Rejtélyes betegségben szenved a pici Jasper

betegség kromoszóma születési rendellenesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jasper Holt idén április 8-án született a Newcastle-i Viktória Kórházban egy olyan különös betegséggel, amilyennel az orvosok soha nem találkoztak korábban. Mivel a kisbaba tünetegyüttese teljesen egyedülálló, az orvosok "Jasper-szindrómának" nevezték el a rejtélyes betegséget.

Jasper farkastorokkal született, és meglehetősen kicsi az állkapcsa, ezen kívül egy cisztát találtak az agyában, ráadásul összenőttek a veséi. Az orvosok a napokban végzik el az agyi MRI vizsgálatokat, de Jasper egynapos korában műtéti úton már szét is választották a baba összenőtt veséit. "Még a szülés előtt az orvosok tájékoztattak, hogy a kisfiunknak agyfejlődési problémája, úgynevezett lissencephaliája van. A későbbi vizsgálati eredmények arra utaltak, hogy mégsem ez a probléma, viszont nem tudták pontosan megmondani, hogy valójában mi a baj" - mondta Jasper édesapja. A babáról a fotókat a Daily Mailen nézheted meg itt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Születésekor Jasper szíve és veséje rendesen működött, de azonnal inkubátorba tették. Farkastorokkal született, és veséi patkó alakot formáztak, ugyanis nem váltak külön egymástól. Jasper 2,5 kilóval jött a világra a Newcastle-i Viktória Kórház szülészeti osztályán. A legutóbbi vizsgálati eredmények ismeretében az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy Jasper valamiféle kromoszomális abnormalitásban szenved. "Már eddig is számtalan tesztet végeztek el az orvosok, de lehetséges, hogy csak évek múlva találják meg, melyik kromoszóma érintett a betegségben. Az orvosok a sötétben tapogatóznak, eddig még nem találkoztak hasonló betegséggel, ezért a kisfiunkról nevezték a szindrómát" - mondta Gemma Moorby, Jasper 26 éves édesanyja.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.