statisztika Románia névadás utónév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Stoplámpa, Miniszter, Szemét: ilyen és ehhez hasonló furcsa utónevet visel több száz ember Romániában - adta hírül az MTI.

A legutóbbi, utónevekre vonatkozó statisztikából kiderül, hogy több százan meglehetősen furcsa utóneveket kaptak a szüleiktől Romániában. Van, aki Kosz (Jegu), más Mosdatlan (Nespalatu), Szemét (Gunoi), Miniszter (Ministru), Mellbimbó (Sfarc) és van, aki Elnök (Presedinte) névre hallgat. Ezeknél ritkább névnek számít a Rendőrség (Politia), a Stoplámpa (Semafor) vagy Patika (Farmacia).

Thinkstock
Thinkstock

Tavaly két jogász, Paraschiv Petu és Ionel Torja könyvet is megjelentetett a legszokatlanabb romániai nevekről - ugyancsak a statisztikai évkönyvre alapozva. Az ő gyűjtésükben szerepel a Paracetamol, Termopán, Tarzan, Televízió (Televizor), Áru (Marfa), Dohány (Tutun), Liba (Gasca), Fokhagyma (Usturoi), Vihar (Furtuna), Rongy (Carpa) és Q7 utónév.

A meglehetősen bátor újításokat az magyarázza, hogy Romániában nincs hivatalos utónévjegyzék, 1968 óta pedig rendelet kötelezi a polgármesteri hivatalokat arra, hogy azt írják be az anyakönyvbe, amit a szülők bediktálnak. A fantázia szárnyalásának 2011-ben elvileg véget vetett az új polgári törvénykönyv, amely megtiltotta az anyakönyvvezetőknek, hogy a - szubjektív megítélésük szerint - nevetséges, obszcén, vagy közbotrányt okozó utóneveket bejegyezzék.

Forrás: MTI

Új néven folytatja a Republichttp://www.life.hu/legykepben/20130329-toth-zoltan-gitaros-bejelentette-hogy-kiszall-a-republicbol.htmlCindy Crawford névrokona is bombanőhttp://www.life.hu/legytrendi/20121129-michea-crawford-modell-a-pain-de-sucre-furdoruhaiban-pozol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.