A 2006-ban függetlenné vált Montenegró Európa egyik legfiatalabb állama. Ha olyan helyre vágysz, amelyik nincs túlságosan messze Magyarországtól, és egyelőre a turisták tömegei sem fedezték fel maguknak, akkor itt a helyed!

1. Budva

A Montenegró első számú turisztikai célpontjának számító Budva az Adria egyik legrégebbi, közel 2600 éves települése, amelyet a legendák szerint egy föníciai királyfi alapított. A mai utazók elsősorban a történelmi óváros szépsége és a tiszta tengerpart miatt keresik fel: utóbbi közel 38 kilométer hosszú, és 17 strand helyezkedik el rajta. Az óváros falai és városkapui (a Szárazföldi- és a Tengeri-kapu) a 15 században épültek. A város jelképe a Szent János-templom, amelynek tornya uralja a város látképét.

Forrás: ThinkstockA Life.hu tippje:
Az óvárosi séta után ülj hajóra, és nézd meg a várost a vízről is! Ha ennél is aktívabb nyaralóprogramot keresel, itt az idő, hogy kipróbáld a vízisíelést.

2. Kotor

A Kotori-öböl (régi nevén Cattarói-öböl) Montenegró egyik legszebb része, Európa legdélebbi fjordja. "Fővárosa", Kotor szintén ősi település, középkori várfalai egészen a sziklák közé, a Sveti Ivan erődítményig kúsznak fel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra. A 13. századi, bizánci-román stílusban épült Szűz Mária-templom az egész környék egyik legszebb vallásos építménye, de az 1195-ből származó Szent Lukács- és a szintén 12. századi Szent Anna-templom is rendkívül érdekes. A legnépszerűbb mégis a Szt. Tripun-székesegyház, messziről is látható harangtornyaival. A Tengerészeti Múzeum is sok izgalmas látnivalót kínál.

Forrás: ThinkstockA Life.hu tippje:
A Kotori-öbölben is érdemes hajóra szállni - az öböl bejáratánál Mamula apró szigetét keresd fel, amelyen egy erőd romjait láthatod. A Perasthoz közeli szigetek egyikén egy bencés kolostorban, a másikon a Szirti Madonna-templomban gyönyörködhetsz.

3. Ostrog

A Podgorica és Niksic felől is elérhető Ostrog-kolostort az Ostroska Greda-hegy függőleges sziklafalába építették. Azt tartják, hogy a 900 méter magasan, a sziklába vájt építmény Jézus sírja és a Szent-hegy után a harmadik leglátogatottabb keresztény zarándokhely. A kolostort egyébként a 17. században alapította a ma szentként tisztelt hercegovinai püspök, Vaszilij, a hely névadója. Mai külsejét 1923 és 1926 között nyerte el az épület, amikor egy pusztító tűzvész után újjáépítették. Egyik temploma, a szikla belsejében fekszik, a freskóit készítő Radul mester sikeresen használta ki a sziklafalak egyenetlenségeit a díszítésben.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:
A kolostorhoz vezető utolsó kilométereket célszerű taxival megtenni, mert az út még a gyakorlott vezetőknek is tartogathat meglepetéseket.

4. Durmitor Nemzeti Park

A tavak kékje és a föléjük magasodó havas hegyek csodás látványával kecsegtető fantasztikus táj a gleccserek mozgásának köszönhetően alakult ki, és 1980-ben az UNESCO természeti világörökségnek nyilvánította. A hegységrendszerben több kétezer méter feletti csúcs is található, ezek közül a legmagasabb a Durmitor-hegy 2522 méteres csúcsa, a Bobotov Kuk. Fantasztikus látványt nyújt a jég által kivájt, sötét vizű tengerszem, a Crno Jezero és a Ledena Pecina nevű jégbarlang is. A park jó részét borító őserdő egyike Európa utolsó három legrégebbi erdejének - a legtöbb fa több mint 400 éves.

Forrás: Wikipédia

A Life.hu tippje:
Látogass el Zabljakba, amely egy ékszerdobozszerű hegyi falu, majd indulj el a túraútvonalak valamelyikén a hegyek felé - nem fogod megbánni.


Fedezd fel Hampshire-t! - A hely, ami Jane Austent is megihlettehttp://www.life.hu/lifeutazas/20130510-program-utazas-szabadido-irodalmi-hosnok-nyomaban-hampshire-jane.html Djerba - a sziget, amit látnod kell!http://www.life.hu/lifeutazas/20130508-szorakozas-utazas-program-djerba-a-sziget-amit-latnod.html Itt Michael Douglas is neked főz: előszezon Mallorcánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130506-szorakozas-utazas-program-eloszezon-mallorcan-4-hely-amit.html Vidd magaddal a gyerekeket - 3 babás élményfürdőhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130502-utazas-szorakozas-szabadido-vidd-magaddal-a-gyerekeket-is-.html Az 5 legjobb látnivaló Korzika szigeténhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130429-utazas-szabadido-program-az-5-legjobb-latnivalo-korzika-szigeten.html Valletta - Időutazás a lovagok földjérehttp://www.life.hu/lifeutazas/20130425-utazas-szorakozas-program-idoutazas-a-lovagok-foldjere-valletta.html Tulipánok ünnepe Keukenhofbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130423-utazas-szorakozas-program-tulipanok-unnepe-keukenhofban.html Top 3 szerelmi búvóhely Magyarországonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130419-utazas-program-szabadido-top-4-szerelmi-buvohely-magyarorszagon.html