Naponta bukkannak fel egymásnak ellentmondó információk a kávé élettani hatásairól. A Life.hu utánajárt, mi is rejlik a kávéscsésze mélyén, és mindez hogyan hat a szervezetre.

Valószínűleg minden rendszeres kávéfogyasztó tisztában van azzal, hogy a koffein függőséget okozhat. Elég csak arra gondolni, micsoda kínokat élünk át, ha nem kapjuk meg a napi kávéadagunkat. Ilyenkor pedig nemcsak a lelki gyötrelmekről és a figyelemzavarról van szó: nem ritka a fejfájás és az émelygés sem. A koffein a legnépszerűbb pszichoaktív drog, ennek köszönhetően vált a kávé a mindennapjaink mentőitalává. Van, akinek egyetlen csésze is erős szívdobogást okoz, míg mások ugyanezt elfogyasztva jóízű álomba merülnek. Amikor felhajtasz egy presszókávét, 60-100 mg koffein jut a szervezetedbe, ami kitágítja az agy, a szív, a vese és a bőr ereit, emeli a testhőmérsékletet, valamint a légzés- és pulzusszámot. Hirtelen felébredsz, szellemi és fizikai teljesítőképességed javul, a nyomott közérzet helyreáll. A világ máris barátságosabb hellyé válik, legalábbis 3-5 óráig - ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a koffein eltűnjön a szervezetből. Ezután rohamos teljesítménycsökkenés következik, a fáradtságot ugyanis nem szünteti meg a kávé, csupán mesterséges élénkségérzetet eredményez. Ne csodálkozz, ha kávézás után az indokoltnál gyakrabban látogatod a mosdót: az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, ugyanakkor a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti - nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.

Forrás: Thinkstock

A ló túloldala - bele is lehet halni?

Ezek a jótékony hatások csak akkor érvényesülnek, ha mértéket tartunk, és egyszerre 1 gramm koffeinnél többet nem fogyasztunk. A koffeinmérgezés ugyanis létező jelenség: ha egyszerre sok, például 10 csésze presszókávét lehúznánk, akkor izgatottság, remegés, szédülés, szívdobogás és szabálytalan szívverés, súlyos esetben izomgörcsök léphetnének fel. A koffeinmérgezés halálos is lehet, igaz, a rémtörténetekben ezért főleg a brutális koffeintartalmú energiaitalok a bűnösek. Két kávé elfogyasztása között érdemes négyórás szünetet tartani, és 3-4 csészénél többet nem inni egy nap, hogy a bevitt koffeinmennyiséget 600 mg alatt tartsuk. E fölött ugyanis érvényesülhetnek a hosszú távú negatív hatások: mivel fontos összetevői a különféle savak, a kávé erősen savasítja a szervezet. A túl sok kávé károsíthatja a gyomor nyálkahártyát, és növelheti a hasnyálmirigyrák rizikóját is. A tejfehérjék viszont lekötik a kávéban lévő savakat, ezért alakult ki a szokás, hogy többnyire tejjel vagy tejszínnel isszuk.

Kik ne vigyék túlzásba?
Mivel a koffein serkenti a vérkeringést és az idegrendszer működését is, pszichológusok szerint a kávé a szorongásban szenvedők, stresszre erősen érzékenyek esetében felerősítheti az érzelmeket, ezért nekik érdemes mértéket tartani a kávéfogyasztásban. A terhesség alatti túlzott koffeinfogyasztás vetélést okozhat, ezért a kismamák szintén a veszélyeztetett csoportba tartoznak. A sok kávé a szívet és a vesét intenzív munkára készteti, ezért a magas vérnyomással küzdők, a szív- és veseelégtelenségben szenvedők is mértékkel fogyasszák. A változókori nőket is szokás óvatosságra inteni a csontritkulás rizikója miatt, ám hogy ennek a túlzásba vitt kávézás valóban növeli-e az esélyét, arról megoszlanak a vélemények. Egyes tanulmányok szerint a koffein fokozza a vizelettel történő kalciumürítést, a legújabbak szerint viszont ez a veszteség minimális, és főként a kevés kalciumot fogyasztó nők számára jelent kockázatot - nekik érdemes gondoskodni a rendszeres kalciumpótlásról.

Forrás: Thinkstock

Hosszú távú jótékony hatások

A kávéfogyasztás tehát egyénfüggő: szervezetünk rövid- és hosszú távú reakciója függ az általános egészségi állapotunktól és koffeinérzékenységünktől. A sokat hangoztatott napi 3 csésze egy friss, 15 év eredményeit összefoglaló kutatás szerint 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sokat dicsért összetevője ugyanis a kávénak az erős antioxidáns hatású vegyület, a polyphenol: a keringési betegségekkel szembeni védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Az antioxidánsok ugyanis védik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot. A polyphenol sejtvédő funkciója miatt a kávé rákmegelőző hatását is ki szokták emelni.

Szokások és tévhitek
Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethet egy másnapos ember, az az, hogy rengeteg kávét iszik. A kávé ugyanis dehidratálja az amúgy is sok folyadékot vesztett szervezetet. Továbbá étkezés után sem ajánlott kávézni, bármennyire is kívánnánk a kajakóma miatt. Étkezés után a vér nagyobb mennyiségben áramlik a hasi erekhez és az emésztőszervekhez, ezeket viszont a koffein szűkíti.

 

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! 

Kávékülönlegességek ínyenceknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130418-kavekulonlegessegek-kavekrem-chilis-csokis-kave-csokiba-martott-kaveszemek-jeges-kave.html A legfinomabb kávés süteményekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130405-kaves-sutemenyek-ir-kaves-bogres-sutemeny-hofeher-kavetorta-kaves-muffin.html A kávé mint dekorációhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130403-a-kave-mint-dekoracios-elem-teamecses-evoeszkoz-tarto-nyaklanc-kepkeret.html Szerelmes vagy? Csábíts vágykeltő kávévalhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130329-kavefozesi-praktikak-melange-becsi-kave-fuszeres-kavek-alkoholos-ir.html