Takács Nórát, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arcát rengetegen keresik fel, hogy tanácsát kérjék egy-egy szépségápolási kérdésben. Nóra a múlt héten a pattanásos bőr megszüntetésére adott hasznos tanácsokat, ezen a héten pedig azt írja le, hogyan szerezhetünk egészséges, napbarnított bőrszínt mindenféle egészségügyi kockázat nélkül.

Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk  arca rengeteg levelet kap szépségápolással kapcsolatos kérdésekben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszait hétről hétre olvashatod itt, a Life.hu oldalain.

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!


"Szia Nóri,

Most, hogy itt a jó idő (szinte már a nyár), arra kérlek, írd meg nekem, hogyan lehet okosan barnulni. Lévén, hogy elég fehér bőrű vagyok, nekem évek óta gondot okoz, akarom mondani inkább dilemmát, hogy rendesen le tudjak barnulni. Mi az, ami nem káros? Nap vagy szoli? Esetleg a barnító kozmetikumok? Nem lételemem, hogy barna legyek, de jót tenne nekem egy egészséges, napbarnított szín.

Tudnál ebben nekem segíteni?
Köszönöm szépen!

Kata"

Forrás: Thinkstock

Kedves Kata!

Sokszor szoktak megdicsérni engem a szép, napbarnította bőröm miatt, amin mindig jót mosolygok. Az én bőröm ugyanis olyan fehér, mint a fal télen, tavasszal és ősszel is. Viszont a videókban mégis barnásan csillogok, köszönhetően Gábor operatőrömnek, aki egy-egy felvétel előtt mindig megkérdezi, milyenre állítsa be a fényeket: "Na, ma milyen akarsz lenni, Nóri? Napbarnított, fehér vagy kreol?" Naná, hogy a napbarnítottat választom mindig. Erre mondom én, hogy 100 százalékban biztonságos megoldás a napozás égető kérdéseire.

Alapvetően tehát én is fehér bőrű vagyok, nyáron viszont nagyon le tudok barnulni, ha nem figyelek oda. Régen nem is fogtam vissza magamat túlzottan, sokkal jobban áll nekem is, ha van egy kis színem. Egy-egy hosszabb napozás után mindig szépen kiszőkült a hajam, a barna bőrszín mellett pedig csak úgy világított a zöld szemem. Mindez azonban már a múlt. Manapság már nem veszem félvállról a napsugarak erejét, ugyanis egy szörnyű tragédia rádöbbentett, hogy a napozás nem vicc. Pár éve elvesztettem egy kedves ismerősömet, aki bőrrákban halt meg. 23 éves volt mindössze. Nem akarlak, Kata, rémisztgetni, riogatni, csupán azt szeretném mondani, hogy vigyázz magadra: minden eszköz adott hozzá, hogy megfelelően óvd a bőrödet!

1. Vizsgálat

Én minden szezont úgy nyitok, hogy megvizsgáltatom az anyajegyeimet. Pont a jövő hétre van időpontom a bőrgyógyászomhoz. Ez nagyon fontos, hiszen csak így lehetünk benne biztosak, hogy a testünkön található kis pöttyök jófiúk vagy rosszfiúk. Pontosan ezek a kis pontok a melanoma melegágyai! Amennyiben azt tapasztalod, hogy az anyajegyeid színe, formája megváltozott, vagy újak jöttek ki rajtad, akkor azonnal irány a bőrgyógyász! Egy évben egyszer amúgy is tanácsos meglátogatni az orvosodat, ha bőrelváltozást észlelsz, akkor pedig kötelező! A vizsgálat fájdalommentes és nem túlzás azt mondani, hogy életet menthet, a bőrrák ugyanis sajnos nagyon agresszív.

