Míg egy nő a klimax után csupán nagy nehézségekkel, mesterségesen eshet teherbe, addig a teremtés koronái akár nyolcvanéves korukig is megőrizhetik termékenységüket. Az pedig már egy másik kérdés, hogy mennyi idejük jut gyermekük felnevelésére - Chaplinnek például szerencséje volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kortalan nevettetőzseni, Steve Martin csak 67 éves korában ölelhette magához első gyermekét. 41 éves felesége sem nevezhető éppen ifjú anyukának, így az is elképzelhető, hogy a pár magas életkora is közrejátszott a baba nehézkes megfoganásában. Az eset apropóján összegyűjtöttük azokat a sztárapukákat, akik a lehető legtovább kihúzták a gyermekáldást, és hatvan felett lettek - először vagy sokadszor -  apák.

Forrás: AFP

Anthony Quinn: 81 évesen született kisfia

A tizenegy éve, 86 évesen elhunyt kétszeres Oscar-díjas mexikói-amerikai színész magánélete is éppoly kalandos volt, mint a szerepei. Összesen háromszor nősült, és mindegyik feleségétől születtek gyermekei: Katherine DeMille öt, Jolanda Addolori három, Kathy Benvin pedig két gyermekkel ajándékozta meg. A sztár utolsó lánya, Antonia születésekor már 79, fia, Ryan érkezésekor pedig 81 éves volt, és nem meglepő módon Ryan iskoláskorát sem érte meg.

Forrás: AFP

Charlie Chaplin: 73 évesen lett apa

A kis bajuszos nevettető nemcsak a filmekben alakított emlékezeteset, de a magánéletében is sűrűn keveredett kalandokba. Chaplin négyszer nősült meg, utoljára, ötvenes évei közepén pedig egy 17 éves lányt választott hitveséül. A botrányosan nagy korkülönbség ellenére a pár hosszú és boldog házaséletet mondhatott magáénak, s a harminc év alatt nyolc gyermekük született. Chaplin legutolsó gyermeke igen későn, 73 éves korában érkezett, de a férfi 1977-ben bekövetkezett haláláig még tizennégy évük volt együtt.

Forrás: AFP

Jean-Paul Belmondo: 70 évesen született kislánya

Bár a 2001-es agyvérzés és bénulás után már szinte mindenki temetni kezdte, a színészóriás nemcsak felépült betegségéből, de rá két évre még gyermeket is nemzett második feleségének, pont 70 évesen. Natty Belmondo maga ismerte el, hogy ezzel a babával akarta bebizonyítani férjének, van még miért élnie, de így is nagy kérdés volt, hogy a beteges Belmondo meddig lesz képes apukaként jelen lenni a gyerek életében. Az idő ismét a színészt igazolta, immár tízéves lányuk, Stella még most, Belmondo nyolcvanadik születésnapján is ott lehet - a férfi pedig azóta annyira jó egészségnek örvend, hogy először gyermeke anyjától, Natty Belmondótól, majd utána következő élettársától, Barbara Gandolfitól is elvált. 

Forrás: AFP

Rod Stewart: 66 évesen született kisfia

Mindezek után a 66 évesen gyermeket nemző Rod Stewart nem tűnik túl különlegesnek, de az mindenesetre figyelemreméltó, hogy a kis Aiden már a nyolcadik Stewart gyerek, aki meglátta a napvilágot. Felesége, Penny Lancaster természetesen évtizedekkel fiatalabb férjénél, de így is csupán a sokadik lombikprogram eredményeképp tudott megfoganni. A rákot is legyőző Stewart - pedig már lehet benne gyakorlata - az örömhír hallatán könnyekben tört ki, hiszen már attól tartott, túl a hatvanon férfiereje is gyöngülőben van. Mindenki megnyugtatására azért a pici születése után bejelentést tettek: "Több gyereket már nem vállalhatok be, különben egészen kilencvenéves koromig kellene turnéznom, hogy eltartsam őket" - mondta  nevetve a rocksztár.

Forrás: AFP

Kóbor János: 64 évesen született Léna nevű kislánya

Nemcsak külföldi, de magyar hírességek közt is akadnak olyan férfiak, akik erősen deresedő hajjal lettek édesapák. A legendás Omega zenekar frontembere 2010-ben mindenki megdöbbenésére bejelentette, hogy kilép a majd' negyven éve tartó házasságából, és a nála 23 évvel fiatalabb szerelmét, Deme Zsókát választja. Nemcsak a szerelem jött viharosan, de a gyermekáldás is, az énekes 64 éves korában újra apa lett: nagyfia és újdonsült kislánya, Léna között 31 év a korkülönbség. Mivel nem Hollywoodban élünk, Jánost rengetegen támadták a felelőtlen, kései apaság miatt, de ő védekezésül elmondta, hogy attól, hogy idősebb, még nem tartja magát rosszabb apának, mint a fiatalokat: együtt úszik, vitorlázik, játszik kislányával.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

A világ legidősebb apukája: 96 évesen lett apa

Az indiai földmunkás, Ramjeet Raghav saját rekordját döntötte meg, mikor 96 évesen újra apa lett: 94 évével is ő számított a világ legidősebb édesapjának, nemhogy most. A meglepően aktív férfi nemcsak a hálószobában viselkedik úgy, mint egy fiatal szerető, de a mai napig hosszú órákat tölt a földeken, hogy eltartsa gyarapodó családját. Ötvenes éveiben járó feleségével egy kétszobás kunyhón osztoznak, s nagyon boldogan élnek - Raghav termékenységét pedig isteni áldásnak tudják be.

Nem csak a a nők körében tolódott ki a gyerekvállalás

Bár a hatvan év feletti apák még mindig igen ritkák, a Sheffield Egyetem kutatása szerint az elmúlt tíz évben az újszülöttek kétharmada harminc évnél idősebb apától született. Ennek okát egyelőre csupán találgatni lehet, de biztos, hogy a karrier miatt sokan csak negyvenes éveikben találnak rá a nagy szerelemre, vagy hajlandók feladni anyagi biztonságukat egy gyermek kedvéért. Ha egyáltalán meg tudják azt teremteni: a mai harmincasok nagy részének még nincs saját lakása, hitelek részleteit fizeti, így a bizonytalan viszonyok között nem mer gyermeket vállalni. Emellett a válások is egyre gyakoribbak, a rosszul sikerült házasságok után pedig az új kapcsolatban gyakran akkor születik gyermek, mikor az apa már a negyvenes éveit tapossa. Azonban ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál sem tanácsos a végtelenségig húzni a gyermekvállalást, mert bár a spermiumok mennyisége nem feltétlenül csökken, a genetikai vagy más betegségek aránya azért a férfiaknál is nő: az autizmusra vagy a skizofréniára is nagyobb lehet az esély.

Ezért élnek a japán emberek 100 évighttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130228-a-vilag-legegeszsegesebben-taplalkozo-nepei-ahol-daganatos-betegsegek-nelkul.html Tűnj el, ne tapadj rám!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130307-a-nem-kivant-gyermekek-felnott-korukban-sulyos-psziches-problemaval-kuzdenek.html Apósom üvöltve dobta ki a fogamzásgátlómathttp://www.life.hu/anyaskodj/20130306-csaladon-beluli-eroszak-amikor-a-no-gyerekszulesre-van-kenyszeritve-amikor.html Olajra lépett apukákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130207-serult-gyermek-a-csaladban-miert-hagyja-el-az-edesapa.html