Nagy a fenekem, nem szép a mellem, csúnya az orrom, szörnyű a hajam, kicsi a szemem - ahelyett, hogy a mindennapos önszidalmazást folytatnád, állj meg egy pillanatra és nézd meg ezt a videót. Megmutatjuk, hogy milyen szép is vagy valójában.

Mi vagyunk önmagunk legnagyobb kritikusai

Gil Zamora, aki korábban a rendőrségnek készített fantomképeket a szemtanúk leírása alapján, egy különleges kampányban mutatta meg, mennyire nem látjuk reálisan saját magunkat. A hozzá érkező nők, akik egymással is megismerkedtek, egy paraván mögé rejtve beszéltek arról egyenként a rajzolónak, hogy néznek ki. Zamora ez alapján készített egy rajzot, ám mielőtt megmutatta volna az alanyoknak, készített egy másik képet is. Ennek elkészítésekor azok mesélték el, hogy néz ki az adott hölgy, akik előtte néhány órával beszéltek vele. A két kép között pedig óriási különbségek voltak, amit a videóban láthatsz is.

Azok az elvárások

Azokon a képeken, melyek a nők saját elmondása alapján készültek, sokkal csúnyább arc szerepelt, mint a másodikon. Ez a hozzáállás pedig nagyon sok - túl sok -  nőre jellemző. A statisztikák szerint a nők fele egyetért azzal, hogy ők önmaguk legnagyobb kritikusai, és harmaduk vallotta be, hogy saját elvárásaiknak a legnehezebb megfelelniük. A belső késztetések mellett önképünket egy másik tényező is befolyásolja: az épp uralkodó szépségideál. A mostaninak viszont szinte lehetetlen megfelelni műtétek sokasága nélkül, így egyre nehezebb jó szívvel a tükörbe néznünk. Pedig a különbségek, melyektől iszonyodunk, épphogy kiemelnek minket a szürke tömegből - gondoljunk csak Cindy Crawford mára védjegyévé vált anyajegyére, melyet a modellügynökség le akart vetetni, mondván egy modellnek nem lehet szépséghibája. De a rák miatt melleltávolításon átesett Kelly is szép példát mutat azzal, hogy különbözőségeink ellenére is gyönyörűnek érezhetjük magunkat.

Még a sztárok is csúnyának látják magukat

Hihetetlen, de Johnny Depp, akit a legtöbben még koszos kalózjelmezben is az ágyukba engednének, szintén nem elégedett önmagával: egy interjúban elmondta, nem érti, miért szeretik egyáltalán: "Ez teljes rejtély számomra, nem értem, miért imádnak annyian. Fura mindig a középpontban lenni. Amikor felébredek, odamegyek a tükörhöz, hogy fogat mossak, nem egy sztárt látok benne, hanem magamat. Egy egyszerű, hétköznapi embert, aki szeret másokat boldoggá tenni. Úgy vélem, nemcsak kedvesség kell a sikerhez, hanem némi vonzerő is, amiből nekem nincs túl sok."

A gyönyörű Keira Knightley 2004-ben még ennél is rosszabb önképről adott tanúbizonyságot: "Mindig úgy érzem, csalódást keltek az emberekben, mert arra számítanak, hogy egy nagyon csinos lánnyal fognak találkozni" - ráadásul az is zavarta, hogy kevesen merik leszólítani. "Persze lehet, hogy csak olyan buta vagyok, hogy nem veszem észre" - tette hozzá. A színésznő akkoriban még Los Angelesbe sem mert költözni, mert frusztrálta a sok tökéletes megjelenésű ember, s úgy érezte, akkor neki is úgy kéne kinéznie.

Forrás: AFP

Pozitív példaként viszont megemlítenénk Keely Shaye Smitht, Pierce Brosnan feleségét. Ha az asszony komolyan venné a rosszindulatú megjegyzéseket, melyekkel elárasztják alakja miatt, egész nap ki se mozdulhatna otthonról. Ehelyett bikiniben strandol és ölelkezik férjével, aki állítja, minden egyes plusz kilót imád feleségén. De Keelyvel ellentétben vajon miért hisszük el legtöbben olyan nehezen, hogy szépek vagyunk?

Mit mond a szakértő?

