Az ájurvédás gyógyító már az első pillanatban ránézésre megállapítja, egy-egy ember melyik típusba tartozik. Ezt követi egy mélyinterjú, amely során kikérdezi a beteget, hogy pontosabb képet kapjon az állapotáról. Az ájurvédát nagyon könnyen bele lehet illeszteni a nyugati orvoslásba, hiszen az univerzális emberről szól, amely azt jelenti, bárhol is élünk a világban, ugyanazok az erők, energiák és betegségek hatnak ránk."


Gyógyszertár a konyhában

Az ájurvéda előszeretettel használja a konyhánkban megtalálható fűszernövényeket a szervezetre gyakorolt rendkívüli hatásaik miatt. Íme a leghatékonyabbak:

- Fahéj: fájdalomcsillapításra és az elme felfrissítésre ajánlott

- Szegfűszeg: fogfájás enyhítésére kiváló

- Macskagyökér: köhögés esetén rágcsáld, de ne nyeld le

- Mustár: izomfájdalmaknál alkalmazható, és segíti az emésztést

- Kurkumapor egy csipet sóval: torokfájás esetén ezzel a keverékkel gargalizálj

Forrás: Thinkstock

- Vitaminok: Az ájurvédában ritkán alkalmazzák a vitaminokat, például évszakok változásánál, amikor a szervezet legyengültebb állapotban van

- A gyömbér mindhárom alkatnak igazi csodaszer. A friss gyömbérből készült tea hasznos a váta és a pitta alkatú embereknek. A száraz gyömbér koncentráltsága miatt a kapha alkatúknak felel meg. Az emésztés javítására és megfázásra kiváló a gyömbértea: egy mokkáskanál frissen lereszelt gyömbérre önts forró vizet, pár perc elteltével ízesítsd mézzel, és melegen fogyaszd el. Hányinger csillapítására (például terhesség esetén) a nyersen lereszelt gyömbér egy mokkáskanál mennyiségben remekül enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ha fáj a fejed, készíts kenőcsöt fél teáskanálnyi őrölt gyömbérporból és kevés vízből, ezt pedig helyezd a homlokodra. Erős égető érzést fogsz érezni, ez semmiféle következménnyel nem jár, a fejfájást azonban elmulasztja. Testi fájdalmakra pedig a gyömbéres fürdő javasolt.

Teszt: Derítsd ki, melyik típusba tartozol!
1. Milyen testalkattal rendelkezel?

a: vékony
b: izmos
c: hízásra hajlamos

2. Milyen az étvágyad?

a: változékony, keveset eszem
b: sokat eszem, néha túlzásba esek
c: lassan és sokáig étkezek

3. Hogyan alszol?

a: könnyen, de sokszor felébredek
b: keveset, de jól alszok
c: mélyen, hosszan

4. Milyen a beszéded?

a: gyors
b: erős, hangos
c: lassú, nyugodt

5. Kedvenc ízeid?

a: savanyú, sós
b: savanyú, csípős, erős
c: édes, sós
Értékelés:
Ha a legtöbb válasz A, akkor a váta alkatúak közé tartozol:

Az ilyen típusú emberek kreatívak, nagyon tevékenyek, és sokszor nyugtalanok, ebből következően hamar kifáradnak. Pszichéjük gyors felfogású, memóriájuk gyenge. Nagy az önbizalmuk, de kevés az akaraterejük. Hajlamosak a gyors pénzkeresetre, de azt hamar el is költik.

Ha a legtöbb válasz b jelű, akkor a pitta alkatúak közé tartozol:

A pitta alkatú embereknek jó az emésztése és jó étvággyal bírnak. Nehezen viselik a meleget és a megterhelő munkát. Jó felfogó képességgel rendelkeznek, nagyon intelligensek, és általában jó szónokok. Érzelmileg hajlamosak a gyűlöletre, dühre, féltékenységre. Általában meglehetősen jómódúak.

Ha a legtöbb válasz c jelű, akkor a kapha alkatúak közé tartozol:

A kapha alkatú embereknek erős a vitalitásuk, és általában egészségesek, boldogok és békések, toleránsak, nyugodtak és megbocsájtóak. Ugyanakkor rendelkeznek a mohóság, ragaszkodás, irigység tulajdonságokkal is. Általában jómódúak, tudnak pénzt keresni és megtartani a megszerzett keresetet.

 

Így reggelizz egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130327-osszeszedtuk-a-leggyakoribb-hibakat-amelyeket-a-reggelinel-el-lehet-kovetni.html Daginak csúfolták a diákok a 160 kilós tanárthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130314-testsulya-felet-lefogyta-a-tanar-akit-diakjai-gunyoltak-164-kilobol.html A világ leggusztustalanabb ételeihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130313-gusztustalan-etelek-a-nagyvilagbol-es-magyaorszagrol.html Turmixdiéta: itt az új csodafogyókúra?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130312-turmix-dieta-a-dietetikus-lerantja-a-leplet-az-uj-csodafogyokurarol.html Így segít a fogyásban a barna zsírhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130307-az-emberek-szervezeteben-levo-barna-zsirszovet-segit-a-kaloriaegetesben.html Eltorzult egy házaspár teste a rengeteg hamburgertőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130228-gyorsettermi-etelek-miatt-hizott-el-egy-par.html A legveszélyesebb fogyókúrás divathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130305-a-cukorbetegek-halalos-fogyokuraja-az-inzulin-elhagyasa-eletveszelyes.html Súlyemeléssel fogyott 50 kilót Hannahhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130304-50-kilot-fogyott-sulyemelessel-a-hatgyerekes-edesanya.html