egészséges életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz vége egyre több vitamindús és ínycsiklandó gyümölccsel és zöldséggel vár bennünket. Összeszedtük a legszínesebb és legegészségesebb növényeket, amelyeket egyszerűen muszáj kiélveznünk májusban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Eper

Az eper az egyik legnépszerűbb tavasz végi gyümölcsünk. Nemcsak finom, de alacsony a kalóriatartalma és több C-vitamin van benne, mint a narancsban. Mindezeken túl még a szívroham kockázatát is csökkenti és bőrünket is védi az UV-sugaraktól.

Így fogyaszd: Magában vagy gyümölcssalátaként is remek, desszertek hozzávalójaként is érdemes felhasználni, de egy zöldsaláta édes kiegészítője is válhat belőle egy kis balzsamecettel meglocsolva.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Zöldborsó

Apró mérete ellenére ez az a tavaszi zöldség, amit nem hagyhatsz ki az étrendedből, hiszen tele van tápanyagokkal. Rostban gazdag, valamint a benne található A-, C- és K-vitamin segít megőrizni a csontok egészségét.

Így fogyaszd: Nyersen salátákhoz adhatod, így még több C-vitamint vihetsz be a szervezetedbe, de főzve köretként is tálalhatod, különösen jól passzol a rizses és tésztaételekhez. Guacamolét is készíthetsz belőle, ha összetöröd és avokadóhoz kevered.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Sárgabarack

Már egyetlen szem lédús és édes barack is fedezi a napi A- és C-vitamin-szükségletünk nagy részét, ráadásul ez az ízletes rostban és káliumban gazdag gyümölcs mindössze 17 kalóriát tartalmaz.

Így fogyaszd: Önmagában uzsonnának is megfelel, de finom és egészséges turmixokat is készíthetsz belőle. Felszeletelve és mogyoróvajjal párosítva pedig szendvicsfeltétnek is érdemes kipróbálni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Karfiol

Sokan fehér színe miatt azt gondolják, hogy kevésbé egészséges, mint a brokkoli, pedig a két zöldség ugyanabból a családból származik. Gyulladásgátló hatása van, ezen felül a rák és a stroke elleni megelőzésre is ajánlják.

Így fogyaszd: Próbáld ki nyersen, valamilyen öntettel megbolondítva, de érdemes a krumplit is ezzel helyettesíteni, hiszen jóval alacsonyabb a kalóriatartalma. Grillezve is isteni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Kucsmagomba

Különleges kinézete mellett az íze is egyedi. Ugyanabból a családból származik, mint a szarvasgomba, ezért nem túl olcsó, de a benne található kálium és B-vitamin miatt megéri az árát.

Így fogyaszd: Nyersen, salátákhoz adva is finom, de olívaolajon megpirítva, sóval-borssal fűszerezve is ízletes fogás lehet.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
Boysenberry

Hazánkban talán még kevésbé ismert ez a bogyós gyümölcs, amely a málna és az áfonya keresztezéséből született. Érdemes megkóstolni, hiszen tele van antioxidánssal és vitaminokkal, igazi energialöketet ad a szervezetünknek, ráadásul rostokban is igen gazdag.

Így fogyaszd: Számos módon felhasználhatod, akárcsak a málnát. Eheted nyersen, salátaként, készíthetsz belőle smoothie-t, de a palacsintát is díszítheted vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.