Djerba - a sziget, amit látnod kell!

utazás szórakozás Tunézia program szabadidő Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha Tunézia felé vennéd az irányt idén nyáron, térj le kicsit a megszokott turistaösvényekről - Djerba szigetén kisebb a tömeg, de legalább annyi a szépség. Megmutatjuk, mit érdemes megnézned arrafelé.  

1. Houmt Souk, a főváros és a főpiac

A sziget központja Houmt Souk városa, amely a római Gerba vagy Girba nevű település romjaira épült. A rómaiakon kívül éltek itt az idők során numidiaiak, punok, arabok, spanyolok, törökök, de más nemzetiségű kalózok és kereskedők is gyakran bonyolították itt üzleteiket. A Borj El K'bir nevet viselő erőd 1289-ben épült, a régi római erődítmény romjain. Az erődön kívül érdemes megnézni a török fürdőt és a régi kereskedőházak, raktárak maradványait is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Vesd bele magad az alkudozásba a város piacán, de a kézművesboltok kínálata is figyelemre méltó: szépséges bőráruk, szőnyegek várnak vevőikre.

2. Guellala, a fazekasok városa

Ebben a kis faluban állítólag nem kevesebb mint 450 fazekas tevékenykedik - ha szereted a szép tárgyakat, feltétlenül térj be a faluba és a műhelyekbe. Itt nemcsak vásárolhatsz, hanem azt is megnézheted, milyen ősi technikákkal készítik a gyönyörűséges kerámiákat. Az agyagot a vörös színű tárgyakhoz édesvízzel, a fehérekhez sós vízzel keverik, majd az elkészült tárgyak két hónapig száradnak, mielőtt négy nap alatt kiégetik őket. Égetés után a fazekas további tíz napig hagyja hűlni a kemencében a kerámiákat, csak ezután veszi ki őket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A faluba taxival, sőt, ha nagyon bevállalós vagy, akár bérelt biciklivel is eljuthatsz.

A Life.hu szállástippjei egy tunéziai utazáshoz:
-
Caribbean World Nabeul****
- Vincci Djerba Resort****
- Sun Club Djerba***
- Riu Palace Royal Garden*****

3. Animalia - krokodilfarm a sivatagban


A Midoun felé vezető úton, a világítótoronytól nem messze, egy hagyományos djerbai falu képére formált krokodilfarmon több száz nílusi krokodillal találkozhatsz. Némelyik kifejlett állat akár az 5-6 méteres hosszúságot is elérheti. Bár lomhának tűnnek, amikor zsákmány tűnik fel a színen, hirtelen villámgyorssá válnak. Ha ezt is látni akarod, délután 5 óra körül, etetési időben érkezz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha elfáradtál, térj be egy teázóba egy mandulás mentateára. Feledhetetlen!

4. La Ghriba - a csodás zsinagóga

A legenda szerint a La Ghriba zsinagóga helyét egy szent kő jelölte ki, amely az égből hullott alá. A régi zsinagóga egyike a világ legrégibb zsidó szakrális építményeinek, ám az új épület, amelyet az ősi zsinagóga helyére építettek, az 1920-as évekből származik. A dzserbai zsidó közösség egyébként szintén egyike a világ legrégibbjeinek, körülbelül akkortól élnek itt zsidók, hogy Nabukodonozor i. e. 587-ben elfoglalta Jeruzsálemet. A közvélekedés szerint a La Ghriba zsinagóga belső szentélyében őrzik a világ egyik legősibb Tóra-tekercsét.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

A zsinagógát nemcsak zsidó vallásúak látogathatják, de mindenkinek le kell vennie a cipőjét, és be kell fednie a fejét.

Itt Michael Douglas is neked főz: előszezon Mallorcánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130506-szorakozas-utazas-program-eloszezon-mallorcan-4-hely-amit.htmlVidd magaddal a gyerekeket - 3 babás élményfürdőhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130502-utazas-szorakozas-szabadido-vidd-magaddal-a-gyerekeket-is-.htmlAz 5 legjobb látnivaló Korzika szigeténhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130429-utazas-szabadido-program-az-5-legjobb-latnivalo-korzika-szigeten.htmlValletta - Időutazás a lovagok földjérehttp://www.life.hu/lifeutazas/20130425-utazas-szorakozas-program-idoutazas-a-lovagok-foldjere-valletta.htmlTulipánok ünnepe Keukenhofbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130423-utazas-szorakozas-program-tulipanok-unnepe-keukenhofban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.