Mark Laufer fashion week divattervező híresség Rost Andrea Muri Enikő Keresztes Ildikó sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazai divatszakma egyre több tehetséges, fiatal tervezőt fogad be. Bár a piac rendkívül szűk, a kreativitás és az egyéni világlátás még ebben a nehéz környezetben is utat tör magának. A különböző showműsorok és hírességek stylistjai bátran válogatnak a még kevésbé ismert dizájnerek aktuális kollekciójából. Laufer Márk ruháit láthattad Keresztes Ildikón az X-Faktorban, de a tervező munkáját dicsérte Muri Enikő számos alkalmi ruhája is. A Life.hu újságírója belvárosi showroomjában készített interjút a tervezővel.

A hely színei és kialakítása tökéletesen jellemzi tulajdonosát: egyszerre sugall meghittséget és professzionalizmust. Az új tavaszi-nyári kollekció színes ruhadarabjai minőségi anyagokból készültek, muszáj végigsimítanom őket, mielőtt belevágnánk az interjúba. Selyem, muszlin, bőr és toll csúszik az ujjaim közé. A különleges textúrák mellé letisztult szabásvonalak tartoznak.

Rendkívül izgalmas anyagokat használsz.

Igen, szerencsére volt kitől tanulnom. A szüleimnek textilkereskedése volt, így egészen fiatalon megismerhettem a különböző anyagokat. A nagymamám ebben a lakásban kezdett tervezni, ezt később az édesanyám folytatta. Nem is volt kérdés számomra, merre induljak tovább.

Forrás: Mark Laufer
Forrás: Mark Laufer

Kattints a képre, és nézd meg Mark 2013-as tavaszi-nyári kollekcióját galériánkban!

A középiskola után csak a tervezésre koncentráltál?

Firenzében tanultam divattervezést. Az olaszok stílusa lenyűgöző! Hozzám Ungaro és Valentino kreációi állnak a legközelebb, ezért az iskola után olyan munkahelyet választottam, ahol nagy gyakorlatra tehetek szert a kézzel készített ruhák tervezésében és kivitelezésében. Így kerültem a Jato nevű nemzetközi céghez, ahol kézi hímzéssel, gyöngyözéssel készültek a kollekciók.

A ruhákban nagyobb kifejezőerőt látsz, mint a kiegészítőkben?

Kipróbáltam magam a Mandarina Ducknál is: pénztárcákat tervezhettem náluk, ám egy idő után éreztem, hogy hozzám közelebb állnak a ruhák, mint a kiegészítők. Hazajöttem, és az Amnesiával dolgoztam együtt. Nagyon sokat tanultam náluk.

Mikor döntöttél úgy, hogy inkább a saját kollekcióddal foglalkozol?

Mindig éreztem, hogy a ruháimat nem lehet egy nagy márka alá behúzni. Engem a valódi nők inspirálnak, fontosnak tartom, hogy találkozzam a vevőimmel. A Hajós utcában nyitottam meg az első saját üzletemet. A környék igazi tervezőparadicsom, mintha tudattalanul kialakított volna a magyar divattervezés egy saját Montmartre-t. Ám később rájöttem, hogy sokkal személyesebb közeg kell a vevőimnek egy egyszerű boltnál.

Forrás: Facebook/Mark Laufer
Forrás: Facebook/Mark Laufer

Kattints a képre a galériáért!

Ritka, hogy egy tervező maga foglalkozzon az ügyfelekkel.

Számomra az a furcsa, hogy mások ezt nem igénylik. Én személyes kapcsolatban vagyok a vevőkkel, így könnyebben bízzák rám magukat. A kollekcióm szinte mind egydarabos termékekből áll. Elvétve készül valamiből más szín vagy méret. Tudják az ügyfelek is, hogy a ruha soha nem jön majd velük szembe az utcán.

Az idei kollekciód a nő tudatosságáról és erejéről árulkodik.

Valóban, nagyon fontosnak tartom a nőies, hordható fazonokat. Általában a klasszikus vonalvezetésben hiszek, egy csipetnyi Mark Laufer stílussal megszórva. Aszimmetrikus gombolás, izgalmas vállmegoldás, szegecselés, bőrapplikációk. Soha nem esem túlzásba, mindig az a célom, hogy a vásárlóim jól érezzék magukat bennük egy egyszerű hétköznapon vagy egy különleges rendezvényen.

A színskála teljes egészéről válogatsz.

A 2013 TAVASZ/NYÁR kollekció sokkal bátrabb, önkifejezőbb az eddigieknél. Eddig is bátran használtam a színeket, de most úgy érzem, mintha ömlenének belőlem a dolgok.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni?

A nemes anyagok, például a muszlin vagy a hernyóselyem, illetve az egzotikus bőrök, szőrmék (ezüstróka, nerc, pitonbőr) állnak hozzám a legközelebb. Minden munkafolyamatot külön ellenőrzök, igaz ez az anyagok kiválasztására is.

Hol találkozhat veled a nagyközönség?

A showroomom mindenki számára nyitva áll. Az évente megrendezésre kerülő stílusnapjaimon vagy nagyobb bemutatókon lehet találkozni a ruháimmal - a divatanyagokon kívül.

Forrás: Mark Laufer, RTL Klub, Presztízs Style magazine
Forrás: Mark Laufer, RTL Klub, Presztízs Style magazine

Muri Enikő, Keresztes Ildikó és Rost Andrea

Laufer Márk sztárokat öltöztet:

"Enikőnek ezer arca van. Néha szexi vadmacska, néha elegáns díva, de mindig ízig-vérig nő. Tökéletesen álltak rajta a kosztümök és az alkalmi ruhák." (Muri Enikő)

"Ildikó dinamizmusa irigylésre méltó. A stylistja által választott Mark Laufer ruhákban mindig önmagát adhatta. Egyszerre volt vadító démon és érzéki nő." (Keresztes Ildikó)

"Andrea nőiessége lenyűgöző. A legszigorúbb szetteket is megtölti bájával és kecsességével." (Rost Andrea)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a SzílusZsarut a Facebookon!


A StílusZsaru mindig figyel és rajta tartja a szemét a sztárokon és stílusikonokon, valamint azok ruháin is. Követi a legdurvább stílusbakikat és elkalauzol a divat világában.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A STÍLUSZSARU OLDAL



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.