Biofürdető, biotápszer, biogyümölcs, biopamut ruha: ez csak néhány abból a hatalmas termékkavalkádból, mely a vegyszereket igyekszik távol tartani a gyerekektől. No de valóban mindenből csak a bio változatot kéne keresnünk?

Divat a bio

Gyermeknevelési és -ápolási trendek jönnek-mennek, s csak az utóbbi húsz évben annyit változott a hozzátáplálástól kezdve a fürdetőkrémekről vagy pelenkákról alkotott vélemény, hogy igen nehéz kiigazodni közöttük. A tehetősebb szülők nagy része viszont egyetért abban, hogy ami bio, abból baj nem lehet: a károsanyagmentes ruhák, krémek és ételek csökkentik a manapság extrém módon megnőtt vegyszerterhelést, amivel már a párnapos újszülöttek is kénytelenek szembenézni.

Forrás: Thinkstock

Babakozmetikumok: válaszd a biót

Még a márkás babaápoló termékek közt is akad jó pár, mely szulfát alapú felületaktív anyagot és mesterséges illatanyagot tartalmaz, mely irritálhatja a kicsik bőrét, foltokat, pirosodást okozva. Olyat sem nehéz találni, mely egyenesen szárítja a bőrüket, sőt: a parabéntartalmú készítmények még a rákos megbetegedések kockázatát is növelik. A színes-szagos, márkás, mosolygó gyermekeket ábrázoló termékfotók helyett az apróbetűs rész alapján válassz. A babafürdetőből, samponból, popsikrémből valóban érdemes a bio verziót venni még nagyobb gyermekek esetén is, vagy házilag elkészíteni a krémeket. A drogériákban ugyanis - tekintve, hogy egyre nagyobb a kereslet a természetes kozmetikumokra - már majdnem ugyanannyiért hozzájuthatunk a valóban bio változatokhoz, mint amennyiért a szintetikus összetevőkkel dúsított termékeket megvennénk. Előbbiek ráadásul nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószert, illatanyagot, színezéket, nem borítják fel a bőr normál egyensúlyát, alkoholmentesek, nem irritatívak, nem szárítanak - minden szempontból ajánlottak.

Zsuzsa nem használ illatosított, vegyszeres termékeket
"Talán párhetes lehetett a lányom, mikor az ajándékba kapott márkás, finom illatú babafürdetőt kipróbáltuk. Igen hamar visszatértünk a gyógyszertári változathoz, mivel száraz, piros foltos lett tőle a kicsi bőre. Utánaolvastam a kencéknek, s ezután már csak hidegen sajtolt, tiszta olajokat használtam a fürdetésnél, amik kiválóan beváltak, ma pedig, hogy már óvodába járunk, a drogériákban kapható bio termékeket használjuk. Mivel az én bőröm is nagyon száraz, újabban bio samponnal mosom a hajam, s mondhatom, hogy nekem is bevált, ráadásul nem drágább, mint az eddig használt kedvencem, testápoló helyett pedig sheavajat használunk."

Forrás: Thinkstock

Bio babaruhák: csak győzzük megfizetni

Hiába mossuk a lehető legtermészetesebb készítményekkel a kicsiket, ha aztán olyan ruhába bújtatjuk őket, mely több irritatív anyagot tartalmaz, mint az összes fürdető együttvéve. A textilipar több mint hatezer vegyszert használ, melyek egy része a bőrrel érintkezve bejut a szervezetünkbe - ráadásul a gyűrődésmentes, sötétre színezett, esetleg vakítóan fehér textilek még több káros anyaggal találkoztak. Nem véletlenül razziázott a Greenpeace több márkás divatáru üzlet előtt Budapesten, s bár azóta fogadkozások sorát hallgathattuk végig, a most kapható ruhák nagy része még mindig Ázsiában gyártatik - minél kevesebb pénzből, minél több vegyszer segítségével. A jó hír az, hogy a veszélyes anyagok egy része mosással távozik, így még egy érv szól a turkálókban található gyerekruhák mellett, de új termékek közt is találhatsz megbízható, vegyszermentes darabokat: keresd az Öko-Tex Standard 100 jelzést a címkén. Másik megoldás, hogy a Magyarországon gyártott ruhákat vásárolod, hiszen hazánkban sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a ruhagyártásra, mint Ázsiában. Az azonban tény, hogy ha biopamutból készült gyerekruhát keresel, sokkal mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod, mint a vegyszeres darabok vételénél - jó megoldás lehet turkálókban keresni a bőrbarát bio darabokat.

