tavasz utazás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne gondold, hogy az utazásra vagyonokat kell költened, és csakis akkor ér valamit a vakáció, ha minimum négycsillagos hotelben szállsz meg. Sőt, külföldre sem kell menned ahhoz, hogy jól érezd magad, hiszen itthon is vannak olcsó, mégis izgalmas úti célok. Íme a Life.hu tippjei.

1. Fedezd fel az Őrséget!

Akár gyerekkel érkezel, akár a barátnőiddel vagy a kedveseddel szeretnél búcsút mondani a szürke hétköznapoknak, az Őrség mindenképpen jó választás. Nemcsak szállodák, hanem falusi vendégszobák, kulcsosházak kínálatából is választhatsz, a legolcsóbb szállásokon már 2000-2500 forinttól eltölthetsz egy éjszakát. És alighogy megérkeztél, már indulhatsz is sétálni a csodás fenyőerdőkbe, ahol szinte harapni lehet a tiszta levegőt. Felfedezheted a vidék kora középkori emlékeit is, például a kercaszomori Szent Vendel-templomot, Őriszentpéter román kori templomát, amely nem csak román stílusa miatt tűnik erődszerűnek - a török korban valóban erődítménnyé alakították. Velemér román stílusú templomában Aquila János freskóit csodálhatod meg. Ha a tradicionális kézművesipar emlékeit keresed, megnézheted az őriszentpéteri templom tőszomszédságában fekvő középkori téglaégetőt, a magyarszombatfai Fazekasházban pedig a hagyományos őrségi fazekasság emlékeit.

Forrás: MTI/Czika László
Forrás: MTI/Czika László

A Life tippje:
Sétálj egy nagyot az Őrségi Nemzeti Park tanösvényein, csodáld meg a gyertyánok, tölgyfák, bükkfák és fenyőfák tövében csörgedező patakokat, és eső után gyűjtögess finom vargányagombát - de mielőtt elkészítenéd, feltétlenül mutasd meg egy gombaszakértőnek, mert gombaügyben súlyos következményei lehetnek a tévedésnek!
Szállás tippjeink az Őrségben: http://utazas.life.hu/belfold/apat-hotel-es-etterem?utm_source=cikkoldali+hivatkozas&utm_medium=szöveges&utm_campaign=apat_hotel


2. Barangolj a Balaton-felvidéken!

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkot 1997-ben hozták létre, és számos gyönyörű táj tartozik hozzá: a Balaton-felvidék, a Tapolcai-medence vagy a Kis-Balaton csak néhány a bejárható természeti értékek közül, így ha e táj mellett teszed le a voksod, akár egy hosszabb nyaralásra vagy több hosszú hétvégére való program is összejön, méghozzá nem is túl nagy költséggel. Az ökoturizmus jegyében működő kulcsosházakban már 2000 forinttól foglalhatsz helyet egy éjszakára, és innen kiindulva vezetett vagy önálló túrákon fedezheted fel a nemzeti park egyes tájegységeit. A Tihanyi-félszigeten megnézheted a vulkáni eredetű gejzírkúpokat, a Belső-tavat, amelynek vize kizárólag a helyben hulló csapadékból származik, és levendulás finomságokat kóstolhatsz meg a Levendulaházban, majd újult erővel folytatva a túrát, felfedezheted a helyi növény- és állatvilágot. A Kis-Balatonnál madárlesre indulhatsz, sőt, akár bivalyokat is simogathatsz, de a Káli-medencében is megcsodálhatod a nagyobb állóvizekben megtelepedett madárvilágot, valamint a "kőtengereket". A Föld Napján (április 22-én) ingyenes, vezetett túra vár az úrkúti őskarszt világában és a Hévízi-tó környékén, Várpalotán pedig április 27-én vehetsz részt madármegfigyelő programon.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


A Life tippje:
- Rossz időben kiváló esőnapi program lehet a tapolcai tavasbarlang, a balatonfüredi Lóczy-barlang, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, vagy a bakonybéli Pannon Csillagda.
Szállás tippjeink a Balaton-felvidéken: http://utazas.life.hu/belfold/equital-lovasudvar?utm_source=cikkoldali+hivatkozas&utm_medium=szöveges&utm_campaign=lovasudvar

3. Sétálj Tokaj-Hegyalján!

Ha erről a tájegységről esik szó, mindenkinek a bor jut eszébe először - ebben nincs is semmi kivetnivaló, hiszen a tokaji borvidék nedűi méltán világhírűek. Ám nemcsak bortúrázni lehet itt, a nevezetességeket is érdemes végigjárni. Nézd meg például a tokaji vár falából maradt darabot a Bodrog partján: az épület a török hódoltság korában a három részre szakadt ország részeinek találkozási pontján helyezkedett el, s így komoly jelentősége volt, majd a Rákóczi-szabadságharc idején rombolták le. Látogasd meg a Tokaj Múzeum és Galéria képzőművészeti kiállításait, és az azoknak otthont adó kereskedőházakat. Ha érdekelnek a régi járművek, a bodrogkeresztúri Magyar Motor Múzeumban közel 30 darabot láthatsz a világháború után itthon készült motorok közül. A kirándulás végén pedig valóban jóleshet egy pohár finom bor valamelyik pincében.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]


A Life tippje:
- Látogass el a térség egyik leghangulatosabb településére, Erdőbényére, ahol megkóstolhatod a helyi kis családi pincészetek finom borait, de háznál sajtot is vásárolhatsz helyi termelőtől.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.