Kincses Györgyi tanácsadó szakpszichológus, szexuálpszichológus szerint nem tanultuk meg elfogadni a dicséretet: "Az elfogadás, illetve elutasítás a szülő-gyerek kapcsolatból indul ki, ezáltal tanulja meg elfogadni saját magát a gyermek. Aki sok elutasítást, negatív elismerést kap, annak nehézségei lesznek önmaga elfogadásában is. Kialakítunk egy szűrőt, amivel szelektáljuk a bejövő elismeréseket. Általában azokat engedjük be, amelyek illeszkednek a saját magunkról alkotott képhez. A többit figyelembe sem vesszük, vagy elutasítjuk. Ha például azt gondolom magamról, hogy nem vagyok szép és vonzó, de pozitív elismerést kapok a külsőmről, ezeket valószínűleg visszautasítom, vagy figyelmen kívül hagyom, és ráadásul még feszélyezettebben érzem magam. Például azt mondja egy férfi: 'Nagyon szép vagy, jól nézel ki ebben a ruhában.' A tipikus női válasz rá: 'Á, dehogy, szörnyen áll rajtam, nem is szeretem.' Aki nem szűri ki a pozitív elismeréseket, az láthatóan örül nekik és megköszöni őket. Az ilyen embereknek általában pozitív az énképük."

Forrás: Thinkstock

Az elvárásoknak sem egyszerű megfelelnünk: "Azt gondolom, a túlzott társadalmi elvárásokból adódóan a nők problémája igazából a gátlásosság. A média és a divat világa is azt közvetíti felénk, hogy csak akkor lehetünk igazán értékesek, ha behódolunk a kor ideáljának, amely napjainkban a vékony nőket dicsőíti, a szépséget és a fiatalságot. A párkapcsolatokban a testiség vagy a testkép csak egy dolog, emellett még számos egyéb tényező is szerepet játszik abban, hogy a társunk elismer, kíván-e minket. Nem csak a külső számít, sokkal fontosabbak a kapcsolat elejéről hozott érzelmek, az emlékek és a kialakult kötődés."

Saját magunkkal ráadásul sokkal kritikusabbak vagyunk, mint másokkal: "Egyrészt szüleink nem tanítottak meg, hogy dicsérjük magunkat. Ha valamiért mégis ezt tesszük, a környezet ezt ma is hajlamos negatívan megítélni, ugyanakkor a bűntudatot jutalmazza. Ehhez jön még, hogy a kívülről jött elismerést sem tudjuk kezelni, pedig elég lenne csak annyit mondani: 'Köszönöm'.

Másrészt szeretjük eltúlozni bizonyos dolgok fontosságát. Például saját jó tulajdonságainkat, sikereinket lekicsinyeljük, másokét felnagyítjuk. Ha gyengeségekről van szó, akkor pedig fordított a helyzet, vagyis másokét bagatellizáljuk, míg a sajátunkat felnagyítjuk. Ezekhez adódik még, hogy önmagunktól elvárjuk a tökéletességet, míg másoktól nem. Ennek az elvárásnak egyszerűen nem lehet megfelelni."

A helyes, mégis pozitív önkép elengedhetetlen: "Az önbizalmunkat kell helyreállítani, rá kell ébrednünk, hogy nemcsak a külső szépség, a fizikai vonzerő határozza meg az örömteli együttlétet és magát a kapcsolatot. Fontos visszaállítanunk az egészséges testképünket, így újra képesek leszünk szeretni magunkat. Az önmagunkról alkotott kép, hogy elfogadjuk, szépnek látjuk magunkat, életünket nagymértékben formálja. Önmagunk elfogadásához pedig a helyes önértékelés segíthet. A magukat szerethetőnek tekintő, megfelelő önértékeléssel rendelkező emberek kiváló kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, a nehézségeket, a kudarcokat sokkal jobban kezelik, sikeresebbek a munkájukban és a párkapcsolataikban."

Anyukájától örökölte szépségét Bar Refaelihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130319-bar-refaeli-megosztotta-csodaszep-modell-anyukaja-korabbi-kepeit.html Iskola helyett szépségversenyekre jár? Magas sarkú cipőben botladozik a hétéves realitysztárhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120913-iskola-helyett-szepsegversenyekre-jar-magassarku-cipoben-tipeg-a-heteves-realitysztar.html Ez aztán a sikertörténet: Diána 12 kilót fogyott, majd megnyert egy szépségversenythttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120808-sikertortenet-12-kilot-fogyott-diana-majd-megnyert-egy-szepsegversenyt.html Szépségkirálynő fogant a lombikprogram kísérleti fázisábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120719-szepsegkiralyno-fogant-a-lombikprogram-kiserleti-fazisaban.html Emiatt olyan gyönyörű a 37 éves énekesnő - Zséda elárulta szépségtitkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120629-emiatt-olyan-gyonyoru-a-37-eves-enekesno-zseda-elarulta.html Olivia megnyerte a szépségversenyt - majd lemondta a mellnagyobbító műtétethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-olivia-megnyerte-a-szepsegversenyt-majd-lemondta-a-mellnagyobbito-mutetet.html