Mosópor-kisokos: Mit sem ér a biopamut ruhanemű, ha vegyszeres mosóporban mosod, szintetikus illatanyagoktól, kőolajszármazékoktól hemzsegő öblítőt használva. Ha rászántad magad a káros anyagok kizárására, válaszd a mosódiót vagy a házi készítésű tisztítóanyagokat, ezek jóval olcsóbbak, mint a bolti mosóporok, és ugyanolyan kiválóan tisztítanak.

Forrás: Thinkstock

Lilla ragaszkodik a jól bevált mosóporához
"Szeretek öltözködni, és a fiamnak is szívesen veszem meg a márkásabb darabokat. Biztos nagyon természetes a biopamut ruha is, de emiatt nem szeretnék lemondani a ruhavásárlás öröméről, a széles választékról. A mosóporunk is márkás, drágább termék, eddig tökéletesen bevált a folttisztítóval egyetemben - én a márkában hiszek az öko termékekkel szemben. Ráadásul az én édesanyám sem vett bio ruhákat, mégis felnőttünk valahogy, és nincsenek bőrproblémáink."

Bio babaételek: drágább, mint ha te készíted el

Babaételek közül nagyon sokan nem a bio verziót választják, bízva abban, hogy ezeket a készítményeket fokozottabban ellenőrzik - a bio feliratos kis üvegek ráadásul jóval drágábbak is. Ha megtehetjük, természetesen jobb ezeket választani, de saját konyhádban is elkészítheted bio zöldségekből és gyümölcsökből a napi adagot - így olcsóbb, mégis kihagyod a menüből a rovarirtószereket és a műtrágyázott növények alacsony vitamintartalmát. Jó pár bio alapanyagot kapni a nagyobb áruházakban és az internetes boltokban is, sok esetben csak egy picivel drágábban a hagyományosnál, ha pedig kiskertet is művelünk, tovább csökkenthetjük a zöldségekre-gyümölcsökre költött összeget. Ha már nagyobbacska gyermeket nevelsz, akkor bio, teljes kiőrlésű gabonából készült tésztát, szószt, barna rizst, vagy természetes cukorpótlót is beszerezhetsz, ezek nemcsak azért jók, mert ökológiai gazdálkodásból származnak, de jóval több tápanyagot is tartalmaznak. A hazánkban kapható gyümölcsök közül ha teheted, válaszd a magyar termékeket, de barackból vagy eperből, melyeken még nálunk is sok vegyszermaradványt találtak, keresd inkább a bio verziót. Minél kevesebb vegyszerrel találkozik ugyanis egy gyermek, annál jobb.

Biofog - a tökéletes mosoly titkahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130430-kutatok-egereken-tesztelik-a-biofogat-amelyet-az-iny-sejtjeibol-hoznak.html Mutasd a biológiai korod! Herczeg Zoli még csak 24http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-mutasd-a-biologiai-korod-herczeg-zoli-meg-csak-24.html A te gyereked is jár babaegyetemre?http://www.life.hu/anyaskodj/20130508-babak-fejlesztese-jot-tesz-az-agyuknak-a-korai-fejlesztes-vagy.html A te gyereked mennyit tévézik?http://www.life.hu/anyaskodj/20130507-valoban-ennyire-artalmas-lenne-a-televizio-a-lifehu-szakerto-segitsegevel.html