2. Szabályok

Ha minden rendben a bőröddel, akkor lehet egyáltalán a napozás gondolatát ízlelgetni kezdeni. Fontos tudni az alapvető szabályokat: délelőtt 10.00 és délután 15.00 között nem megyünk tűző napra! Ezt nem úgy értem, hogy nem fekhetsz ki napozni hosszú órákig a legveszélyesebb időszakban, hanem úgy, hogy konkrétan egyáltalán ne tartózkodj a napon a 10.00-15.00 sávban. Ha mégis muszáj valahová menned, akkor védd a bőrödet pólóval, lenge ruhával, kalappal, kendővel, napszemüveggel és természetesen napvédő termékekkel! Napozni kifeküdni tehát 10.00 előtt és 15.00 után szabad csak. Ezt, kérlek, akkor is tartsd észben, amikor strandra, vízpartra mész a barátaiddal. Tudom, hogy nehéz az önfeledt pancsolás meg hülyülés közben azt mondani a csapatnak, hogy köszi, de én délben nem indulok neki vízibicajozni, de muszáj megtenni. Majd mentek később, a veszélyes időben inkább húzódjatok vissza ebédelni, pihenni, hűsölni.

3. Bőrvédelem

Fontos azt tudni, hogy a bőrünk nem felejt! Ha egyszer leégsz, megjegyzi és később visszaadja a kölcsönt ráncok és egyéb csúnyaságok formájában. Az egyik ismerősöm évekig szenvedett a foltoktól: nem kente be magát napvédővel, leégett, és csak aztán vette észre, hogy a szeme körül nagyon csúnya, barna foltossá vált a bőre! Nagyon sok időbe és pénzébe került, amíg a bőre színe ismét olyan lett, mint előtte. Gondolj bele! Egy pattanástól is hogy kibukik az ember lánya, takargatja, lefedi azonnal korrektorral, alapozóval. Pedig az csak egy kis pattanás, ami pár napon belül teljesen eltűnik, viszont az ilyen foltok nem múlnak el soha, vagy csak évek kitartó munkájának köszönhetően. Egész életünkben alapozózni akarunk egy ronda, nagy barna foltot az arcunkon? Szerintem nem. Nagyon fontos tehát használni a megfelelő krémeket minden egyes nap! Nincs kivétel! Válassz olyan arckrémet, ami eleve tartalmaz fényvédőt, használd az arcon, dekoltázson (naptej arcra nem jó!)! Naptejjel, fényvédő krémmel azonban reggelente indulás előtt az egész testedet javasolt átkenni, persze csak ott, ahol szabadon van a bőröd. Tehát mondjuk, ha egy lenge felső van rajtad aznap és egy szoknya, akkor a lábadat, a karodat, a hátadat, nyakadat is kend be! Még akkor is, ha csak épp suliba, vagy a munkahelyedre igyekszel. Mennyibe telik? 3 perc? Semmi az egész, viszont nagyon sokat jelent!

Forrás: Thinkstock

4. Milyen terméket, naptejet, fényvédőt válassz?

A napvédő terméket mindig legalább fél órával a napozás megkezdése előtt vidd fel a bőrödre bőségesen. A krémezést másfél, két óránként kell ismételni. Ha tengerparton nyaralsz jó tudnod, hogy a sós víz akár teljesen "lemarhatja" a krémréteget a bőrödről, ezért ilyenkor még sűrűbben kell krémezned. A flakonon jelzett faktorszám tulajdonképpen egy szorzószám. Azt mutatja meg, hogy hányszorosára nő a bőr védekezőképessége. Tehát mondjuk, ha egy világos bőr 10 perc alatt ég le védettség nélkül a napon, akkor hatos faktorszámmal akár már egy órára növelhetjük a védettség mértékét. Nagyon világos bőrre 30-40-es, kissé világosra 20-25-ös, sötétebbre 10-15-ös, kreol bőrre 5-ös faktorszámú krémet javasolnak a szakemberek. Fontos tudni, hogy a nyaralás első napjaiban a fokozatosság elve érvényesül: szépen, lassan, óvatosan a nappal! Csak keveset napozzunk, megfelelő időben és magas faktorszámú termékkel jó alaposan bekenve. Amikor a bőr már hozzászokott a naphoz, egy hét múltán csökkenthetjük a faktorszámot. Nem árt tudni azt sem, hogy az UV-sugárzás oda is eljut, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ha napernyő vagy fa árnyékában hűsölünk az nem azt jelenti, hogy UV-mentes helyen vagyunk, a sugarak 50-70 százaléka így is behatol a bőrünkbe! Ezért mindig, mindig, mindig kennünk kell magunkat, ha elhagyjuk a lakást.

