Ha unod a szokásos feketét, s már a tejeskávé sem hoz lázba, próbálj ki néhány igazi kávés különlegességet!
Kávékrém
Kávés édesség, mely önmagában vagy sütemények kísérőjeként is megállja a helyét. Egy bögrényi főtt kávéra lesz szükséged hozzá, ugyanannyi tejre, két tojásra, négy evőkanál cukorra, két evőkanál lisztre és egy vaníliás cukorra. Egy fazékban keverd ki a tojások sárgáját a cukrokkal, majd add hozzá a kávét, és keverd csomómentesre a liszttel. Öntsd fel a forró tejjel, majd az egészet tedd a tűzre, és főzd sűrűre. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és ezt kanalazd a tetejére - vigyázz, mivel nyers tojásról van szó, lehetőleg szalmonella ellen kezeltet vásárolj.
Chilis csokis kávé
Egy adag presszókávé, egy deciliter tej, egy kiskanálnyi cukor, fél deci tejszín, egy harmad táblányi apróra tört csoki, és némi chili kell csak hozzá, a különleges élmény mégis garantált. Először tördeld a tűzön melegedő tejszínbe a csokit, és olvaszd fel. Ha kész, öntsd a megcukrozott kávéba, szórj bele némi chilit ízlés szerint, a tetejére pedig jöhet egy adag tejszínhab. Ha nem rajongsz a csípős ízekért, a chilit egy kiskanálnyi cseresznyeszörppel is helyettesítheted: tejszínhabbal, csokireszelékkel, egy szem cseresznyével díszítve kész is a feketeerdő-kávé.
Csokiba mártott kávészemek
Bár készen is kapni ezt a koffeindús csemegét, otthon is egyszerűen elkészítheted. A hozzávalók között csak jó minőségű pörkölt kávé és egy tábla minőségi csoki szerepel: utóbbit gőz fölött olvaszd fel fel, dobd bele a kávészemeket, majd szűrőkanállal vedd ki, és tedd egy üvegtálra száradni. Ha megtetszett, akkor akár kétféle csokiba is márthatod őket egymás után - arra azért vigyázz, hogy korlátlanul nem fogyasztható a koffein miatt.
Jegeskávé
Igazi napsütésbe való ital, egy deciliternyi kávéra, egy gombóc vaníliafagyira, jégkockára és tejszínhabra lesz szükséged hozzá. Egy szép, hosszabb üvegpohárba tedd a kávét, jöhetnek a jégkockák, majd a tetejére a fagyi és a tejszínhab. Legegyszerűbb szívószállal vagy kiskanállal tálalni.