5. Mire kell még figyelni?

A bőröd mellett figyelj a hajadra is, a napfény nem kíméli a hajszálakat sem. Nyáron bőségesen használj balzsamot, pakolásokat, mert a klóros, sós víz és napsugárzás trió elég megterhelő. Vigyázz az ajkadra, ami szintén leéghet. Keress olyan ajakbalzsamot, ami szintén óvja a káros sugaraktól a szád érzékeny, vékony bőrét. Persze a szemed épségéről se feledkezz meg: egy jó napszemüveg sok felesleges ránctól megkímél, mert nem hunyorogsz egész nap. Azonban arra vigyázz, hogy ne dőlj be az olcsó napszemcsiknek! Fontos, hogy a szemüveged tényleg jó minőségű lencsés legyen, mert az olcsó vacak szemüvegek semmire sem jók, azon kívül, hogy divatosak. Megéri költeni egy igazán megbízható darabra, évekig tudod használni majd.

Kedves Kata, remélem, tudtam valamit segíteni, és picit rábeszélni, hogy idén okosan napozz. Nekem is hiányzik a régi barnaságom, de egyszerűen nem éri meg ropogósra sülni a napon, ez jól látszik a leírtakból. Persze vannak egyéb megoldások (szolik, önbarnító krémek), amik szintén megoldást nyújtanak, de igazán egyiket sem támogatom. Ha választani kell, akkor már inkább a krém, de abból is nagyon meg kell nézni, hogy melyiket vásárolja meg az ember. Ennyi rossz hír után viszont van ám egy jó is, mert tudom, hogy az egész levél merő szigor volt és tiltás: szóval, nem kell ahhoz napozni, hogy szép színed legyen! Vegyél egy kis bronzosítós testápolót, vagy egyszerűen csak csinálj magadnak: testápolót keverj össze egy kevés porrá zúzott bronzosító porral. Ezt felkened a bőrödre és egyből szépen, aranyosan csillogsz majd. Van egy régi videóm is, ez arról szól, hogyan érhetünk el "napcsókolta" hatást sminkkel: ITT láthatod. Így garantáltan elkerülöd a kellemetlen napsugarakat, mégsem leszel Hófehérke. Végezetül pedig: napozni jó érzés, az embert teljesen feltölti, kiváló stresszoldó. Szóval nem kell teljesen mellőzni, csak okosan kell csinálni!

Kellemes nyarat és okos, mértéktartó napozást kívánok!

Szeretettel:
Nóra

A pattanások réme: a kívül-belül tiszta bőrhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130423-takacs-nora-szepseg-szakerto-a-zsiros-pattanasos-bor-apolasa.html Rémálmom, a zsíros haj - Mihez kezdjek vele?http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130415-takacs-nora-szakertoi-level-a-zsiros-haj-megszuntetese-igy.html Jónő blog: Mindenem a farmerem!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130417-hogyan-legyek-jo-no-blog-mindenem-a-farmerem.html Jónő blog: A sikkes mentahttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130411-hogyan-legyek-jo-no-elindult-a-jo-no-blog-a.html Így készíts trendi kis sminktartót!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130411-hogyan-legyek-jo-no-sminktarto-keszitese-lepesrol-lepesre.html Öltözz szexi matrózlánynak!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130403-hogyan-legyek-jo-no-matroz-stilus-soha-nem-megy-ki.html Csodás hajvíz a ragyogó tincsekérthttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130321-hogyan-legyek-jo-no-hajviz-keszitese-otthon-citrombol-csalanbol-almaecetbol.html Alakítsd át régi, megunt balerinádat!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130313-hogyan-legyek-jo-no-takacs-nora-masnis-es-bajuszos-balerinat.html